home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Megalakult a Stratégiai Együttműködési Tanács Szerbia és Magyarország között
Kartali Róbert
2023.06.20.
LXXVIII. évf. 24. szám
Megalakult a Stratégiai Együttműködési Tanács Szerbia és Magyarország között

Szerb—magyar csúcstalálkozót tartottak kedden Palicson, ahol a két ország elnöke, miniszterelnöke és miniszterei tanácskoztak. A találkozón 12 stratégiai megállapodást írtak alá, egyebek között megalakult a két ország közti Stratégiai Együttműködési Tanács.

A találkozón Magyarország delegációját Novák Katalin köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök, a szerbiai küldöttséget pedig Aleksandar Vučić államfő és Ana Brnabić miniszterelnök vezette, továbbá jelen voltak mindkét ország miniszterei.

Történelmi lépést tett a két ország egymás kapcsolatainak erősítésében — emelte ki a 12 stratégiai megállapodás aláírása után Aleksandar Vučić. Szerbia elnöke elmondta, a két ország kereskedelmi mérlege eléri a 3,65 milliárd eurót, mely ötször több, mint tíz évvel ezelőtt volt. Magyarország ma az ötödik kereskedelmi partnere Szerbiának, az Európai Unió országai közül pedig a harmadik.

A két ország védelemére és biztonságára vonatkozó együttműködési megállapodás most első alkalommal lett aláírva, mindez úgy, hogy Magyarország tagja a NATO-nak, Szerbia pedig nem, és továbbra is kitart katonai semlegessége mellett. Magyarország tagja az Európai Uniónak is, Szerbia pedig nem. Mindezek ellenére a védelem területén is együtt tudunk működni, országaink, függetlenségünk és szuverenitásunk védelmében, a két ország polgárainak érdekeit szem előtt tartva. Ez pedig egy óriási stratégiai előrelépés — emelte ki Vučić. — Az energetika terén hatalmas köszönettel tartozik Szerbia Magyarországnak. Nyugalommal átvészelhette a telet, nem kellett aggódni azért, hogy lesz-e elegendő gáz a fűtésre, mivel a magyarországi gáztárolási kapacitásokban egy pillanatig sem kellett kételkedni. Szerbiának most is van elegendő gáza tartalékban, összesen 560 millió köbméter, a szerbiai és a magyarországi tározókban. Üzemanyagból is van tartalék: gázolajból 91 napra, benzinből pedig mintegy 80 napra elegendő mennyiség van felhalmozva.

Az országközi kormányülésen szó esett a Belgrád és Budapest közötti gyorsvasút kiépítéséről és a két ország közötti határátkelők helyzetéről is. Tíz munkacsoportot alakítottak annak érdekében, hogy a különböző területeken javítsák az együttműködést. Mindezek tükrében a bizalom a legfontosabb, Szerbia ugyanis tudja, hogy Magyarország mellette van, és Szerbia is lojális, igaz barátja Magyarországnak. Ez még a nehéz helyzetekben is így lesz, és pontosan ilyen barátokra, partnerekre van szükség — tette hozzá a szerb elnök, aki egyúttal köszönetet mondott Pásztor Istvánnak, a VMSZ elnökének, hogy nagymértékben hozzájárult a két ország közötti jó kapcsolatok kialakításához.

Vučić a találkozón szóba hozta a Koszovón kialakult helyzetet is. Mint mondta, Magyarország elkötelezett Szerbia európai uniós csatlakozásában, egyúttal támogatja Szerbia függetlenségét, és tiszteletben tartja az ország szuverenitását, amiért köszönetet mondott a magyar politikusoknak.

A barátokkal együtt sírunk, együtt nevetünk — így van ez a szerbek és a magyarok vonatkozásában is. Sok siker adott örömet az elmúlt évtizedben, de a közelmúltban volt pár ok, amikor együtt sírtunk szerb barátainkkal — mondta Novák Katalin. Magyarország köztársasági elnöke részvétét fejezte ki Szerbiának a közelmúltban történt tragikus vérontások és lövöldözések miatt, továbbá aggodalmát fejezte ki a koszovói helyzetért, melynek támogatják a békés rendezését, valamint együttérzését fejezte ki a közelmúltban történt áradások miatt is. Mint mondta, minden esetben több ez az együttérzésnél, hiszen a két ország tevékeny barátságot kötött, és mindenki ott segít a másiknak, ahol csak tud. — Az elmúlt évtized a magyar—szerb kapcsolatoknak az aranykorát jelezte, most azért dolgozunk, hogy ez az aranykor folytatódjon. A Stratégiai Együttműködési Tanács megalakulásával egy újabb fejezetet nyitottunk meg. Ez a stratégiai gondolkodásunkat tükrözi, nem taktikai döntések születtek, hiszen hosszú távon gondolkodunk, hosszú távon kívánjuk megalapozni a szerb—magyar barátságot, az együttműködést. Olyan hosszú távon, hogy ez megkérdőjelezhetetlen legyen, és amelyre a mindenkori utódaink is egy evidens kapcsolatként tekinthetnek — hangsúlyozta Magyarország államfője.

Novák Katalin elmondta még, hogy megkerülhetetlen téma volt az ukrajnai háború, hiszen mindenkit foglalkoztat, hogyan lehetne ott mielőbb fegyvernyugváshoz és békemegállapodáshoz jutni. Hangsúlyozták, ez nem vonhatja el a figyelmet a nyugat-balkáni térségről, melynek stabilitása kulcskérdés Európa stabilitása szempontjából. Kiemelte, Szerbia a jövőben is számíthat Magyarországra az európai uniós csatlakozás elősegítésében. Mint mondta, Szerbia az elmúlt tizennégy évben már sokszorosan bizonyította, hogy az Európai Unióhoz tartozik. Kiemelten fontos, hogy végre jogi értelemben is csatlakozzon.

A két ország közötti határátkelők kapcsán elmondta, kiemelt céljuk a határátlépés megkönnyítése és meggyorsítása. Ennek elősegítését várják a két kormány tagjaitól és az erre a célra alakított munkacsoporttól is. A demográfia kérdése is szóba került az egyeztetésen. Az elmúlt évtizedben Magyarországon kétszeresére nőtt a házasságok száma, nagymértékben emelkedett a gyermekvállalási kedv, csökkent a válásoknak a száma, és egyre kevesebb a terhességmegszakítás is. Novák Katalin elmondta, Magyarország kész átadni ezen a téren is a saját tapasztalatait, és örömteli, hogy a szerb vezetőség részéről van erre érdeklődés.

Ana Brnabić szerb miniszterelnök a Stratégiai Együttműködési Tanács megalakításának jelentőségét hangsúlyozta. Mint mondta, Szerbiának egyetlenegy országgal sem volt eddig ilyen jellegű együttműködése. Emlékeztetett rá, hogy Magyarország és Szerbia 2014-ben tartott első alkalommal együttes kormányülést, csaknem kilenc évvel később jutottak el oda, hogy stratégiai együttműködést alakítsanak ki. Megerőltető, kemény és felelősségteljes munka eredménye, hogy mára teljes mértékben megváltozott a két ország viszonya. Mára nem csupán partneri, de baráti kapcsolatok is kialakultak a két ország között, és ez a további fejlődés záloga — mutatott rá Brnabić. Hozzátette: Szerbia általában magára van utalva a nehéz helyzetekben, de amióta ilyen kapcsolatai vannak Magyarországgal, ez megváltozott, legyen az akár Brüsszelben, vagy máshol.

Könnyű belátni, hogy a te telkedet a szomszéd telkének értéke befolyásolja. Ezért mi, magyarok egy gazdag, rendezett, boldog Szerbiában vagyunk érdekeltek, ez növeli Magyarország értékét is — hangsúlyozta Orbán Viktor. Magyarország miniszterelnöke rámutatott, most találkozott 32. alkalommal Aleksandar Vučić elnökkel. Mint mondta, a politikában a barátság és a szövetség csak kemény munkával érhető el. Még emlékszik az első megbeszélésükre, amikor megállapodtak abban, hogy nem lesznek a történelem foglyai, hanem alakítani fogják azt. Mint mondta, Szerbia nem tagja a NATO-nak, Magyarország igen, Szerbia nem tagja az EU-nak, Magyarország igen, Szerbia egy ortodox keresztény ország, Magyarország pedig egy római keresztény ország, Szerbia a Balkánon van, Magyarország pedig Közép-Európában. Ezek a különbségek nem nehezítik az együttműködést, hanem értéket adnak. Amikor összekapcsolják ezt a két különböző országot egy stratégiai együttműködésben, akkor hatalmas energiák szabadulnak fel, és ennek a szerbek és a magyar emberek is az előnyét fogják élvezni.

Aláhúzta, ma az egész világban mindenhol arról beszélnek, hogy ki kivel miért nem működik együtt.

Mi egy jó példát adunk a világnak, hogy nem azt kell megmondani, hogy kivel nem akarsz együttműködni, hanem törekedj arra, hogy minél több országgal tudjál együttműködni. A Balkán kulcsországa Szerbia, Európa kapuja pedig Magyarország. Fantasztikus lehetőségek előtt állunk — állapította meg a miniszterelnök.

Orbán Viktor végül a koszovói helyzet kapcsán elmondta, követik az ottani fejleményeket, és látják azokat a sérelmeket, amelyeket elszenvednek a szerbek. Elfogadhatatlannak tartja a nemzetközi közösség részéről, hogy egy kevesebb mint 4 százalékos részvétellel lezajlott választást legitimnek tartson. Azt tanácsolta Szerbiának, arra kérte a szerb elnököt, hogy fontolja meg a Szerbia területén elfogott három koszovói rendőr szabadon bocsátását. Hozzátette: Szerbiának vannak ellenfelei, és alig várják, hogy ártsanak az országnak, ezért ha szabadon engednék őket, az biztosan segítene Szerbiának a nemzetközi politikában, és előrevinné az ország ügyét.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..