home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Köszönet és hálaadás a szentkútnál
KOVÁCS Nándor
2009.09.16.
LXIV. évf. 37. szám
Köszönet és hálaadás a szentkútnál

Pápai Lajos püspök atya megszenteli a zarándokok búcsúban vett kegytárgyaitDél van. A templom nyitva áll. Belépek./ Jézus anyja, nem azért jöttem, hogy kérjek./ Nincsen amiért könyörögjek vagy amit felajánljak neked./ Csak azért jöttem, Szűzanya, hogy nézzelek - idézte Rónay György fordítás...

Pápai Lajos püspök atya megszenteli a zarándokok búcsúban vett kegytárgyait

Dél van. A templom nyitva áll. Belépek./ Jézus anyja, nem azért jöttem, hogy kérjek./ Nincsen amiért könyörögjek vagy amit felajánljak neked./ Csak azért jöttem, Szűzanya, hogy nézzelek - idézte Rónay György fordításában Paul Claudel Délben a Szűzanyánál című versét Pápai Lajos győri megyés püspök azon az ünnepi szentmisén, amelyet Pénzes János szabadkai megyés püspök, valamint a szabadkai és a nagybecskereki egyházmegye papjainak segédletével Kisboldogasszony napján, a Megváltó anyjának születésnapján mutatott be a doroszlói bajkútnál. Homíliájában a főpásztor figyelmeztetett: sokakat megkísért az Isten nélküli világ, amelynek következményeit később kénytelenek vagyunk hosszú éveken, évtizedeken át elszenvedni. Többek között Nietzschét és Dosztojevszkijt is megérintette az ember feletti ember eszméje, ám ez utóbbi végül is kimondta: Isten él. Jézus feltámadt.

A szentkútnál (Szabó Attila felvételei)

Napjainkban is gyakran szép szokásnak tartják a vallást, akik szabad idejükben esetleg még szentmisére is elmennek, de leginkább azt hangoztatják, Jézus igen, egyház nem. Holott Jézus az egyház teste, aki magát igazságnak, nem pedig szokásnak nevezte. Ha a vallás csupán szép szokás, és nem erő a mindennapi élethez, akkor felmorzsolódik a maga módján szokásból élt vallásos ember lelke, és egészségi szempontból is rosszabb helyzetbe kerül, mint egy vallástalan. Kiemelte a tiszta Krisztus-kép fontosságát, továbbá a család szerepét.
- Mária születése, egész léte Krisztusra, a családra, az egyházra mutat. Ahogyan a gyermek Jézus családban növekedett, a családoknak ma is a szívből jövő életet kell megmutatniuk a gyerekeknek. A gyerek akkor érti meg a hittartalmakat, ha azokat a család is megéli. Ha kezdetben nem ért is dolgokat, a hit gyakorlása - a szentmisén való részvétel - egy idő után áthatja a lelkét. Az egyház a Szentlélek nélkül csak hagyományőrző csoportosulás lenne - mondta Pápai Lajos a nagymisén részt vevő több ezer délvidéki magyar zarándoknak, akiket a köszönet és a hálaadás vezérel évről évre Szűz Máriához, régi nagy patrónánkhoz.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..