home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Megéri halogatni a hiteltörlesztést?
Kartali Róbert
2020.04.15.
LXXV. évf. 16. szám
Megéri halogatni a hiteltörlesztést?

A Szerb Nemzeti Bank 90 napos hiteltörlesztési moratóriumot vezetett be, hogy megőrizze a pénzügyi stabilitást az országban a koronavírus-járvány okozta gazdasági válsághelyzet miatti lehetséges kockázatokkal szemben. A hiteltörlesztés felfüggesztése mindenkire automatikusan vonatkozik, de aki nem akart élni ezzel a lehetőséggel, annak jeleznie kellett erről szóló szándékát a banknak. Vajon megéri halogatni a hiteltörlesztést? Íme a moratóriumra vonatkozó legfontosabb tudnivalók.

A világjárvány okozta gazdasági válsághelyzet enyhítése érdekében bevezetett hiteltörlesztési moratórium által az illetékesek szerint hozzávetőlegesen mintegy 1,5 milliárd euró marad a polgárok és a gazdasági szubjektumok számláin. Egy hiteltartozás háromhavi törlesztőrészletének összege hatalmas segítség azok számára, akiknek jelentősen csökkent a havi bevételük a rendkívüli helyzet miatt, és mentsvár lehet azoknak, akiknek megszűnt a munkahelyük. Vannak persze olyanok is, akiknek ez az állapot nem befolyásolja a havi bevételét, és gond nélkül tudnák fizetni tovább a törlesztéseket, de ha ezt nem jelzik a bankoknak, akkor a későbbiekben nekik is többletkiadással kell számolniuk.

Az adósok március 31-éig jelezhették szándékukat, ha nem kívántak élni ezzel a lehetőséggel. Ha ezt nem tették meg, akkor a következő 90 napban a bankok nem vonják le számlájukról a törlesztőrészletet. Viszont a moratórium időtartama alatt is lehet jelezni a bankoknak a hiteltörlesztés szándékát, de ez a nyilatkozat vissza is vonható, ami után az adós mégis mentesülhet a törlesztőrészletek fizetési kötelezettsége alól. A moratóriumot egy személy egyébként több hiteltartozására is alkalmazhatja, vagy belátása szerint kombinálhatja.

A bankok nem számíthatnak fel késedelmi kamatot, és végrehajtási vagy megfizettetési eljárást sem indíthatnak, az ügyfelek pedig a moratórium megszűnése után kötelesek folytatni a hitel visszafizetését, de a hitelük futamideje automatikusan három hónappal hosszabb lesz. Hangsúlyozni kell azonban, hogy a hiteltörlesztés felfüggesztésének idején a felvett hitel eddig vissza nem fizetett összegére a bankok felszámítják a szerződésbe foglalt kamatot. Eszerint a hitel háromhavi kamat összegével fog növekedni, ezt a többletköltséget hozzáadják a tartozáshoz, melyet a fennmaradt futamidő alatt egyenlő részletekben kell majd törleszteni.

A Szerb Nemzeti Bank a könnyebb érthetőség kedvéért két reprezentatív példával élt. Az első egy 500 000 dinár értékű, 84 hónapos futamidőre felvett, harmadik évében járó, dináralapú készpénzhitel. Itt havonta 8320,90 dinár az eredeti törlesztőrészlet, a hiteltörlesztési moratórium miatt három hónappal kitolódó futamidő havi összege 8631,85 dinárra módosul. Ebben az esetben tehát a havi részlet 310,95 dinárral növekszik. A másik példánál egy 50 000 euró értékű, 20 év futamidőre felvett, tizenegyedik évében járó lakáshitelt vettek alapul. Itt a havi törlesztő 284,02 euróról 287,84-re módosul, tehát a hátramaradt kilenc évben 3,82 euróval kell majd többet fizetni havonta.

A hiteltörlesztési moratórium nagyon nagy segítség lehet azoknak, akiknek most veszélybe került a megélhetésük, de azt is figyelembe kell venni, hogy ez a későbbiekben többletköltséggel jár. Ezért akik mégsem szeretnének élni ezzel a lehetőséggel, keressék fel ügyviteli bankuk weboldalát, a rendelet szerint ugyanis minden pénzintézet köteles feltüntetni a moratóriumra vonatkozó tájékoztatását és útmutatását.


Illusztráció (Pixabay.com)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..