home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Mikor van a hóemberek és Micimackó napja?
Tóth Lívia
2023.01.11.
LXXVIII. évf. 2. szám
Mikor van a hóemberek és Micimackó napja?

Különleges hónap a január, melynek lapunk megjelenésekor már a 11. napját tapossuk. Az új esztendőhöz fűzött reményekkel és az újrakezdés, változtatás gondolatával indul — függetlenül attól, hogy tettünk-e fogadalmat, vagy sem. Mindannyian tudjuk, hogy nehéz év áll előttünk. Az Ukrajnában dúló háború nem fejeződött be — a béke fohászával gondolunk nap mint nap a Kárpátalján élő barátainkra. A gazdasági helyzet nálunk sem rózsás, 2023 áremelkedésekkel köszöntött ránk, és újabbak is várhatóak — erről olvashatnak egy összefoglalót lapunkban is.

Mögöttünk van a vízkereszt, megkezdődött a farsang, de a karácsonyfát sokan még nem bontottuk el, és az ünnepi fényfüzéreket sem volt még szívünk eldobozolni. Tudom, ezzel nem csak én vagyok így, hiszen akadnak olyan ismerőseim, akik már december elején karácsonyi díszbe öltöztetik a lakást, és ezt — egy kis túlzással — csak a húsvéti nyuszik váltják fel.

Az idei január egyedisége, hogy három jelentős bicentenáriumot is hozott. Kétszáz évvel ezelőtt született Petőfi Sándor és Madách Imre (1823. január 20.), valamint két évszázaddal ezelőtt jött létre nemzeti himnuszunk szövege. Kölcsey Ferenc ugyanis 1823. január 22-én tisztázta le a Hymnus, a Magyar nép zivataros századaiból című költeményét — 1989 óta ezt a dátumot a magyar kultúra napjaként ünnepeljük. Még több évfordulóról a 34. oldalon értesülhetnek.

Ezeket bizonyára mindenki tudja, de arról talán kevesebben hallottak, hogy január 18-a a hóemberek világnapja és Micimackó napja is.

Az elsőt a német Cornelius Graetz találta ki, aki hóemberrel kapcsolatos tárgyakat gyűjt. Több mint 3000 darabból álló kollekciójával a rekordok könyvébe is bekerült. Érdekességként említem meg, hogy a világ legnagyobb hóemberét, „aki” 37,21 méter magas volt, Olympiának keresztelték el. Ahhoz, hogy ezt valaki túlszárnyalja, mifelénk manapság nem is annyira a kedv és a csapatszellem hiányzik, hanem a hó, melyhez az elmúlt években nem igazán volt szerencsénk.

Micimackó napja pedig azért van éppen ekkor, mert 1882. január 18-án született Alan Alexander Milne angol író, a világ legismertebb és legszeretetreméltóbb medvéjének a megalkotója. A könyv első kiadása 1926-ban látott napvilágot — 700 és 5000 dollár közötti árért lehet manapság megszerezni —, a magyar nyelvűre pedig 1936-ig kellett várni.

És ha ez még nem elég, akkor néhány nap múlva megünnepelhetjük a Wikipédia születésnapját, hiszen az angol nyelvű 2001. január 15-én indult, a magyar változat viszont két és fél évvel később, 2003. július 8-án.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..