home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Majálisi történet
Huzsvár József
2013.04.30.
LXVIII. évf. 18. szám
Majálisi történet

A kilencvenes évek elején jöttek divatba a rakósbotok. Ezek az akkor még kompozit anyagokból (a karbon gyantát epoxival vagy poliészterrel keverték) készültek. Nagy súlyfelesleget okoztak, hiszen azok az alig 10 méter hosszú nyelek bizony jóval kilón felül voltak. Összehasonlításként említeném, hogy a tiszta 14,5 méteres karbonbotom sincs 1000 gramm felett.

Addig piszkált a kisördög, hogy elsajátítsam ezt az akkor még új technikát, hogy egy célzott, botvásárlásra betervezett április végi budapesti utazásra szántam magam.

A bevásárlás elég jó sikerült, elfogadható áron találtam egy olajzöld 9 méteres Trabucco rakóst. Az üzlet előtt lehetett csak összerakni a sosem látott hosszúságú horgászszerszámot. Mire összeállt a teljes hossz, már jó néhány kíváncsi járókelő körénk gyűlt. Először félve vettem a kezembe, tartottam a súlyától, de az elárusító tapasztalt horgász volt, és megmutatta, hogy hol fogjam meg a petrecés rudat, hogy egyensúlyi pontot találjak rajta. Attól kezdve csakugyan gyerekjáték volt a kezelése. Az első lecke alkalmával megtanultam, hogy nem a súly a lényeg, hanem az egyensúly. Azóta már a negyedik steck botomat koptatom, volt közöttük extra könnyű (Saratoga) is, de annak az első botnak volt a legjobb az egyensúlya. Persze a vásárlás még nem ért véget, mert szükség volt a bot spiccének begumizására való aprócikkekhez (a vastagabb részbe kerülő gumitartó kónuszos létra, maga a gumi, zsinegbeakasztó Stonfo-kapocs és a hátratoláshoz szükséges görgő).

Egy hétig szereltem otthon a rakóst, szinte naponta kézbe vettem, szárazon gyakoroltam a betolást, szétakasztást. Alig vártam az első éles bevetést, amit május elsején a doroszlói DTD partjára terveztem. Évek óta a szülői házunk alatti vízparton ünnepeltük a majálist nagy baráti társasággal. Az ilyen kiruccanások nagy ajándékok voltak nekem, hisz otthon lehettem, a régi horgászhelyemen, a legjobb barátaim társaságában. Míg a társaság ínyenc tagjai a paprikást főzték, aminek illata kilométereken keresztül  borzolta a majálisozók orrát, addig a pecáskülönítmény áztatta a zsineget. Sokszor vacsorára való zsákmány is összegyűlt, sült kárásszal koronáztuk a napot.
Szóval egy ilyen rangos eseményre szántam a bemutatkozást. A kezdeti csodálkozás után minden érdekelt kézbe vette és kipróbálta ezt a fura módszert. Egyedül arra kellett vigyázni, hogy a forgalmas parton nehogy valaki ráhajtson vagy rálépjen a „talján” szépségre. Nagy élvezettel fárasztották a porciós halakat, és a gumi nyúlásából már egészen jól felbecsülték a zsákmány nagyságát. Az új szerzemény becsülettel végigdolgozta a napot, és a horgászat végén gondosan megtisztogatva visszakerült a vászonzacskóba.

Este a szokásos klábercsata következett, majd éjfél körül élményekkel telve tértünk nyugovóra. Lefekvés előtt még megnéztem a gépkocsiban hagyott botokat, leellenőröztem, hogy az autó zárva van-e, és csak ezután feküdtünk le. Az éjszaka egyáltalán nem volt csendes, ilyenkor tele van a part az ott táborozó fiatalokkal, az utcákon az ittasság különböző fokozataiban szenvedő suhancok bőgetik a motorjukat. A máskor csak békakoncerttől zajos éj most bántó, ide nem illő dorbézolástól volt hangos.

A kutyák sem nyugodhattak, az őket ért hangagresszióra éktelen csaholással válaszoltak. Időnként az akkor divatos pléhkapuk dörrenése tarkította az éji kavalkádot. Már alig vártam a reggelt, hogy újra a partra menjek, tovább ismerkedni a rakósbottal.

Az első kakasszóra álmosan kászálódtam ki az ágyból. A házból kilépve észrevettem, hogy a gépkocsim benzintartályának az ajtaja nyitva van. Bosszúsan léptem oda, tudtam, hogy nagy kár nem érhetett, mert a Samarából nem lehetett gumicsövön üzemanyagot lopni. Úgy képezték ki a vezetéket, hogy semmilyen csövet nem lehet lenyomni rajta. Becsuktam az ajtócskát, és akkor láttam meg, hogy a hátsó ülésen hűlt helye van a rakósbotnak. A hátsó ajtót nem zártam be, és a benzintolvajok kíváncsiságból elvitték. Azt, hogy mire való vagy hogyan kell használni, biztosan nem tudták. Lehet, hogy dióverésre kellett nekik. Nekem viszont pótolhatatlan kárt okoztak. Éppen megszerettem, élvezni kezdtem a horgászatot vele, amikor ellopták. Megsemmisülve tébláboltam az udvaron, a düh és az elkeseredés érzése keveredett bennem, a tehetetlenség szinte fojtogatott. Rendőrt hívtunk, óra hosszáig magyaráztam, hogy ez nem egy olcsó botocska, hogy ezt nem lehet csak úgy leírni, hiába annak a botnak csak én éreztem az igazi értékét.

Felírták az adataimat, mondták, hogy értesítenek, ha valamit megtudnak, majd kacarászva elmentek. Ennek a Trabuccónak az elvesztése évekig nyomasztott. Számtalanszor végigálmodtam azt az éjszakát. Akkor többet veszítettem el a botomnál, elvesztettem a biztonságérzetemet. Onnantól kezdve az éjszakai kutyaugatásra kirohantam az udvarra, a bádogkapu pukkanásra villanyt gyújtottam a folyosón, mindent kettőre zártam, és a horgászfelszerelést pedig anyám tisztaszobájában tartottam.

A minap garázstakarítás közben kezembe akadt a bottal vásárolt kezdetleges görgő. Ez csak arra volt jó, hogy ismét felszakítsa a sajgó sebemet, melyet az első rakósom majálisi elvesztése okozott.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..