home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Megállapodás a Magyar Koalíció és a DP között
2008.02.13.
LXIII. évf. 7. szám

,,Tadić győzelméhez nagymértékben hozzájárultunk mi, vajdaságiak, hiszen az elnöki futamot a DP jelöltje (információim szerint) csak Vajdaságban nyerte meg, Szerbia összes többi részén alulmaradt Nikolićtyal szemben. Ezt a körülményt nem lenne szabad elfelejteni, mert ez azt bizonyítja, ho...

,,Tadić győzelméhez nagymértékben hozzájárultunk mi, vajdaságiak, hiszen az elnöki futamot a DP jelöltje (információim szerint) csak Vajdaságban nyerte meg, Szerbia összes többi részén alulmaradt Nikolićtyal szemben. Ezt a körülményt nem lenne szabad elfelejteni, mert ez azt bizonyítja, hogy a vajdasági társadalom tartósan elkötelezte magát az egyik értékrendszer mellett. Amikor azt mondom, hogy hozzájárultunk akkor a vajdasági magyarok hozzájárulására is gondolok, hiszen a Magyar Koalíció felszólította a híveit, hogy tömegesen vegyenek részt az elnökválasztáson, és szavazzanak Tadićra -- mondta Pásztor István, a VMSZ elnöke, a Magyar Koalíció volt szerbiai elnökjelöltje a múlt hétfőn, Újvidéken megtartott sajtótájékoztatón. A sajtó képviselőivel való találkozóra abból az alkalomból került sor, hogy a szerbiai elnökválasztás második fordulóját követő napon, február 4-én Újvidéken a Magyar Koalíció és a Demokrata Párt írásos formába öntötte és aláírta azt az egyezséget, amely kéthetes tárgyalási folyamat eredményeként jött létre. A dokumentum értelmében a demokraták partnerséget vállaltak a Magyar Koalíció 12 pontos programjának a megvalósításában. Egészen pontosan: a DP a program 11 pont megvalósításában lesz politikai partner, a nemzeti területi autonómia ügyét vetették el a demokraták. A két fél abban állapodott meg, hogy a dokumentumot nem hozzák nyilvánosságra. A 12 pontos programban, mint ismeretes, olyan, a magyar és a többi kisebbség szempontjából fontos kérdések szerepelnek, mint pl. A kisebbségek parlamenti képviseletének a szavatolása (alkotmánymódosítás útján), a nemzeti tanácsok széles jogkörökkel való felruházása (a készülő törvényben), a magyar választói névjegyzék létrehozása (hatósági döntés nyomán), részarányos foglalkoztatás az államigazgatásban és a közvállalatokban, szigorú tilalom minden olyan próbálkozásra, amely mesterségesen megváltoztatná a lakosság nemzeti összetételét. ,,Tartalmát illetően ez a megállapodás a legvérmesebb reményeink határát súrolja -- fogalmazott a sajtótájékoztatón Pásztor, aki szerint most a tettek következnek: az elkövetkező hónapokban lépésről lépésre fogják realizálni a megállapodásban foglaltakat.
(--)
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..