home 2023. december 08., Mária napja
Online előfizetés
Már több mint 12 000-en látták a Dalí-kiállítást
REÖK
2017.08.28.
LXXII. évf. 34. szám
Már több mint 12 000-en látták a Dalí-kiállítást

Kevesebb mint egy hónap alatt érte el a rekord látogatószámot az idén 10 éves REÖK népszerű tárlata. A palota — a szürrealista mester kiállításának sikerére tekintettel — kivételesen hétfőn is megnyitja kapuit az érdeklődők előtt.

Idén ünnepli 10 éves jubileumát a REÖK, mely a kerek évforduló alkalmából igazi csemegékkel kedveskedik látogatóinak. A szecesszió világhírű mestere, Alphonse Mucha gyönyörű tárlata után a szürrealizmus pápájának, Salvador Dalínak műveiből nyitottak  kiállítást a szervezők.

Soha olyan érdeklődés nem kísérte még a REÖK megnyitóit, mint e két alkalommal. Többszázan szerettek volna bejutni már az első pillanatokban is a kiállítótermekbe. Az érdeklődés azóta csak emelkedett: a Dalí-művekre eddig, szűk egy hónap alatt több mint 12 000 látogató volt kíváncsi. Éppen ezért a REÖK úgy döntött, hogy kivételesen hétfőnként is nyitva tart, ameddig a kiállítás látogatható.  

A REÖK válogatásának gerincét litográfiák, grafikák és rézkarcok alkotják. Sőt, a mester ritkán látható kisplasztikáit és porcelán dísztálait is megcsodálhatják az érdeklődők a több mint hatvan műtárgyat felvonultató kiállításon.

Dalí figurája és művészete 1945 után „védjeggyé” vált, már akkor ikonikus magasságokba emelkedett. Művei iránt olyan hatalmas volt a kereslet, hogy annyit festeni már nem volt képes, így áttért a Hundertwassertől és Mirótól megirigyelt litográfia műfajára. A szegedi kiállítás erre az időszakra koncentrál. Ezekben az években a mestert a művészi ideákon túl már üzleti szempontok is inspirálták.

Leghíresebb festményeit litográfiákon reprodukálta, ezek közül Az emlékezet állandósága, a Port Lligat-i Madonna és a Szent Antal megkísértése is szerepel a REÖK kiállítótermeiben. Láthatóak még azok a szakácskönyv illusztrációk is a falakon, melyeket a Gala vacsorái c. kötet díszítésére alkotott. A bizarr ételkreációk is szervesen hozzátartoznak a Dalí-jelenséghez. Ez utóbbiról fotók is tanúskodnak a kiállításon, hiszen Vaclav Chochola a mesterről készült portréival zárul a tárlat.

A Salvador Dalí-kiállítás egészen szeptember 24-ig megtekinthető, méghozzá a REÖK jubileumára tekintettel szimbolikus, 500 Ft-os jegyáron. Ebben az évben minden tárlatra ezen az áron váltható belépő, és az összeg levásárolható ajándéktárgyra, más kiállításra és REÖK-programra vagy akár a 2018-as Szegedi Szabadtérire szóló jegyre is.  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..