home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Mit egyen a baba?
LACKÓ VARJÚ Sára
2014.01.15.
LXIX. évf. 3. szám
Mit egyen a baba?

Minden baba (és kismama) életében eljön az a pillanat, amikor az anyatejen kívül már más táplálékra is szükség van. Az anyukák helyesen szeretnék etetni a gyermeküket, ezért aggódnak, hiszen nem mindegy, mikor, mit és hogyan fogyaszt a baba. A gyakran felmerülő kérdésekre Komeda Renáta hajdújárási védőnő, a szabadkai Exspecto Mentálhigiéné Alapítványban tartott előadásában adta meg a válaszokat.

Meddig kell szoptatni?

Ameddig a babának és a mamának megfelel, ám amennyiben lehetséges 4-6 hónapos korig anyatejet kell kapnia. A baba 5 hónapos korától elkezdhetnek gondolkodni ezen a témán. Tápszeres etetés esetén korábban befejezhető a nem tejes ételekkel való táplálás. A védőnő azt ajánlja, hogy az édesanyáknak az ösztöneikre kell hallgatniuk, de a csecsemők is küldenek jeleket: már tudnak ülni, nyáladzanak, rágnak, kinézik más szájából a falatokat, érdeklődőek az étel iránt, szívesen vesznek részt a családi ebédeken, megfogják az ennivalót, a szopóreflex megszűnik, megjelennek az első fogak.

A korai hozzátáplálás hátrányai

Óvatosan kell nekikezdeni a hozzátápláláshoz, hiszen ha túl korán vágnak bele a kismamák, allergiás megbetegedések léphetnek fel a bélcsatorna éretlensége miatt. Emellett könnyen előfordulhat puffadás is, amelyet a fellépő enzimhiány okozhat a hat hónapnál fiatalabb babáknál.

Hogyan kell elkezdeni és mikor?

Az új ételeket, ízeket folyamatosan kell bevezetni: egyszerre csak egy táplálékot kapjon a baba 3-4 napon keresztül. Az első napon csak 1-2 két kiskanálnyit adjon neki a kismama, majd a második napon már körülbelül tízet. A harmadik napon a baba megehet egy egész adagot is, amely körülbelül 200-250 grammnyi.

Mit egyen a baba?

Gabonafélével, zöldségekkel és gyümölcsökkel lehet elkezdeni a hozzátáplálást. A védőnő ajánlata szerint akár két napi adagot is meg lehet főzni, és hűtőszekrényben tárolni, a lényeg, hogy ne érintkezzen a baba nyálával. A legokosabb, ha a kismama mindig feljegyzi mit mikor főzött csemetéjének, ugyanis a folyamatosan vezetett babanapló hasznos lehet az orvosi látogatások esetén.

A gabonaféléket (rizst, gabonát, kukoricát, kölest) a betöltött negyedik hónapnál kezdhetik ízlelni a csöppségek. A hat hónapos baba már búzát és árpát is kaphat. Ezeket vízzel, tápszerrel vagy lefejt anyatejjel kell elkészíteni. A teljes kiőrlésű gabonát csak egyéves kor után javasolják a szakemberek.

Három héttel a gabonafélék bevezetése után a zöldségféléket is fel lehet írni a baba étlapjára. Az elsők között adható a répa, a krumpli, a tök, illetve a sütőtök. Ezeket párolva és turmixolva kell felszolgálni a család legújabb tagjának, vízzel, valamint tejjel hígítva.

A gyümölcsök közül először almát kaphat a kisbaba pároltan vagy reszelve. Ezt követheti a körte, a barack, a sárgabarack, a banán, a szilva, a meggy.

A húsokat hat hónapos koruktól érdemes bevezetni. Nyolc hónapos koráig a baba csirkehúst, marhahúst és pulykahúst ehet, ez után pedig disznóhúst és halat is. A tojássárgája szintén ekkor kerül az étlapra, méghozzá keményre főzve. A tejtermékek közül először joghurtot és tarhót kóstoljon a csöppség nyolc hónapos korától, tehéntejet a lehető legkésőbb kapjon.

Már hat hónapos korától belekeverhető a zöldségfélékbe az olívaolaj. Ebből elég egy kiskanálnyi a 100 grammos adagba, tanácsolja a védőnő.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..