home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Lendülettel az új évbe
Tóth Tibor
2024.01.15.
LXXIX. évf. 2. szám
Lendülettel az új évbe

Az új év első napjaiban látogattam el Királyhalomra, a legújabb népszámlálási adatok szerint 1450 lakost számláló határ menti településre. A faluban már nagyon várták a személyforgalom elindulását a Szabadka—Szeged vasútvonalon, és a helyiek ki is használják az új lehetőséget, hiszen a vasútállomáson gyakran 20–25-en várakoznak az éppen érkező járatra.

Katona Róbert, Királyhalom Helyi Közössége Tanácsának elnöke az elmúlt év összegzését a vasútvonallal kezdte, hangsúlyozva, hogy a helyiek vonattal juthatnak el a legolcsóbban és a leggyorsabban mind az észak-bácskai, mind a dél-magyarországi városba. A projektum keretében megújult a vasútállomás több mint százéves épülete is, mely a falu főutcájának ékkövévé vált.


Katona Róbert

— A falu területén elkészült az ivóvízhálózat bővítésére vonatkozó tervdokumentáció. A ’80-as évek elején épült hálózatra a lakosok 30%-a csatlakozhatott, az igény azonban ennél sokkal nagyobb. A fúrt kutakból nyert víz nem megfelelő minőségű, így a vezetékes ivóvizet nélkülöző lakosok a falu területén elhelyezett nyilvános csapokból szállítják haza az ivóvizet. A tervdokumentáció létrejöttével megtörtént az első lépés a fejlesztések irányába. Reményeink szerint az idén már konkrét lépések történnek a bővítéssel kapcsolatban. Több mezőutat építettünk ki az elmúlt évben. A tavasszal a Hajdújárás irányába vezető, a vasúttal párhuzamos útra 1,5 km hosszan zúzottkő borítás került, emellett mezőút épült még a vasút és a Horgosi út közötti összekötő szakaszon 1 km hosszan, ami a földtulajdonosok életét könnyíti meg. Az Igmán és az Ady Endre utca martaszfalt borítást kapott, utóbbi 1,6 km hosszan, a Móra Ferenc és a Rigó utca pedig aszfaltozásra vár, a tervdokumentációk már elkészültek. A kerékpárút-hálózat két lépcsőben épült ki, először az 5, majd az 1,5 km-es szakasz készült el. További kerékpárutakat szeretnénk létesíteni. Nyertes pályázat esetén a kerékpárút a nemzetközi út mentén, egészen a benzintöltő állomásig folytatódna. A városi képviselő-testület utolsó tavalyi ülésén elfogadta Királyhalom rendezési tervét. Hiszek abban, hogy a vállalkozók valamilyen iparággal kezdenek foglalkozni a falu területén, amihez a vasútvonal, az autópálya közelsége és a határátkelő is megvan — mondta Katona Róbert, hozzátéve, hogy a rendőrség és a csendőrség néhány hónapja felszámolta a falu területén tanyázó migránscsoportokat, így a településen és környékén nyugalom uralkodik.


Néhány óra múlva érkezik a vonat, itt még üres a vasútállomás

A Homokszem Civil Szervezet tagjai az év folyamán több falurendezési és hulladékgyűjtési akciót szerveztek, a január elején megtartott jótékonysági pótszilveszter bevételéből pedig megújult a művelődési otthon öltözője, a falakat befestették, padokat és polcokat vásároltak, megoldották a fűtés kérdését, egy helybeli lakos pedig elkészítette a bútorokat. A bevételből a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület működési költségeinek (oktatók díja, üzemanyaköltségek) egy részét is fedezték.

— Szabadka város támogatásának köszönhetően harmadszor rendeztük meg a Burgonyafesztivált, melynek keretében a tartományi oktatási titkárság támogatásával hagyományőrző programok név alatt kézműves-foglalkozásokat és táncházat tartottunk a gyerekeknek. Az eseményen Páger Anita gyógykezelésére gyűjtöttünk. Szabadka városának segítségével megrendeztük a Három Nap Tábort, melyen 35 gyerek vett részt, a város kulturális projektumokra vonatkozó pályázatából pedig megvalósítottuk az Olvassunk Újra projektumot és megnyitottuk a Városi Könyvtár királyhalmi fiókkönyvtárát. Habár a pályázaton nem nyertünk, a helyi közösség, a művelődési egyesület és az általános iskola összefogásának köszönhetően megszerveztük az Advent a Faluban elnevezésű eseményt, melynek keretében a helyi közösség és a Homokszem 150 csomagot adott át a gyerekeknek. Célunk a tagság bővítése, hiszen szeretnénk, ha minél több fiatal csatlakozna hozzánk — mondta Kókai Anasztázia, a Homokszem Civil Szervezet elnöke.


Kókai Anasztázia

A Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöki teendőit 2022 közepe óta Danyi Somogyi Heléna látja el. Az egyesület eredményes évet zárt, szakcsoportjai a helyi rendezvények mellett több településen is felléptek.

— Szabadka városától a néptánc- és a kórustalálkozó megszervezésére kaptunk támogatást. A kórustalálkozón az Ezerjó népdalkör mellett még kilenc kórus lépett fel Magyarországról és a környező településekről. A rendezvény a vacsora után több órán át tartó bulival folytatódott. A munka nagy részét kórusunk tagjai vállalták magukra, de sokat segítettek a néptáncos gyerekek szülei és a nyugdíjasok is. A néptáncosoknál egy új generáció bontogatja szárnyait. A Pitypang néptánccsoport az őszi néptánctalálkozón befejezte szereplését, hiszen a fiatalok középiskolába indultak, és ilyenkor már más irányba összpontosítanak, közülük azonban többen Szabadkán, Horgoson és más településen felnőttcsoportban folytatják a néptáncot. Helyükre érkeztek az óvodások, a Gyöngyvirág néptánccsoport, mely rövid szünet után február 1-jén kezdi a próbákat. A gyerekekkel Székely Zsófia és Koós Dezső foglalkoznak, akik korábban a Talentumban táncoltak, és néptáncoktatói képesítést szereztek. A néptánctalálkozó lebonyolításába beleszólt az esős időjárás, így a mise utáni felvonulás elmaradt, viszont a művelődési otthonban a Gyöngyvirág és a Bíborkák néptánccsoportok mellett ásotthalmi, mórahalmi, kispiaci és hajdújárási csoportok léptek színpadra. A Királykák kis kórus Ledenyák Lea vezetésével szintén több eseményen képviselte falunk és az egyesület színeit. Tavaly képzőművészeti csoportot indítottunk, a nyolc gyerekkel a magyarul is kiválóan beszélő Mustafić Biljana foglalkozik. A munkához szükséges anyagot a művelődési egyesület bocsátja rendelkezésre, az oktatás költségeit pedig a gyerekek szülei fedezik. A gyerekek munkáit hamarosan különféle képzőművészeti pályázatokra is beküldjük. A Rhythmical Dance Club moderntánc-klub létszáma egyre nő, a kiscsoport munkáját Varga Viktória, a nagycsoportét Varga Zsuzsanna irányítja. A csoportok számtalan hazai és külföldi versenyen vettek részt, ahonnan díjakkal, elismerésekkel tértek haza. Egyesületünk tagjai az év végén betlehemi játékokat mutattak be több helyi családban, az ásotthalmi karácsonyi műsoron, valamint a noszai és a királyhalmi éjféli misén — mondta az elnök, majd megköszönte az MNT, Szabadka Önkormányzata, a helyi közösség és a Homokszem Civil Szervezet támogatását.


A Buki-híd irányába vezető kerékpárút

Az egyesület legfőbb terve a szakcsoportok megtartása, illetve lehetőség szerint a csoportok számának bővítése. A helyi óvodában és iskolában szórólapokkal, bemutatókkal szeretnék népszerűsíteni a kultúrát a gyerekek körében. A szakcsoportokat a környező városokba (Szabadka, Szeged, Újvidék) minél több művelődési eseményre szeretnék elvinni, ahol a fiatalok bővíthetnék látókörüket, valamint a testvértelepülésekkel a COVID miatt megszakadt kapcsolatok újjáélesztését is fontos feladatuknak tekintik.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..