home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Közösségi fejlődés és stratégiai tervezés
Kartali Róbert
2023.11.24.
LXXVIII. évf. 47. szám
Közösségi fejlődés és stratégiai tervezés

A Magyar Nemzeti Tanács számára 2023 a stratégiák éve. A tájékoztatási és médiafejlesztési stratégia elfogadása után az oktatási, valamint a kulturális stratégiák tervezete került nyilvános vitára. Az egy évvel ezelőtt megválasztott MNT megfontolt lépésekkel, határozott lendülettel követi az előre meghatározott irányt.

A közelgő választásokra való felkészülés időszakában az MNT támogatja a vajdasági magyar politikumot, és kiáll a VMSZ programja mellett. Erről Fremond Árpád, az MNT elnöke beszélt lapunknak.

— A tájékoztatási stratégiához hasonlóan a felső- és közoktatási stratégia, valamint a kulturális stratégia is a 2024-től 2029-ig terjedő időszakra vonatkozik. Mindkét stratégia nyilvános vitája november 30-áig tart, eddig várjuk az írásos megjegyzéseket, hozzászólásokat, illetve négy-négy helyszínen közvitát szervezünk. Az oktatási stratégia közvitájának helyszínei Szabadka és Újvidék, valamint Magyarkanizsa, illetve Torontálvásárhely. A kulturális stratégia esetében pedig Törökkanizsa, Zombor, Szabadka és Ada. Várjuk az érintetteket és az illetékes politikusokat, emellett számítunk Vicsek Annamária oktatási államtitkár és Szakállas Zsolt tartományi oktatási titkár, kormányalelnök, Kudlik Zoltán segédtitkár jelenlétére és hozzászólására, hiszen csapatban kell ezeket az ügyeket intézni. Az oktatási stratégia szorgalmazza például, hogy a szerb nyelv tanítása esetében előrelépést kell tenni, hiszen ahhoz, hogy a jövő generációja képviselni tudja ezt a közösséget, fontos a szerb nyelv ismerete. Szeretnénk, ha minél több fiatal itthon tanulna tovább, itthon szerezne diplomát, ezzel is erősítve a vajdasági magyar értelmiséget, és ebben a tekintetben fontos a szakkollégiumi rendszer bővítése is. A kulturális stratégia tervezete pedig egy olyan szerteágazó dokumentum, amely mindent felölel, ami a művelődéshez, illetve a kultúrához kapcsolódik. Itt is vannak sarkalatos pontok, amelyek kiemelten fontosak, olyan intézmények, mint a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet vagy a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, amelyekre külön fókuszálunk, hiszen ebben a térben mindent megtesznek annak érdekében, hogy meg tudjon maradni a közösségünk. Ez a stratégia egy alapos kutatást is tartalmaz, melyet a VM4K csapata végzett. Ők nemcsak részt vettek a stratégia kidolgozásában, hanem különböző dokumentumokkal is hozzájárultak annak összeállításához, hogy még hatékonyabb legyen.

* Egyéves az MNT. Mi az, amit ebből az alkalomból fontosnak tartana kiemelni?

— Számomra az a legfontosabb, hogy a különböző döntéshozói szintekkel kialakítottunk egy nagyon szoros együttműködést, hiszen akkor tudjuk hatékonyan képviselni a közösséget, ha jó a kommunikáció az MNT, valamint a tartományi és az országos szervek között. Több példa is volt, amikor közösen intéztünk ügyeket a VMSZ frakciójával. Ilyen volt a kultúráról szóló törvény, illetve az a tolmácsolás, amelyet a kulturális minisztérium kiadott a nemzeti tanácsokról szóló törvény értelmezése tekintetében. Közösen szálltunk síkra annak érdekében, hogy módosítsák a kultúráról szóló törvényt, ugyanis vannak olyan szakaszai, amelyek nem egyértelműek. Addig, amíg ez nem történik meg, egy olyan értelmezést adott ki a kulturális minisztérium, amely elismeri, hogy a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló törvényt kell figyelembe venni például akkor, amikor bizonyos intézmények igazgatóbizottságát választjuk, és ha az kiemelt jelentőségű egy-egy kisebbség számára, akkor igenis növelni kell az igazgatóbizottsági tagok számát. Másik ilyen példa a médiatörvény, amelynek közvitáján szintén a VMSZ frakciójával képviseltünk közös álláspontot. Ennek köszönhetően az elfogadott új médiatörvény szintén figyelembe veszi a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló törvénybe foglalt rendelkezéseket. Fontos tehát, hogy az MNT a vajdasági magyar politikummal együttműködve intézze a felmerülő ügyeket. Eredmény a pályázati rendszer reformja, ez esetben is történtek előrelépések, és az oktatás területén is vannak változások, jó dolog, hogy az Eduexpo mellett a Suliexpo is megszervezésre került. Örülök annak is, hogy a pályázataink gördülékenyen lezajlottak, de annak is, hogy meg tudtuk valósítani azokat a projekteket, amelyeket az oktatási vagy a kulturális hálóba beterveztünk.

* Milyen prioritások mentén folytatja a munkáját a Magyar Nemzeti Tanács?

— Fontos, hogy a Magyar Nemzeti Tanács tagjai ott legyenek a közösséggel. Egy éve volt a választás, tudjuk, hogy egyetlenegy lista indult, és sokan megkérdőjelezték a nemzeti tanács jelentőségét. A választási eredmény, a több mint 41 000 megerősítő szavazat azt mutatja, hogy a magyarok számára rendkívül fontos a Magyar Nemzeti Tanács. Az elmúlt évben ügyeltünk arra, hogy jelen legyünk azokon a rendezvényeken, amelyekre meghívást kapunk. Örülünk, hogy több tíz, több száz olyan civil szervezetet, illetve oktatási intézményt tudtunk támogatni, amelyben magyar oktatás folyik, vagy pedig magyar anyanyelven történnek foglalkozások. A kultúra területén több tíz olyan rendezvényünk van, amely fontos a közösségnek, ezért újragondoltuk a kiemelt jelentőségű intézmények fogalmát, továbbá logókat terveztünk és módosítottunk. A Magyar Nemzeti Tanácson belül is ügyeltünk arra, hogy meglegyen a területi megosztás, illetve a szakemberek jelenléte megfelelő arányban történjen. Bízom benne, hogy a mostani lendületet meg tudjuk őrizni a jövőben is. Mi elvárjuk a végrehajtó bizottság tagjaitól, de a Magyar Nemzeti Tanács tagjaitól is, hogy legyenek ott a rendezvényeken, legyenek ott a közösséggel, hallgassuk meg az embereket, hiszen sok esetben nem mernek hozzánk fordulni a székházban, de ha ott vagyunk egy-egy eseményen, akkor közvetlenebb úton jutnak el hozzánk az észrevételek. Mi minden esetben megpróbálunk segíteni, és a kommunikációnak kétirányúnak kell lennie a jövőben is, mert csak így tudjuk ezt a közösséget talpon tartani.

* Kiírták a választásokat, és az MNT elnöke szerepel a VMSZ köztársasági listájának 250., utolsó, nem befutó helyén. Ez jelzésértékű?

— Az MNT elnöke ugyan nem vállalhat politikai pozíciót egy politikai párton belül, de a törvény nem zárja ki azt, hogy az MNT elnöke tagja legyen valamilyen politikai tömörülésnek. Én rendkívül büszke vagyok arra, hogy 24 éve tagja vagyok a Vajdasági Magyar Szövetségnek. Az elmúlt közel 15 évemet a szerb képviselőházban töltöttem. Az MNT elnöki tisztségét elvállalva is világossá tettem, hogy fel fogom használni az ott szerzett kapcsolati hálómat és tapasztalataimat. Igen, az MNT elnöke nem befutó helyen, de jelképesen ott van a VMSZ köztársasági választási listáján, és ez egy nagyon fontos üzenet. Ezúton is szeretném mindenkinek felhívni a figyelmét a választásokon való részvétel fontosságára. Arra kérem a vajdasági magyar polgárokat, hogy minél nagyobb számban jelenjenek meg december 17-én a választásokon. Segítsék és támogassák ezt a közösséget, hiszen csak akkor tudunk ügyeket intézni, ha részesei vagyunk a folyamatnak. Azt is szeretném aláhúzni és leszögezni, hogy megszerezni valamit sok esetben sokkal könnyebb, mint megtartani. A munkám során láttam, hogy mennyien és mennyiszer próbálták meg a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló törvény hatáskörét megnyirbálni, a nemzeti tanácsok működését ellehetetleníteni. Mindez nem sikerült, mert mindig volt megfelelő képviselete a vajdasági magyarságnak. Annak is örülök, hogy a VMSZ önállóan vesz részt az országos és a tartományi választásokon, hiszen mi csakis önállóan, ebből a pozícióból tudunk tárgyalni és ügyeket intézni. A vajdasági magyarság erejét meg kell mutatni, és ha szeretnénk, hogy megfelelően tudjon működni mindaz, amit felépítettünk, és ha szeretnénk megőrizni Pásztor István hagyatékát, akkor egy nagy fokú összefogásra, összekapaszkodásra van szükség. Ezért gondolom, hogy az MNT elnökének ott kell lennie egy ilyen sorsdöntő választáson ezen a listán. Bízom benne, hogy a vajdasági magyarok is érzik a súlyát ennek a választásnak. A tartományi és az országos választás után pedig fél éven belül vár ránk egy önkormányzati megmérettetés is. Az sem mindegy, hány polgármesterünk lesz, akivel a vajdasági magyarok országos kisebbségi önkormányzata együtt tud majd működni. Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy erős képviselete legyen a vajdasági magyaroknak Belgrádban és Újvidéken is, mert így egy még erősebb Magyar Nemzeti Tanácsot kapunk. Tehát mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy mozgósítsuk az embereket, hogy minél jobb eredményt érjünk el, hogy a vajdasági magyarság súlya megmaradjon a szerbiai politikai színtéren. A választás eredménye egyébként Budapest felé is jelzés, hiszen nemcsak Belgrádból követik azt, hogy mi történik a vajdasági magyarok berkein belül, hanem Budapestről is, sőt az egész Kárpát-medencéből. Olyan példaértékű dolgok történtek velünk az elmúlt egy évtizedben, amelyek nem voltak benne a vajdasági magyarság forgatókönyvében, ezt tovább kell vinni, és mindent meg kell tenni a felépített rendszer megőrzése érdekében.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..