home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Mézzel a vírus ellen
Dudás Viktor
2020.03.26.
LXXV. évf. 13. szám
Mézzel a vírus ellen

Szakemberek szerint azokkal a szavakkal, amelyekre a böngészőkben a legtöbben rákeresnek egy évben, le lehet írni az esztendő történéseit. Az immár mindenki számára ismert vírustörzs által sajnos a szavak listája is bővült.

Muzslyai látogatásom alkalmával Bálint János helyi méhésszel beszélgettem. Tőle a többi közt arról érdeklődtem, hogy a méhésztermékek valamilyen formában segíthetnek-e a vírus elleni harcban. János egy kedves történettel kezdte.

— Véletlenül vágtam bele a méhészkedésbe. A ’70-es években, „a régi, boldog, jó világban” még nagyon jól fizették az útiköltséget. Barátaimmal megbeszéltük, hogy mindegyik héten másvalaki hajt a munkahelyre. Egyik útitársamnak akkor harminc-negyven méhcsaládja volt, melyet olajrepcére szállított. Munka után majdnem mindennap megnézte őket, én pedig a kocsiból sem akartam kiszállni, úgy féltem tőlük, mint a krokodiloktól. Egy későbbi alkalommal, amikor kivette a zugépítményt, melyből elkezdett csorogni a méz, odamerészkedtem, és megízleltem a friss, aranyló nedűt. Ekkor kezdett megtetszeni ez a csodálatos szakma. Másnap két raj méh repült ki a kaptáraiból, melyeket aztán nekem ajándékozott. Így kezdődött az egész.


Képek: Facebook

* Rengeteg kaptárral foglalkoznak, melynek a fenntartásába a fia is besegít.

— Úgy érzem, szerencsésnek mondhatom magam, hiszen a gyermekem folytatja majd a családi foglalkozást. Közösen kétségkívül könnyebb a csaknem ezer méhcsalád gondozása. Méhészetünket teljesen önállóan tartjuk fent, tehát közvetítő beiktatása nélkül értékesítjük a termékeket. Műlép előállításával is foglalkozunk nyers viaszból, van ugyanis erre egy gépsorunk, egyelőre azonban csak saját részre, de terveink között szerepel a műlép bejegyeztetése is, mely által mások szükségleteit is kielégíthetjük majd.

* Ebben a rendkívüli helyzetben, melybe a világ nagy része belekerült, ajánlott az immunrendszer megerősítése céljából méhésztermékeket fogyasztani?

— A méhészek is fogyasztják a saját termékeiket, így biztosan nem károsak. Mindazonáltal ezek az elsődlegesen méhek által előállított készítmények nagyon jó hatással vannak az emberek egészségére. A méhek némelyek szerint 50, mások szerint 80 millió éve itt vannak a Földön, szóval a közbenjárásunk nélkül is nagyon jól megvoltak. A bogarak egyetlen orvossága a propolisz, mellyel mindennemű kór ellen védekeznek. A neve latinul annyit tesz, hogy a város védelme, tehát megvéd a betegségektől. A modern technológiáknak köszönhetően már tudjuk, hogy ez több mint 99 fajta baktériumot képes elpusztítani. Emellett a sebeket is kezelhetjük vele, mivel a propolisz fertőtlenítő hatású, így gyorsabb gyógyulás érhető el. A méznek, amellett, hogy az első édesítőszer volt, számos más felhasználási módja ismeretes. Korábban, a háborúkban, akárcsak a propoliszt, a mézet is alkalmazták a sebek kezelésére. Étrend-kiegészítőként is jelentős, mivel tele van olyan vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek elengedhetetlenek a szervezet tökéletes funkcionálásához. A napi 100 gramm mondható a felső határnak, annál többet ne vigyünk be, de két evőkanálnyi mindenképp ajánlott. A már említett méhésztermékek mellett a virágport sem szabad kifelejteni. Miután a méhek visszatérnek a kaptárjaikhoz, összegyűjtjük a pollent, és többféle módon hasznosítjuk. Leginkább mézbe keverve ajánlott fogyasztani, hiszen így egy komplett immunrendszer-erősítőt kapunk. És végül, de nem utolsósorban, itt a méhpempő. Erről csak annyit kell tudni, hogy amikor a királynő petézik, akkor csak tiszta méhpempővel táplálkozik, és naponta a testének 2,5-szeresét is elveszíti a szaporodás miatt, ebből következik, hogy mennyire jó a szervezet megújítóképessége.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..