home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Meglátni a jót a rosszban
Szakáll Laura
2013.03.06.
LXVIII. évf. 10. szám
Meglátni a jót a rosszban

Szabadka és Topolya kevésbé szép oldalát mutatja be Ciger Mónika és Dzsurnik Csaba közös fotókiállítása, amely a Mirror, azaz tükör címet kapta. A két fiatal életében fontos szerepet tölt be a fényképezés. Különféle stílusban alkotnak, kettejük munkái különböznek, mégis kapcsolódnak egymáshoz. A közös pontjuk a szülőváros szeretete.

Mónika szabadkai pillanatképeket készít. Naponta több órán át járja a várost. A dolgok reális állapotát mutatja be, de a szépet keresi mindenben. A kóbor kutyát etető koldus is megragadja a figyelmét. Úgy mutatja be Szabadka különféle pontjait, ahogyan ő látja. Azt mondja, munkáival elsősorban arra próbálja felhívni a fiatalok figyelmét, hogy merjenek kreatívak lenni, fedezzék fel a tehetségüket, és alkossanak. A fiatal szabadkai fényképész elvégezte a budapesti Dunaverzitas Egyesület mozgókép szerkesztő-rendezői mesterkurzusát, részt vett több magyarországi filmes táborban, s a forgatókönyvírással is megismerkedett. Évek óta vágóként dolgozik a szabadkai Pannon RTV-nél, s már két önálló dokumentumfilmet készített. Az egyik Pálfi Ervin szabadkai színművészt mutatja be, a másik pedig a Fekete-fürdő állapotát tárja fel. Szenvedélye a fényképezés. Erre a munka mellett is szorít időt. 2009-ben a Népkör Magyar Művelődési Központban állította ki alkotásait, most pedig a szabadkai Gotti Kávéházban rendezett tárlatot fényképészbarátjával. Mindketten 10-10 alkotásukat tették közszemlére, képeik egymással párban, a valós és az elképzelt világot ábrázolják.
— Néhány éve Budapestre költöztem, s részt vettem egy fotótanfolyamon. Ott főleg az utómunkákkal kapcsolatos tudnivalókat sajátítottam el. Amióta hazajöttem Szabadkára, ismét intenzíven foglalkozom fényképezéssel, s a kiállítás gondolata folyamatosan foglalkoztatott, megfelelő partnert kerestem hozzá. Csaba munkái és az én képeim különböznek, mégis kapcsolódnak egymáshoz. Míg én a valódi állapotát mutatom be a városnak, addig Csaba továbbgondolja azt, amit lát. Megmutatja, hogy másmilyen is lehetne az, ami megragadta a figyelmét. Miután jobban megismertem a munkásságát, megtaláltam a közös pontot kettőnk mondanivalójában. Láttam, hogy Csaba megpróbálja szebbé tenni mindazt, amit megörökít. Néhány hónapja született meg a közös kiállítás ötlete. Csaba munkáihoz hasonló témájú fotókat készítettem, persze a saját stílusomban. Én a valósággal foglalkozom. A dokumentumfilmjeim is ezt tükrözik. A filmjeimben és a fotóimon is a dolgok valódi állapotát közvetítem az érdeklődőknek.
Dzsurnik Csaba fiatal topolyai fényképész gyermekkora óta rajzol, több képzőművészeti versenyen is sikeresen szerepelt. Tíz éve fényképez. Nagy hangsúlyt helyez az utómunkálatokra. A saját elképzelése szerint mutatja be szülővárosát, Topolyát. Miután megörökítette azt, ami megragadta a figyelmét, hozzáteszi azt, amit elképzelt. Egy szebb világot próbál az érdeklődők elé tárni.
— Úgy fényképezem a tájat, hogy később átalakíthassam, hozzátehessek valamit, amit elképzeltem. Nincs konkrét tervem, amikor fotózni indulok. A legváratlanabb pillanatokban ragad meg az ihlet. Akár egy fa, egy utcarészlet, egy táj vagy egy hétköznapi tárgy is megihlethet. Az egyik képem például a Topolyai-tavat kissé futurisztikus módon mutatja be: egy, a tóba ömlő vízeséssel egészítettem ki az alkotásomat. Szeretem a saját fantáziámat belevinni a munkáimba. Ez volt az első kiállításom, és remélhetőleg még sok másik is követi majd.
Szabadka után Topolyán, majd Magyarkanizsán kerülnek közszemlére az alkotások. Terveik szerint később Szegeden és Budapesten is bemutatkozik a két fiatal fotóművész. 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..