home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Lennert Tímea költői estje Szegeden
KISIMRE Ferenc
2012.11.21.
LXVII. évf. 47. szám
Lennert Tímea költői estje Szegeden

Kollázs címmel jelent meg Lennert (Móger) Tímea verseskötete, melynek bemutatóját Szegeden a Millenniumi Kávéházban tartották meg az Őszi Kulturális Fesztivál és a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége szegedi tagozatának szervezésében.

A jelentős érdeklődés övezte irodalmi esten a költőt, egyébként lapunk tudósítóját, Bene Zoltán író, a Magyar Írószövetség Csongrád megyei csoportjának titkára, a Szegedilap.hu főszerkesztője faggatta a kötetről, a közegről, amelyben él és dolgozik, a készülő kötetéről, valamint az irodalommal és a költészettel összefüggő kérdésekről.
Lennert (Móger) Tímea, a kötet szerzője a többi közt kérdésre válaszolva kijelentette, hogy szerencsésnek mondhatja magát, mert saját maga válogatta  a verseket első önálló kötetébe, s köszönetet mondott az Areión Kiadónak, külön pedig Pusztai Virág grafikusművésznek a könyv elkészítésében való közreműködéséért. A kötetben olvasható versek egyébként már megjelentek valamelyik délvidéki vagy magyarországi irodalmi folyóiratban, s mint ezt méltatói is megjegyzik, Tímea szorosan kapcsolódik a tájhoz, a közeghez, amelyben él és dolgozik. A szegedi összejövetelen ő maga is hangsúlyozta kötődését a „doroszlói rög”-höz, s említést tett arról, hogy készül egy új kötettel, amelyben a mostaninál valamivel hosszabb versek kapnak majd helyet, de abban is jelen lesznek azok a nyelvi játékok, amelyeket korábbi költeményeiben megfigyelhettünk, tapasztalhattunk. A fiatal költőnő az est folyamán több versét is elszavalta a Millenniumi Kávéház közönségének.
Az elmúlt időszakban egyébként több olyan kulturális rendezvényt láthattak a szegediek, amelynek témája a délvidéki ember vagy az onnan származó honfitársaink, és  amely mind tartalma, mind látogatottsága szempontjából kitűnt a városban tartott Őszi Kulturális Fesztivál programjai közül. Nagy sikert aratott például dr. Koppány György bajmoki születésű egyetemi tanár A történelem viharai a Délvidéken című előadása is. Az azonos című könyv szerzője, a Szegedi Tudományegyetem Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékének egykori tanszékvezető professzora a közelmúltban egy fényképekkel gazdagon illusztrált kötetben foglalta össze Bajmok és környéke II. világháború előtti és alatti történetét. Nagy sikert aratott a Mosolygó Tisza mente című előadás is, amelyet Tóth Béla fotóművész szervezett Tőke István azonos című, anekdotagyűjteményének a felhasználásával. Tőke tanár úr felbecsülhetetlen értékű gyűjtéséből a Millenniumi Kávéházban Fabulya Andrea szavalóművész olvasott fel Kiss-Iván Ágnes népdalénekes és Csenki Zalán kobozművész közreműködésével. Szintén a közelmúltban mutatták be Gyenes Kálmán szegedi fotóművész Fekete-fehéren című könyvét, melynek délvidéki vonatkozásai is vannak, jelesül, több olyan vajdasági település is helyet kapott benne, amelyről a nyugdíjas fotós hosszú pályafutása során felvételt készített csakúgy, mint az első alanyi jogon magyar állampolgárként Szabadkán született Nagy Kanász Kata keresztelője a szegedi Fogadalmi templomban.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..