home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Kosztolányi emlékére
Szerda Zsófia
2024.04.04.
LXXIX. évf. 14. szám
Kosztolányi emlékére

Kosztolányi Dezső, városunk szülötte, 139 éve látta meg a napvilágot. Ez alkalomból a Szabadkai Városi Könyvtár kétnapos rendezvénysorozatot szervezett. Kiállításmegnyitó, verses összeállítás, rendhagyó irodalomóra, koszorúzás… Kosztolányi is élvezettel vett volna részt rajta.

A programsorozat március 27-én kezdődött a városi könyvtárban. Elsőként Kozma Adrienn igazgató köszöntötte az egybegyűlteket, majd Bognár Irén főkönyvtáros megnyitotta a Kosztolányi-gyűjtemény kuriózumai című kiállítást, melynek ő maga volt a szerzője, szerkesztője. A könyvtár katalógustermében izgalmas példányokat láthatunk, fő darabja a Kosztolányi iskolaéveiből származó Önképzőköri érdemkönyv, Arany Zsuzsanna részletes leírásával, de szerepel a tárlaton például A véres költő első kiadása Thomas Mann méltatásával, illetve a Nyugat számai is helyet kaptak, valamint a Kalangya Kosztolányi-száma, fordítások első kiadásai, Kosztolányi különféle könyvekhez írt előszavai s még sok más.

Bognár Irén elmondta, Kosztolányi emlékének ápolása Szabadkán hosszú múltra tekint vissza. Egyik mozzanata a Kosztolányi Társaság kiadványa, a Kalangya folyóirat Kosztolányi-számának megjelentetése 1943-ban (ezt is kiállították). Az ’50-es évek végén és a ’60-as évek elején az Életjel élőújság Dér (Dévavári) Zoltán elszánt tevékenységének köszönhetően emlékezetes emlékesteket rendezett. 1968-ban a Csáth Géza Művészetbarát Kör megalakulásával Horváth Emma vezetésével folytatódott a tevékenység. 1969 és 1970 között megalakult a Kosztolányi Dezső Irodalmi Kör, majd a ’70-es években az Életjel égisze alatt a Kosztolányi Dezső Irodalmi Színpad.

— Gyűjteményünk legutóbbi gyarapodása tavalyról való, ugyanis dr. Bucsics Katalin, Kosztolányi Pacsirta című regénye kritikai kiadásának a szerzője-szerkesztője, aki tavaly meghívásunkra itt járt, és a Pacsirtáról tartott előadást, nekünk ajándékozta a Pacsirta első kiadását. Ezek a könyvek többnyire a helyismereti részlegen találhatóak. Most újra egybegyűjtöttük ezeket a kiadványokat, és rövid időre „hazahoztuk” a gimnáziumi emlékszobából az ott kiállított köteteket, melyek a könyvtár tulajdonai — emelte ki Bognár Irén.

Az első nap programja versekkel és dalokkal ért véget, a Szabadkai Városi Könyvtár régi olvasótermében a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének Külön-leges-legszebb nyelv című műsorát néztük meg, melyet Molnár Krekity Olga és Hajvert Ákos versmondók, valamint Dudás Nikolett népdalénekes adott elő. Zongorán Brezovszki Edit és Brezovszki Márk kísért.

Március 27-én a Szabadkai Városi Könyvtár régi olvasótermében rendhagyó irodalomórát tartottak középiskolások számára Kosztolányi Dezső kettős fókuszban címmel két előadó vezetésével, ők Csizmadia Edit magyartanár, helytörténész és Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész, író. A rendhagyó délelőtti matinén kiemelt témaként jelent meg egyrészt a költő szegedi kapcsolatainak ismertetése, másrészt az újabb Kosztolányi-kutatások és azok eredményei. Ezután pedig a Svetozar Marković Gimnázium előtti téren megkoszorúzták Kosztolányi Dezső mellszobrát, A gimnazista elnevezésű bronzszobrot és a gimnázium falán elhelyezett emléktáblát.

Az eseményen többek között részt vett Balogh György, Magyarország szabadkai főkonzulátusának konzulja, Matin Hajnalka, Szabadka város polgármesteri tanácsosa, Kabók Erika és Hugyik Richárd, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagjai. Az emlékezés virágait továbbá a Szabadkai Városi Könyvtár, az érdi Csuka Zoltán Városi Könyvtár, valamint a szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár munkatársai is elhelyezték.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..