home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Magyarország: fölényesen győztek az igenek
(mti, nol, mno)
2008.03.13.
LXIII. évf. 11. szám

Jelentősebb zökkenők nélkül zajlott vasárnap a magyarországi ügydöntő népszavazás, melyet a Fidesz MPSZ kezdeményezésére tartottak. A választópolgárok három kérdésben nyilváníthatták ki véleményüket arról, hogy el kell-e törölni: a közelmúltban bevezetett 300 forintos vizitdíjat, a tetemes költségű...

Jelentősebb zökkenők nélkül zajlott vasárnap a magyarországi ügydöntő népszavazás, melyet a Fidesz MPSZ kezdeményezésére tartottak. A választópolgárok három kérdésben nyilváníthatták ki véleményüket arról, hogy el kell-e törölni: a közelmúltban bevezetett 300 forintos vizitdíjat, a tetemes költségű (éves szinten akár több százezer forintnyi) tandíjat és a kórházi ápolásért (jelenleg naponta ezer forint) fizetendő napidíjat. Mindhárom kérdésben fölényesen győztek az igenek, vagyis a kormánynak el kell törölnie ezeket a többletterheket -- újra ingyenessé kell tennie a kórházi ápolást, a betegrendelést, illetve a felsőoktatást.
99,41 százalékos feldolgozottságnál 82 százalék feletti az igenek aránya. A kórházi napidíj kérdésében 84,12, a vizitdíj kapcsán 82,44, a tandíj esetében 82,22 százalék az igenek aránya.
A részvételi arány 50,47 százalékos volt. Részvételi arányban a négyigenes referendum (58,03) után a múlt heti népszavazás volt a legaktívabb, s átlagosan nyolcvan százalék az igenek aránya (hárommilliónál több mindenütt a voks) a Fidesz által föltett mindhárom kérdésre, a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlésére, valamint a tandíj bevezetésének megakadályozására. A népszavazás nagyobb zökkenők nélkül zajlott le, késő délutánig az Országos Választási Bizottsághoz mindössze húsz panasz érkezett.
A közvélemény-kutatók megelőző becslése abban megegyezett, hogy érvényes lesz a népszavazás, ami egyben azt is jelentette: nincs reális esély arra, hogy a referendum a kormány intézkedéseit erősítse meg. A legtöbb előrejelzés úgy tippelt, hogy a szavazásra jogosultak 35-45 százaléka járul az urnákhoz -- a Gallup a maga 54 százalékával járt a legközelebb a valóságos részvételhez. Egy elemző munkatársunknak elmondta, hogy először mértek nagyobb szavazási hajlandóságot a falvakban, mint a városokban. A területi megoszlásban érdekes, hogy főként a fejlettebb, magasabb átlagos életszínvonalat fölmutató régió -- a Dunántúl -- megyéi jártak élen a részvételben (Vas, Győr-Moson-Sopron, Zala), igaz, közöttük azért ott van Hajdú-Bihar és Pest megye is. A főváros és a korábban baloldali sikereket hozó megyék a sereghajtók között szerepelnek. A ,,három igen" tehát várható volt, a sokak szerint meglepően magas részvétel azonban kétségkívül a Fidesz sikerét és a kormánykoalíció kudarcát hozta. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ettől függetlenül már korábban jelezte, hogy ,,elébe megy" az eredményhirdetésnek, s a szavazóhelyiségek bezárásának pillanatában tájékoztatót tart. Ezen bejelentette, hogy tiszteletben tartják a szavazók többségének akaratát, és a szükséges törvénymódosításokat már hétfő reggel benyújtják. Ebben az esetben április elsejétől megszűnik a vizitdíj, a kórházi napidíj, és a későbbiekben nem lesz tandíj sem. A költségvetés a kieső bevételeket nem tudja, a kormány nem akarja pótolni -- jelentette ki. A Fidesz is benyújtja a törvényjavaslatot, de a párt a szerencsejátékok bevételéből fedezné az egészségügy kieső pénzét. Ügydöntő népszavazás volt, a kormányfő tehát nem is tehet mást, mint hogy visszavonja az intézkedéseket. De a referendummal politikai ítéletet is mondott a nép, éppen ezért ez már nem elég -- fogalmazott Tarlós István, a Fidesz kampányfőnöke, amit később megerősített Orbán Viktor, a Fidesz MPSZ elnöke. Aki még hozzátette: A kormány politikája a mai naptól a múlté.
Gyurcsány Ferenc késő este, a szocialisták elnökségi ülése után úgy foglalt állást, hogy a népszavazás nem alkalmas arra, hogy ,,elkergesse" a kormányt, ebben az értelemben vereséget szenvedett a Fidesz. A polgárok nagyobb felelősségvállalása nélkül nem lehet új Magyarországot építeni, a reformoknak folytatódniuk kell -- hangsúlyozta.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..