home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Megmaradni a végeken
Tóth Tibor
2011.03.09.
LXVI. évf. 10. szám
Megmaradni a végeken

Az aláírás előtti pillanat (balról jobbra): Sutus Áron, Szarka Edit, Dudás Károly, Marcseta Jaszmina, Pál Károly, Dobai JánosA múlt kedd nagy nap volt Tamásfalva és Udvarnok életében: a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, valamint a tamásfalvi Széchenyi István Magyar Művelődési Egyesület...

Az aláírás előtti pillanat (balról jobbra): Sutus Áron, Szarka Edit, Dudás Károly, Marcseta Jaszmina, Pál Károly, Dobai János

A múlt kedd nagy nap volt Tamásfalva és Udvarnok életében: a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, valamint a tamásfalvi Széchenyi István Magyar Művelődési Egyesület és az udvarnoki Szűcs Imre Magyar Oktatás- és Művelődésfejlesztési Társulás között aláírásra került az a szerződés, melynek értelmében a VMMSZ anyaországi támogatásból az egy éve alakult tamásfalvi egyesület számára épületet, a február 14-én bejegyzésre került udvarnoki egyesület számára pedig telket vásárolt. A tamásfalvi Széchenyi István MME berkeiben több szakcsoport is tevékenykedik. Hétfőn a kézimunkázók, szerdán az énekkar, csütörtökön a felnőtt, pénteken a középiskolás drámacsoport, szombaton pedig a néptánccsoport veszi birtokába az eddig bérelt épületet, de tevékeny a nőszervezet is, mely jó néhány kiállításon és főzőversenyen öregbítette már e kis közösség hírnevét. Az egyesület tagsága folyamatosan bővül, az eddigi negyvenről tizenkét fiatal csatlakozásával ötvenkettőre szökött fel az aktív tagok száma. Az egyesület székházában megtartott ünnepségen - melyen megjelent Dudás Károly, a VMMSZ elnöke, Pál Károly, a VMSZ ügyvezető alelnöke, Dobai János tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes, Begaszentgyörgy község alpolgármestere és Sutus Áron, a VMMSZ ügyvezetője - Szarka Edit, a Széchenyi István MME elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a román határtól 200 méterre élő kis magyar közösség kitartóan harcol azért, hogy őseink szokásait, hagyományait, kultúráját ne törölje el az évek múlása, s a többi között ezt a célt szolgálja az új székház is.
- Nehéz a tömbmagyarságtól ilyen messze megmaradnunk, de mi bátrak vagyunk, harcolunk és igyekszünk megmaradni magyarnak, itt a messzeségben. A mai szerződés aláírásával mindannyiunk közös álma válik valóra. Az épületben nemcsak a művelődési egyesület, hanem a VMSZ helyi szervezete és a tamásfalvi Bölcsőalap is otthonra lel. Nagyon örülünk, hogy a VMMSZ és a VMSZ nem felejtett el bennünket, törődnek velünk, segítettek abban, hogy ez a székház a tulajdonunkba kerüljön. Ígérem, tevékenységünkkel igazolni fogjuk, hogy az épületet megérdemeltük. Álmunk a Durindón és a Gyöngyösbokrétán való szereplés, ahol nem is az eredmény, hanem sokkal inkább a részvétel számít, de terveink között szerepel még népviseletek beszerzése, termünk bebútorozása, majd az egyesület épületének bővítése - mondta.
Dudás Károly kiemelte, hogy a VMMSZ és a VMSZ is csak azt tették, ami a dolguk, és teljesítették ígéreteiket. Az elmúlt évtizedben több mint harminc művelődési házat sikerült felújítani, ebből húszat a szórványban.
- Mi és a VMSZ sem felejtettük el, hogy a tömbön kívül is élnek magyarok. Ezt az épületet megvásároltuk a művelődési egyesület számára, hamarosan be is bútorozzuk, és néhány száz könyvet is szerzünk, az udvarnokiak telket kaptak, a maroknyi vajszkai szórványmagyarság számára szintén házat vásároltunk. Köszönet érte anyaországunknak, Répás Zsuzsanna államtitkár-helyettes asszonynak és munkatársainak.
Pál Károly, a VMSZ ügyvezető alelnöke kiemelte, hogy a ház megvásárlásával egy olyan fordulat veszi kezdetét, amely előbbre viszi az itt élő magyar közösséget.
- Nyáron, jó időben Tamásfalváról látni lehet Temesvárt, ahol elég sok szabad munkahely található. Bízom benne, hogy ez a szerencsétlen ország egyszer rendbe jön, a két ország közötti határ átjárható lesz, ami gazdasági fellendülést eredményez, s tovább erősíti a magyar közösség megmaradását Tamásfalván, Udvarnokon és Tordán is - mondta Pál Károly, majd a Feketics ME elnökeként meghívta a tamásfalvi, udvarnoki és tordai gyerekeket a bácsfeketehegyi nyári táborokba, valamint felajánlotta, hogy a Tordára és Udvarnokra járó táncoktató szükség szerint Tamásfalvára is ellátogatna.
Dobai János tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes kifejtette, hogy a ma aláírt szerződések óriási jelentőségűek a szórvány számára, s mindez azt bizonyítja, hogy a VMSZ és a VMMSZ odafigyel a szórványban élő magyarokra.
- Biztos vagyok benne, hogy itt is és Udvarnokon is megtöltődik a ház tartalommal. Hamarosan be kell kapcsolnunk Magyarittabét is, s akkor megpróbáljuk Begaszentgyörgy község magyarságát összefogni és a megfelelő feltételek megteremtésével még eredményesebb munkára biztatni - mondta Dobai János.
Marcseta Jaszmina fiatal, tettre kész hölgy, aki több funkciót is sikeresen ellát: ő a VMSZ udvarnoki helyi szervezetének elnöke, az Udvarnok Művelődési Egyesület elnöke és a most alakult Szűcs Imre Magyar Oktatás- és Művelődésfejlesztési Társulás elnöki posztját is ő látja el.
- Egy éve kezdeményeztük a magyar művelődési egyesület megalakulását, de őszintén szólva tartottunk attól, hogy reagálnak majd minderre az ottani szerb nemzetiségű polgárok. A magyarok örömmel vették tudomásul megalakulásunkat, a szerb nemzetiségűek egy részének mindez azonban nemigen tetszik. Elsődleges célunk a magyar oktatás és művelődés fejlesztése. Reméljük, a telken jövőre felépíthetjük a magyar házunkat, ahol különböző művelődési eseményeket, bálokat, bulikat szerveznénk, valamint több szakosztály is dolgozhatna. Nemcsak magyar ajkú tagokat várunk az egyesületbe, jöhetnek szerb nemzetiségűek is, amennyiben szeretnének megtanulni magyarul, megismerkedni a magyar szokásokkal, hagyományokkal - mondta Marcseta Jaszmina.
A tamásfalvi egyesület falait Juhász Andrásnak, Tamásfalva szülöttjének a festményei díszítik. Az egyik alkotáson Széchenyi István portréja néz a falu magyarságára, mintegy oltalmazván a végeken megmaradni akaró kis közösséget minden rossztól és bajtól.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..