home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Mindennapjaink: Nyomásgyakorlással az igazságért
P. I.
2013.04.17.
LXVIII. évf. 16. szám
Mindennapjaink: Nyomásgyakorlással az igazságért

A hétvégén a Szolidaritás polgári tömörülés aláírásgyűjtést szervezett a város központjában, ezzel támogatva a magánosított Sever villanymotorgyár elbocsátott és jogfosztott dolgozóit.
A magánosított villanymotorgyár 1100 alkalmazottja már több mint tíz éve pert indított a szabadkai alapbíróságon és a tartományi fellebbviteli bíróságon az 1997 és 2002 közötti időszakra járó keresetük kifizetéséért.

Közülük 480-an a napokban kapták kézhez a jogerős bírósági végzést arról, hogy a követelésük elévült. Az igazság a Szolidaritás aktivistái szerint a bíróságok példátlan jogi erőszakot követtek el azzal, hogy szándékosan tévesen alkalmazták a törvényt. A magánosításról szóló szerződés alapján 2005 februárjában bejegyezték a vállalatot az új tulajdonos nevére, de a törvény értelmében a privatizációs ügynökség hatásköre csak 2010. július 15-én szűnt meg, és ez a Sever magánosítása befejezésének hivatalos és jogszerű dátuma. Egyértelműen jogos a megkárosított dolgozók követelése, a kérdés csak az, érvényt tudnak-e szerezni e jognak itthon, vagy kénytelenek lesznek a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordulni. A petícióval azt kell elérni, hogy a bírósági döntések alapja a jog legyen, hogy a bíróságok — nemcsak a Sever, hanem számtalan más magánosított vállalat esetében is — tartsák tiszteletben a törvényt, mivel a Severéhez hasonló magánosítás iskolapéldája a bűnügynek, a tehetséges, szorgalmas kétkezi dolgozók szélnek eresztésének, szociális nyomorba döntésének.
— Az állam szégyene, hogy ezt nekünk kell megtennünk. De lépnünk kellett, a napokban közvetített bírósági végzések ugyanis
50 000 és 150 000 dinár közötti perköltséget róttak ki a kisemmizett munkásokra, egyikük-másikuk rosszul lett a végzés kézbesítésekor — mondják az aláírásgyűjtés szervezői.
— Az a legérthetetlenebb, hogy még a városvezetőségünk sem hajlandó foglalkozni a problémával, így mi vettük kezünkbe az ügyet.
Szabadkán, Csókán, Szanádon, Horgoson, Bajmokon, Csantavéren eddig kb. 2000 aláírás gyűlt össze. Ez nagyon kevés, lassan már a munkásszolidaritást is kiölik belőlünk, vajon milyen sors vár gyermekeinkre? — teszik fel a kérdést a Szolidaritás aktivistái.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..