home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Letartóztattak egy afgán állampolgárt
(Szerkesztőségi összefoglaló)
2022.07.04.
LXXVII. évf. 26. szám
Letartóztattak egy afgán állampolgárt

A szerbiai belügyminisztérium tagjai a szabadkai migránsleszámolással kapcsolatban az 1996-os születésű A. N. afgán állampolgárt vették őrizetbe, akit emberöléssel és emberölési kísérlettel gyanúsítanak – áll a közleményben, amelyet a szabadkai rendőrség juttatott el a tájékoztatási eszközöknek. A belügyi szervek szerint az afgán migráns részt vett abban az összetűzésben, amely két migránscsoport között zajlott le a Makkhetesi erdőben, a magyar határ közelében. Az összecsapásban a hivatalos rendőrségi adatok alapján 6 személy megsérült, egy pedig életét vesztette.

A letartóztatott A. N.-t 48 órás vizsgálati fogságba helyezték, majd a szabadkai Felsőbb Ügyészség vádat emel ellene.  

A közlemény szerint a rendőrség folytatja nyomozást és az üggyel kapcsolatos tények és körülmények felderítését, ugyanis az a cél, fényt derítsenek az összes elkövető kilétére.

Mint ismeretes július 2-án a hajnali órákban lövöldözés tört ki a szabadkai Makkhetesi erdőben, amikor egymásra támadtak a pakisztáni és az afgán migránscsoportok. A lakossági bejelentésre nagy erővel vonultak ki a golyóálló mellényt viselő rendőrök, akik értesítették a mentőket is – jelentette a Pannon RTV stábja.


Fotók forrása: Pannon RTV

A helyszínre érkezett Stevan Bakić, Szabadka polgármestere, majd Aleksandar Vulin belügyminiszter is.

Dr. Saša Dželebžić, a Szabadkai Közkórház igazgatója elmondta, a legsúlyosabb sérült egy 16 éves iráni lány volt, őt azonnal meg is műtötték. A legutolsó információk szerint az összes kórházba szállított állapota stabil. Az igazgató azt nyilatkozta, a tűzpárbajban életét vesztett migráns, egy 20 és 30 év közötti férfi, személyazonosságáról nincsenek információk, és a többi kórházba szállított személynél sem volt minden esetben megállapítható a személyazonosságuk. Valamennyiük sérülését lőfegyver okozta.

A makkhetesi erdőbe a speciális egység tagjai mentek be és kezdték meg a migránsok letartóztatását. A Szerb Belügyminisztérium honlapján szombat délután megjelent közleményben az áll, hogy a sérültek között nincs szerb állampolgár és a polgárok élete sem volt közvetlen veszélyben.

A helyiek elmondták, a lövésekre ébredtek, de azt hitték ez gyakorlat, vagy a légvédelmi rakétákat hallják, de lövöldözés sokáig és folyamatosan hallatszódott az erdőből. A lakosok a megnyugtatás ellenére sem érzik biztonságban magukat.

Egyes információk szerint a migránsok a rendőrökre is tüzet nyitottak. Saša Dragojlo, a BIRN (Balkáni Oknyomozó Újságíró Hálózat) újságírója azt nyilatkozta az N1-nek, hogy az összecsapásban a belügyi szervek néhány dolgozója is megsérült. Rámutatott, végső ideje, hogy az állam tegyen valamit, hogy az ilyen és hasonló esetek megszűnjenek. Azt is kifejtette, hogy a leszámolás két embercsempész csoport között tört ki. Az újságíró szerint abban, hogy az embercsempészés komoly üzletággá fejlődött, az államnak is nagy felelőssége van.

A szombati éjszaka nyugodtan telt Szabadkán, a makkhetesi erdőben és a környéken. A helyiek beszámolója szerint egész éjszaka járőröztek a rendőrök.

Az eset kapcsán több párt és politikus is kifejtette a véleményét.

Forrás: Pannon RTV, N1 TV, Rendőrségi közlemény

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..