home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Látunk-e újra léghajókat az égen?
Apró József
2023.11.11.
LXXVIII. évf. 45. szám
Látunk-e újra léghajókat az égen?

A léghajók a levegőnél könnyebb gázokkal töltött, irányítható légi járművek, melyek már több mint száz éve léteztek. Az előnyük, hogy hosszú ideig ingyen a levegőben maradhatnak, vagyis nincs szükségük üzemanyagra a felemelkedéshez, sem a levegőben maradáshoz, mint a repülőgépeknek, nem igényelnek kifutópályát a fel- és leszálláshoz, emellett nagy terhet szállíthatnak. A hátrányuk, hogy lassúak, sérülékenyek, és érzékenyek az időjárási viszonyokra.

Jelenleg a leggyorsabb szállítási mód a repülőgép, és persze a legdrágább is. A legolcsóbb a hajó, viszont ez a leglassabb. Ott van a kettő között a kamion és a vonat, melyek elég gyorsak és olcsóak, ám csak szárazföldön képesek közlekedni. Van egy másik közlekedési eszköz, melyet Zeppelin gróf a keszthelyi származású Schwarz Dávid tervei alapján épített, a léghajó, mellyel kiváltva mindegyiket hegyen, völgyön, óceánon keresztül nagy tömegű szállítmányokat el lehetne juttatni bárhonnan bárhová. Egy hónap helyett egy hét alatt átszeli az óceánt, gyorsabban, mint a konténerszállító hajók, és csak tizedannyiba kerül, mint a repülővel való szállítás. Szép volna, ha megvalósulna, viszont még sok problémát kell megoldani, melyekre nem is gondolnánk. Például a lerakott áru súlya nélkül a léghajó felemelkedne, és jelentős motormunkát igényelne lent tartani. Emellett kritikus pontja a strukturális integritás, hiszen úgy kell egyre könnyebbé tenni, hogy közben több tonna rakományt tudjon megtartani.

A léghajókról mindenkinek a Hindenburg katasztrófája jut eszébe, holott olyan amerikai léghajóbaleset is történt, ahol az áldozatok száma ennek a duplája volt, mégis ez a történelem legismertebb esete. Valószínűleg azért, mert felvétel is készült róla, és a hatalmas, lángoló szerkezet látványa mélyen rögzült az emberekben. Nem segített a léghajók megítélésén a világháború sem, az ezekkel lebombázott célpontok mellett a pszichés hatás még jelentősebb volt. Például a franciákkal előfordult, hogy a zeppelinektől való félelmükben szétlőtték a saját léghajójukat, amikor az megjelent egy város felett. Ezek együttes hatása hosszú időre a fiókok mélyére küldte a terveket, és mostanáig alig bukkant fel itt-ott néhány próbálkozás.

Az egyik legújabb fejlesztésű léghajó a Pathfinder 1, melyet az LTA Research cég tervezett és épített. A cég támogatója Sergey Brin, a Google társalapítója. A Pathfinder 1 hossza 124 méter, emellett akár 120 km/h sebességre is képes. A váza titánból és szénszálas bevonattal megerősített polimerből készült, így könnyű és erős. A csövekből álló szilárd váz egymástól elkülönített héliumzsákokat rejt. 12 elektromos motorja van, melyek segítik a függőleges fel- és leszállást. A meghajtása hibrid, vagyis egy dízelgenerátor állítja elő az áramot a 24 akkumulátor számára. A gondoláját a Zeppelin gyártja az LTA Research számára. Ám hiába a hidrogén a legkönnyebb elem, és jóval olcsóbb is, mint a hélium, a gyúlékonysága miatt, illetve a Hindenburg hibájából tanulva ezeket az újabb léghajókat ma már nem ezzel töltik.

A Pathfinder 1 célja nem az áruszállítás, hanem a humanitárius küldetések, hiszen így olyan helyekre juttathat el embereket és rakományt, amelyek közúton nehezen megközelíthetőek. A léghajó 14 utast tud szállítani, és csaknem 500 méter magasba is emelkedhet. Szeptemberben megkapta az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság engedélyét a tesztrepülésre. Ez a Hindenburg óta a legnagyobb léghajó, mely a magasba emelkedik, viszont még így is csak feleakkora, mint méltán híres elődje, melynek hossza 245 méter, és akár 135 km/h sebességre is képes volt. A cég tervei szerint hamarosan elkészítik egy még nagyobb, 180 méter hosszú léghajó változatát is, a Pathfinder 3-at. A Pathfinder-sorozat a remények szerint új lehetőségeket nyit meg a léghajózásban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..