home 2024. április 28., Valéria napja
Online előfizetés
Köz- és felsőoktatás-fejlesztési stratégia — nyilvános vita Szabadkán
Szakáll Laura
2023.11.22.
LXXVIII. évf. 47. szám
Köz- és felsőoktatás-fejlesztési stratégia — nyilvános vita Szabadkán

A magas színvonalú magyar nyelvű oktatás biztosítása, az ország nyelvének elsajátítása, a családok támogatása, a kiemelt jelentőségű oktatási háló bővítése is része az oktatási stratégiának, mely a 2024 és 2029 közötti időszakra vonatkozik. A részleteket a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon ismertette a Magyar Nemzeti Tanács.

Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a fiatalok megfelelő támogatással és kiváló körülmények között tanulhassanak. A stratégia felméri a mostani helyzetet, olyan célokat fogalmaz meg, amelyek mentén tovább lehet erősíteni az oktatási rendszert — emelte ki Fremond Árpád, az MNT elnöke.

— Ha a stratégiai célokról, a stratégiáról beszélünk, akkor az MTTK egy olyan pozitív példa, amit mindenképp ki kell emelni. Igen, lehet, hogy húsz év kellett ahhoz, hogy ide eljussunk, de eljutottunk. Azt gondolom, a stratégia ilyen szempontból kiemelten fontos, hiszen vannak kézzelfogható eredményeink ennek kapcsán. Ebben a tervezetben, amelyről a közvita folyik, hasonló célokat tűztünk ki magunk elé, ezt kell majd megvalósítani az elkövetkezendő időszakban. Oktatásfejlesztési és oktatáspolitikai ez a dokumentum, amelyben kiemelt szerep jut a közösségépítésre, megtartására, a nemzeti önazonosság kialakítására, illetve annak erősítésére. Nagyon fontos az ismeretek anyanyelven történő elsajátítása, de itt van az elvándorlás megakadályozása is mint kiemelt stratégiai cél.

Azt látjuk egyébként, hogy ha a szakkollégiumi rendszert meg tudjuk erősíteni az elkövetkezendő években, ha kellő figyelmet tudunk fordítani, akkor van esélyünk arra, hogy az elvándorlást lelassítsuk. A szakkollégiumi rendszer erősítése igen nagy jelentőséggel bír a középiskolai központokban. Látjuk azt, hogy mekkora igény van rá itt Szabadkán, milyen eredményeink vannak Topolya községben, de Magyarkanizsán, Óbecsén, Adán, Újvidéken, Nagybecskereken is ezt a rendszert kell fejleszteni, mert csak így tudjuk megtartani a fiataljainkat.

A hat témakörből álló tervezet részleteit Varjú Potrebity Tatjana, az MNT Végrehajtó Bizottságnak oktatással megbízott tagja ismertette. Sárközi István, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke pedig a kiemelt jelentőségű intézmények hálójának bővítéséről számolt be.

A nyilvános meghallgatás második állomásán az oktatási intézmények vezetői, képviselői is elmondták véleményüket, észrevételeiket a tervezettel kapcsolatban. Námesztovszki Zsolt, az oktatási bizottság elnöke hangsúlyozta, az MTTK esetében jól látható, hogy az infrastrukturális és a tartalmi fejlesztések is hozzájárulnak a hallgatók számának növeléséhez.

A nyilvános vita következő állomása Torontálvásárhelyen lesz, az utolsó pedig Újvidéken. Az érintettek e-mailben is eljuttathatják észrevételeiket, javaslataikat a Magyar Nemzeti Tanácshoz.

Fényképezte: Szakáll Laura

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..