home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
Madarak és vadak téli etetése
Vass Rudolf
2023.12.19.
LXXVIII. évf. 50. szám
Madarak és vadak téli etetése

Sokan kedvelik a ház körüli madárcsicsergést, de azért bizony tenni is kell. Télen segítenünk kell a csöppségeknek, mert a túlélésük több tényezőtől függhet. Zord, zimankós időben nem tudnak megfelelő eleséget találni, és egy jól feltöltött madáretető megváltás lehet számukra.

Igen, tudom, pénzbe kerül az élelem a madaraknak. Viszont tavasszal sokszorosan meghálálják szorgos munkájukkal, mivel nagy pusztítást végeznek a hernyók, bogarak között, melyek tetemes károkat tudnak okozni a veteményeskertben és a gyümölcsösben. Én aratáskor szerzem be az eleségüket, mert akkor a legolcsóbb. A napraforgómag a legkedveltebb ennivalójuk, de emellett nagy mennyiségben fogy a kukorica is. Almát is szoktam kihelyezni a rigóknak, de a szajkó is szeret csipegetni belőle.

Nagyon fontos, hogy folyamatosan etessünk, ne csak egyszer-egyszer, és ezzel letudjuk a jó cselekedetünket. Mindennap ellenőrizni kell az etetőt, mely körül ilyenkor nagy a forgalom. Alkalomadtán akár tizenöt cinege is jön egyszerre falatozni. Felkapnak egy magot, és huss, fel a fára. Minden egyes szemet a fakoronában fogyasztanak el. A verebek más technikát alkalmaznak. Ők inkább beülnek az etetőbe, és ott eszegetnek. Nálam a mezei veréb képviseli a verébtársadalmat, de nagyon megfogyatkozott a létszáma. Naponta megjelennek a zöldikék, erdei pintyek, gerlék, néha a harkály is tiszteletét teszi. Jönnek olyan madarak is, amelyek nem fogyasztanak az eleségből, de az ivóvíz számukra is nagyon fontos. Télen az egyik legfontosabb teendőnk gondoskodni számukra a langyos vízről. Néha jobban örülnek neki, mint az eleségnek. Amikor minden csonttá fagy, szomjas madárkáink sorban állnak az itatónál. Néha még konfliktus is kialakul a sorrend körül, hogy ki iszik elsőnek. Nagy fagyok idején nem elég naponta csak egyszer itatni őket, mert néhány óra alatt a kihelyezett víz is megfagy. Csodálatos érzés figyelni a madársereget az etető körül. Akár órákig el lehet nézegetni őket, hogy milyen hévvel sietnek elfogyasztani a kihelyezett eleséget. Az etető szomszédságában ott van Tapi kutya háza is, ami azért fontos, mert ő jelentős részt vállal a macskák távoltartásában. Ritkán, de még Tappancs kutya eleségét is megdézsmálják a kis énekesek.

Mikor kell elkezdeni az etetést, és mikor kellene leállni vele? A szakemberek szerint decembertől március végéig tart a szezon, de ha netán egy-két héttel előbb beüzemeljük az etetőt, madaraink nem fognak megsértődni. Érdemes apró szemű olajos magvakkal kedveskedni nekik, de közkedvelt még a köles, szezámmag, napraforgó, lenmag stb. Nagy sikert arat a dió, alma, főtt répa, főtt tészta, főtt rizs is. Tiltólistán szerepel a kenyér, a morzsa, a sózott étel. Szakemberek véleménye szerint a tartós fagyok idején egy kevés cukrot is keverhetünk az ivóvízbe.

Ebben a téli, komor időszakban szárnyas vendégeink serege nagy örömöt tud szerezni a gyerekeknek és a felnőtteknek is. Jó szórakozásnak számít madaraink beazonosítása és a napló vezetése is, hogy mely fajok látogatják etetőnket.

Nem csak kertjeink madarait segítjük ki télen. Mi, vadászok a vadjainkat is etetjük, mert a zord időjárás nekik sem kedvez. A mi csoportunknál bevett szokás, hogy a főidény előtt beüzemeljük saját etetőnket. Havazáskor, amikor mindent ellep a hó, nagyon nehezen jut a vad élelemhez. Fedett etetők alá bőven szórunk csöves kukoricát vagy igény szerint hereszénát is. Etetőinket szívesen látogatják az őzek, nyulak, fácánok, de az énekesmadarak is. Hetente ellenőrizzük, hogy mi történik az etető körül, és igény szerint feltöltjük a készleteket. A madarászok viszont nem mindig örülnek a részünkről nyújtott segítségnek. Tény azonban, hogy rossz időben csak mi járunk ki a terepre segíteni a vadnak. Ha nincs hólepel, egy kicsit könnyebb a dolgunk, mert a vad sok elszóródott takarmányt tud találni. Ha leesik a hó, akkor nincs min gondolkodni, azonnal akcióba lendülünk mi, lelkiismeretes vadászok.

A vadetetést is időben kell elkezdeni. Nem szabad megvárni a tél beköszöntét, még az ősszel az etetőhöz kell szoktatni az állatokat. Tudatni kell velük, hogy nincsenek egyedül, ha bajba kerülnek. Megtanulják, hol van az etető és a számukra előkészített élelem. Az etetéssel az a célunk, hogy kondícióban tartsuk az állatokat. Fontos, hogy ne fogyjanak le, mert akkor rendszerint megbetegszenek, és néhány napon belül el is pusztulnak. A jó kondícióban tartott vad azonban túléli a telet, és tavasszal sikeresen tud szaporodni, bővíteni a vadállomány létszámát.

Zárszóként megemlíteném, hogy Magyarországon a madártani intézet 1890 óta vonja be a lakosságot ezekbe a tevékenységekbe, és ez a mostani a 131. országos énekesmadár-etetési szezon. Azt hiszem, ez követendő példa!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..