home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Közmédia-javallat szeptember 28-ától október 4-éig
MTVA
2015.09.28.
LXX. évf. 38. szám
Közmédia-javallat szeptember 28-ától október 4-éig

Sebő Ferenc heti ajánlója — A Kossuth-díjjal kitüntetett Sebő Ferencet, a hazai hangszeres népzenei és táncházmozgalom egyik elindítóját a nézők az utóbbi években legtöbbször a Fölszállott a páva zsűrijében láthatták. Talán nem véletlen, hogy a műsorválasztásában is a zenei kötődésű programok dominálnak.

A Szerelmes földrajzba én is belekóstoltam egyszer, hiszen rólam is készült egy adás. Nagyon érdekes volt visszamenni azokra a tájakra, ahol nevelkedtem, és a fiatalságomat töltöttem. A félórában sok izgalmas történetet lehetett elmesélni, és mivel a televízióból eléggé hiányoznak az ismeretterjesztő filmek, ebbe is bele lehetett „lopkodni” érdekességeket, különleges helyszíneket. (Hétfő, szeptember 28-a, Duna, 2.30)

Helyesnek tartom, hogy a nagyközönség számára ismeretlen rekordokat is bemutat egy műsor, és a gyakran indokolatlanul felmagasztalt figurák helyett valódi értékteremtőknek szenteljük időnket. A Magyar elsők ilyen sorozat. Az egyik adásban egyébként édesapám nagybátyja, Bartha Gyula és barátja, Sulkowsky Zoltán is szerepelt. Ők voltak azok, akik a 20-as években oldalkocsis motorkerékpárral járták körül a földet. Útjuk nyolc évig tartott, és élményeik közreadásából finanszírozták a sportteljesítménynek is nevezhető kalandot. (Kedd, szeptember 29-e, Duna, 3.00)

A Család-barát jó lehetőséget kínál, hogy bepillantsunk egy-egy ismertebb személy családi életébe. Sokszor beigazolódik, hogy egy „nagy ember” teljesítménye nem csupán tőle függ — háttere is segíti. A feleségemmel mi is voltunk a műsor vendégei, és amíg a párom a háttérben főzött, addig mi az előtérben beszélgettünk. A nézőkben így talán torz kép alakult ki rólam, hiszen feleségem a konyhai munkáknál jóval többet tesz értem. (Szerda, szeptember 30-a, Duna, 10.00)

A Bartók rádióban mindennap lehet népzenét hallgatni. Ez a félóra talán egyensúlyozza azt a sajnálatos helyzetet, hogy a közmédia képernyőjéről a műfaj teljesen hiányzik. Pedig a népzene az a terület, amelyen a magyar nép az elmúlt negyven éve alatt világraszólót tudott felmutatni. A külföldiek ismerik ezeket a kincseket, most már csak a magyarok körében kellene még népszerűbbé tenni. (Csütörtök, október 1-je, 14.30)

Jólesik látni, hogy a kiváló tehetségű énekes, Bognár Szilvi Csintekerintő című lemeze is szerepel a műsorfüzetben. A művész nemcsak hitelesen énekli a népdalokat — ami ma már követelmény —, hanem tele van ötletekkel is, hogyan lehet a zeneszámokat ízlésesen és kulturáltan feldolgozni. (Péntek, október 2-a, Kossuth rádió, 19.42)

Kovács Sándor — Samu az Új Zenei Újság szerkesztője egykor tanárom volt, és sokáig együtt is dolgoztunk. Szívesen hallgatom őt a zenéről, mert mindig jól van informálva, pontosan fogalmaz. Mondanivalóját mindenki számára közérthetővé és érdekessé tudja tenni. (Szombat, október 3-a, Kossuth rádió, 11.30)

A Kritikus füllel szereplői közül Mácsai János nagyon jó barátom, Újházy Lászlóval pedig ősidők óta együtt dolgoztam a rádióban. Egészen különleges hangszereken játszott, és zenészként foglalkoztattam a rádiójátékokban. A műsorban ezúttal Haydn-szimfóniákat vesznek górcső alá, és amellett, hogy kiváló zeneszámokat hallok, számtalan érdekes információval is gazdagabb lehetek. (Vasárnap, október 4-e, Bartók rádió, 18.30)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..