home 2024. május 08., Mihály napja
Online előfizetés
Nagyléptékű gazdasági fejlesztések átadása Szabadkán és Palicson
Tóth Tibor
2019.11.22.
LXXIV. évf. 47. szám
Nagyléptékű gazdasági fejlesztések átadása Szabadkán és Palicson

A magyar kormány 2016-ban a külhoni nemzetrészek megmaradását szolgáló gazdaságfejlesztési programot indított el a Kárpát-medencében. A vajdasági program jelenleg Magyarország legnagyobb határon túli gazdaságfejlesztési programja.

Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetségnek a meghívására ma Vajdaságba látogatott Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának miniszterhelyettese. A látogatás alkalmával a Prosperitati Alapítvány szervezésében kiemelt jelentőségű nagyléptékű gazdasági fejlesztéseket adtak át előbb Szabadkán, a Goodwill Kft.-ben, majd Palicson, az Andex Kft.-ben.


A szerző felvételei

A magyarországi Goodwill Pharma egyike a leggyorsabban fejlődő gyógyszercégeknek Európában. Több mint húsz éve saját gyógyhatású készítmények gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. Annak érdekében, hogy a tevékenységüket kiterjesszék a Balkán régióra, 2003-ban megalapították a szabadkai Goodwill Pharma vállalatot. Az elmúlt 16 évben a szabadkai Goodwill Pharma Kft. a gyógyszerek, étrend-kiegészítők, speciális gyógyászati célra szánt tápszerek, kozmetikai szerek és orvostechnikai eszközök ismertetése, forgalmazása és értekesítése terén tekintélyes vállalattá nőtte ki magát. A Goodwill Pharma jelentős erőfeszítést fektet a saját étrend-kiegészítő termékvonalának a fejlesztésébe is. A ma átadott ipari komplexum 4000 négyzetméteren helyezkedik el, és magába foglal egy irodaházat, a gyógyszer nagykereskedés raktárhelyiségeit valamint a legkorszerűbb technológiával felszerelt gyártóüzemet és a fizikai, kémiai és mikrobiológiai laboratóriumot. Az üzem éves kapacitása 15 millió doboz egységenként. A 4,7 millió euró értékű beruházást a Magyar Kormány a Prosperitati Alapítványon keresztül támogatta, mely pénzügyi támogatás 1,4 millió euró értékű.

Az ünnepélyes átadáson a vendégeket Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője köszöntötte, aki elmondta, hogy a huszonhárom nagyléptékű fejlesztés keretében most avatnak először gyógyszergyárat. Tamás Zoltán, a szerbiai Goodwill Pharma képviselője örömének adott hangot, hogy tizenhat év munka eredményeként átadhatják a gyógyszergyárat.

— A szerbiai Goodwill Pharma 2003-ban alakult Szabadkán, eleinte főként a magyar gyógyszeripart képviseltük. A teljes magyar gyógyszeripar több mint 95%-át mi képviseltük Szabadkán, és rajtunk keresztül Szerbiában és a környező országokban is jelen lehettek. Emellett más külföldi multicégeket is képviseltünk. A mai napig cégünk több mint száz fajta gyógyszert és ötven fajta gyógyhatású készítményt törzskönyvezett, regisztrált Szerbiában és a Balkánon. 2008-ban Goodwill gyógyszertár néven megalapítottuk első gyógyszertárunkat, és ma már százötven gyógyszertárunk működik Európa egyik legnagyobb gyógyszertárlánca keretében. A Goodwill Pharma cégcsoport Szerbia mellett jelen van Magyarországon, Észak-Macedóniában, Montenegróban, Lengyelországban, Csehországban, Albániában, Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és Romániában. Jelenleg több mint kétszáz alkalmazottat foglalkoztatunk. A Goodwill Pharma Szerbia 10 millió eurós forgalmával, a Goodwill Pharma Magyarország cégcsoporttal együttvéve, a jövő évi tervezett bevételünk 40 millió euró is lehet. További tervünk a nagykereskedelmi raktárunk bővítése. Az építési munkálatokat és a gépek üzembe helyezését sikeresen befejeztük és már aktívan dolgozunk a gyógyszergyártási engedély kérelmezésén, amelyet a szerbiai Egészségügyi Minisztériumnál kell benyújtanunk. Mivel az üzemünket körültekintően és a szabályokkal összhangban terveztük, úgy gondoljuk, hogy a gyógyszergyártási engedélyt már a jövő év első negyedévében megkaphatjuk. Ez egy nagyon fontos mérföldkő lesz cégünk életében, amikor is megkezdhetjük az új, innovatív, kiváló minőségű és gyógyító hatású termékek fejlesztését, gyártását és globális szintű forgalmazását — mondta el Tamás Zoltán, a szerbiai Goodwill Pharma ügyvezetője.

Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának miniszterhelyettese kiemelte, hogy négy évvel ezelőtt nem gondolták volna, hogy gyógyszergyárat építenek Szabadkán.

— A ma átadott gyógyszertár azt bizonyítja, hogy nemcsak azokban az iparágakban tudnak önök helytállni, melynek hagyománya van Vajdaságban, hanem olyan új világokba is betudnak törni az élen járó magyar vállalkozások, melyekről korábban nem is álmodtunk. Az ehhez hasonló technológiai intenzív, magas színvonalú tudást igénylő és jövőbe mutató vállalkozások segítése végett írjuk ki a mai naptól azt az új pályázatot, mely a technológiai intenzív, innovatív, magas kutatási és fejlesztési tartalommal rendelkező beruházásokat fogja segíteni a jövőben, akár euró milliókkal. Szeretnénk még sok hasonló beruházást látni és támogatni itt, Vajdaságban. A Prosperitati Alapítvány által lebonyolított gazdaságfejlesztési programnak nincs vége. Amíg Magyarországon nemzeti kormány, Vajdaságban pedig életképes magyar vállalkozói közösség lesz, addig mi ezt a programot folytatni fogjuk – emelte ki Magyar.

Pásztor István, a VMSZ elnöke hangsúlyozta, hogy minden olyan nap öröm a számára, amelyen mindazok örömében osztozhat, akik megvalósíthatják álmaikat.

— Az utóbbi években velünk történtek sem egyénileg, sem közösségileg nem szerepeltek életünk forgatókönyvében. Vajon ki gondolta pár évvel ezelőtt, hogy vajdasági magyar ember egy olyan gyógyszergyárat épít fel, melynek éves kapacitása 40–70 millió euró között lesz? Az elmúlt négy évben több mint 45 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kaptunk a Magyar Kormánytól, melynek köszönhetően 300 millió euró értékű fejlesztést indítottunk el a Vajdaságban. Teljesen normális és természetes, hogy a feldolgozóipari kapacitásokat fejlesztjük, hogy a fém-és faiparban haladunk előre, hogy egyéb termelési ágazatokban is jelen vagyunk, de a gyógyszergyártásban ilyen markánsan megjelenni igazán komoly teljesítmény, és ez egy gyöngyszeme ennek a fejlesztési folyamatnak. Ez a program nemcsak a vajdasági magyaroknak jó, hanem jó annak az országnak is, melynek polgárai vagyunk. Ennek a gyárnak köszönhetően Szerbia gyógyszerkiviteli kapacitásai jelentős mértékben erősödnek — mondta a többi között Pásztor.

A küldöttség a palicsi Andex Kft.-ben, a szeszfőzdével és hűtőházzal ellátott zöldség-és gyümölcsfeldolgozó üzembe folytatta útját, ahol szintén kiemelt jelentőségű, nagyléptékű gazdasági fejlesztések kerültek átadásra.

Az Andex Kft. képviseletében Csákány Andor társtulajdonos ismertette a Palicsi Pincegazdaságban történt beruházást.

— A Palicsi Pincegazdaságot 1896-ban alapították az egykori mezőgazdasági iskola helyén. A cég több mint száz évig sikeresen működött, termékei ismertek voltak szélesebb régióban is. Túlélte a 90-es évek nehézségeit, a nemzetközi szankciókat, a hiperinflációt, majd a 2000-es években a privatizáció áldozatává vált. Az Andex Kft. 2016-ban megvásárolta a Palicsi Pincegazdaság épületeit, azzal a szándékkal, hogy szükséges átalakításokkal és korszerű technológiával egy olyan vállalkozást indítson el, amely visszaállíthatja az üzem eredeti és tradicionális termelési profilját. Cégünk új termékpalettáját több mint százéves italgyártási hagyományokra és tapasztalatokra alapozza. Figyelembe véve a helyi adottságokat, és az élelmiszeripari termékek iránt egyre növekvő igényt, a cég tevékenységét zöldségfélék- és gyümölcs feldolgozó részleggel bővítettük. A termelési részleget korszerű gépsorokkal szereltük fel, valamint a legújabb szabványok szerint kialakítottunk egy 2000 négyzetméteres hűtőházat, mely 6000 tonna fagyasztott áru tárolására alkalmas. A feldolgozásra kerülő alapanyagokat szerződéses beszállítói körtől fogjuk vásárolni. Idén 3500 tonna paprikát, 55 tonna különböző zöldségfélét, 1200 tonna meggyet dolgoztunk fel, melynek száz százaléka exportpiacra került. Fő tevékenységünk az aszeptikus félkész termék előállítása, fagyasztása és csomagolása a legmodernebb technológiával. Negyven állandó alkalmazottunk van, a termelési idényben pedig havonta átlagosan 110 idénymunkást alkalmazunk. A gyümölcs felvásárlására 180 beszállítói szerződést kötöttünk a helyi és környékbeli termelőkkel. A ma átadásra kerülő beruházás összértéke 11 millió 450 ezer euró, amiből az önrész 4,7 millió euró, a banki hitel 2,7 millió euró, a Prosperitati Alapítvány pedig 4 millió 50 ezer euróval támogatta a beruházást. A fejlesztés nem jöhetett volna létre a Magyar Kormány támogatása nélkül – mondta Csákány.

Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának miniszterhelyettese elmondta, hogy ez a beruházás minden szempontból jelképezi azt a gazdaságfejlesztési programot, amit néhány év alatt közösen sikerült a Vajdaságban megvalósítani, hiszen egy tönkrement üzemből világszínvonalú feldolgozóüzemet építettek, mely előzetesen nem szerepelt a terveik között.

— Terveink között a feldolgozóiparban való előrelépés, a gazdák támogatása szerepelt, de hogy tizenmillió eurós fejlesztések valósulnak meg a semmi alatti szintből, azt nem gondoltuk volna. 180 vállalkozás szállít be az üzembe. Ennyi vállalkozás mögött ki tudja mennyi munkavállaló, hány család áll, talán ezres nagyságrendű emberszámról beszélhetünk, akiknek életében egy komoly lehetőséget nyújt ez az üzem – mondta Magyar, majd hozzátette, hogy a gazdaságfejlesztési támogatások addig folytatódnak, amíg az ehhez szükséges feltételek biztosítottak, és amíg Szerbiában fogadókészség mutatkozik a program iránt.

Pásztor István, a VMSZ elnöke kiemelte, hogy minden ilyen üzemátadónak van egy közös jellemvonása, ugyanakkor különböznek is egymástól.

— A mai a legnagyobb barnamezős beruházás ebben a térségben. Nem gondoltam, hogy a gazdaságfejlesztési program azt eredményezi, hogy a Palicsi Pincegazdaságot képesek leszünk megmenteni, de örülök neki, hogy ez sikerült. Olyan minőségű és mennyiségű termékek kerülnek ki innen, ami kiviteli szempontból, trendépítés szempontjából, országimázs építés szempontjából legalább annyira fontos az országnak, mint nekünk. A fejlesztésnek van egy nagyon széles kisugárzása, hiszen a gyümölcs-és zöldségféle termesztők arra számítanak, hogy a cégben támaszra lelnek, kiszámíthatóságot és megbízhatóságot kapnak — emelte ki Pásztor.

Az ünnepélyes szalagátvágást követően a küldöttség bejárta a teljes üzemet, megtekintették a gépeket, a felszerelést, a berendezést.


Még több kép!▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..