home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Magyarok tündöklő csillaga...
(T. T.)
2007.08.22.
LXII. évf. 34. szám
Magyarok tündöklő csillaga...

A Szent Teréz-székesegyházban Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek celebrált szentmisét - Szabó Attila felvételeMagyarok tündöklő csillaga címmel immár tizenkettedik alkalommal szervezte meg a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) a központi Szent István-napi ünnepséget, melyre a palicsi Vigadó...

A Szent Teréz-székesegyházban Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek celebrált szentmisét - Szabó Attila felvétele

Magyarok tündöklő csillaga címmel immár tizenkettedik alkalommal szervezte meg a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) a központi Szent István-napi ünnepséget, melyre a palicsi Vigadó előtti színpadon került sor. Az ünnepi rendezvény a szabadkai Szent Teréz székesegyházban ünnepi szentmisével kezdődött, melyet dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek celebrált. A palicsi Vigadó előtti színpadon a szabadkai Filharmónia fúvószenekara fogadta a vendégeket, a tó menti sétányon pedig gazdag kézműves kirakodó- és könyvvásár várta a Vajdaság szinte minden magyarlakta településéről érkezett több ezer fős tömeget. A fúvószenekar fellépését követően dr. Pénzes János megyés püspök nevében msgr. Miocs József rektor, Csete Szemesi István református keresztény püspök nevében Orosz Attila református lelkipásztor, az evangélikus egyház nevében pedig Dolinszky Árpád szuperintendens ökumenikus kenyéráldást mutatott be. Áldást kértek azokra, akik vetettek és arattak, akik a kenyeret az asztalunkra tették, áldást kértek az egész keresztény népre, a magyarságra és vezetőikre. Az új kenyeret Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szegte meg, majd megtartotta ünnepi beszédét, melyben Szent István szellemisége egyik legfőbb elemének nevezte azt a felismerést, hogy alkalmazkodni és változni kell, hogy megmaradjunk a Kárpát-medencében. Párhuzamba állította ezzel a VMSZ-nek azt a feladatát, hogy a magyarság magyarként való itt maradását, teljes és valós egyenrangúságát szolgálja. A politikus a vajdasági magyarság nemzeti egységének megteremtését szorgalmazta.
- Mi, a Vajdasági Magyar Szövetség, az egység megteremtésének élenjárói vagyunk és leszünk. Párbeszédre és együtt gondolkodásra, a célok közös megfogalmazására és azok közös megvalósítására van szükség. Egységes erőfeszítésre, egységre egyházainkkal, a többi magyar párttal, a civil társadalom alkotóinak sokaságával, értelmiségünkkel. Azt szeretném, ha 300 000-en közösen fogalmaznánk meg céljainkat és együtt tennénk megvalósulásukért. Mindenki a maga területén, képességeinek legjavát nyújtva. Lehetnek és lesznek közöttünk nézetkülönbségek, de azok nem teremthetnek belőlünk ellenséget. Le kell számolnunk az előző időket jellemző egymásnak fordulás önpusztító gyakorlatával. Át kell lépnünk saját árnyékunkat, s ez mindannyiunk, az egész nemzet érdeke és közös felelőssége. Ezerszáz évvel ezelőtt István számára világos volt: szövetségesek nélkül elvész, sikertelenné, eredménytelenné válik nemzetmentő, nemzetfenntartó erőfeszítése. Nekünk csak igaz szövetségesek kellenek. Elvszerűek, fondorlatmentesek, szavahihetőek, megbízhatóak. Nem tudunk elfogadni szövetségesként olyanokat, akik felül akarják írni szándékainkat, akik jobban akarják tudni, mi jó nekünk, mit kell akarnunk és tennünk. Nem kell olyan, aki a szövetségesség leple alatt ránk tör, féligazságokkal és megalapozatlan ígérgetésekkel megpróbál szétzilálni, szétverni bennünket. Felismertük és felismerjük az ordast, még ha liszttel is szórja be magát, báránybőrt vet a hátára és magyarul szól. Ilyen szövetséges nem kell. Legyen kevesebb partnerünk, de megbízható, igaz - mondta ünnepi beszédében Pásztor István, a VMSZ elnöke.
Gémesi Ferenc, a Magyar Köztársaság Miniszterelnöki Hivatalának külkapcsolatokért és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára köszönetet mondott a vajdasági magyaroknak a több évtizedes bátorságukért, munkájukért, erőfeszítésükért, melynek köszönhetően ma nemcsak arról gondolkodhatunk, hogy milyen jó volt magyarnak lenni, hanem arról is, mit tehetünk az elkövetkező évtizedekben.
- A vajdasági magyarság felelős alkotótényezője a nemzetpolitikának, hiszen pontosan tudja, hogy néha változásokra van szükség. Sohasem retten meg attól, ha korábban jól begyakorolt dolgokat kell megváltoztatni, mivel tudja, mi a célja. A vajdasági magyarság elkötelezte magát a célnak, hogy szülőföldjét visszavigye Európába, akár akarják ezt egyesek, akár nem, vannak-e ehhez szövetségesek, vagy sem - hangsúlyozta.
Az ünnepi beszédek után megzenésített versekkel a Konkoly együttes lépett színpadra, majd néhány vajdasági magyar művész: Bakos Árpád, Pálfi Ervin, Kovács Nemes Andor, Földi Lilla és Simon Valentina, akik musical és rockopera részleteket adtak elő az István a királyból, a Jézus Krisztus Szupersztárból és a Hairből. Az Unisex egykori énekesnője, Szekeres Adrienn szerelmes dalokat adott elő, majd a szabadkai Night Cruisers együttes örökzöld dallamokkal szórakoztatta a közönséget. A koncerttel egyidejűleg a Szabadtéri Színpadon levetítették Goda Krisztina: Szabadság, szerelem című romantikus történelmi drámáját.
A VMSZ tizenkettedik alkalommal megszervezett Szent István-napi ünnepsége kitűnő hangulatban telt el, a változatos programoknak köszönhetően jól érezhette magát idős és fiatal egyaránt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..