home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Kosovo kikiáltotta függetlenségét
2008.02.20.
LXIII. évf. 8. szám

PRIŠTINA. Február 17-én, vasárnap délután három órakor kezdődött Prištinában a kosovói parlament rendkívüli ünnepi ülése, melyen Hashim Thaci kormányfő kikiáltotta Kosovo függetlenségét. ,,Történelmünk legjelentősebb pillanata előtt állunk. Olyan döntést kell hoznunk, amely országunkat a s...

PRIŠTINA. Február 17-én, vasárnap délután három órakor kezdődött Prištinában a kosovói parlament rendkívüli ünnepi ülése, melyen Hashim Thaci kormányfő kikiáltotta Kosovo függetlenségét. ,,Történelmünk legjelentősebb pillanata előtt állunk. Olyan döntést kell hoznunk, amely országunkat a szabad és független nemzetek sorába emeli - nyilatkozta az ülés kezdete előtt a kormányfő, aki Fatmir Sejdiu elnökkel együtt a házelnöktől kért engedélyt megtartani a parlamenti ülést, melynek két napirendi pontja volt: a függetlenségi nyilatkozat elfogadása és az új állami szimbólumok elfogadása. A negyven percig tartó ünnepi ülésen a miniszterelnök elmondta: Kosovo az összes ott élő nép országa lesz, melyben mindenkit azonos jog illet meg; az ország jövője az európai családban van, ezért mihamarabb az EU teljes jogú tagja szeretne lenni. Az ülést élőadásban közvetítette a BBC, a CNN és az EuroNews. A függetlenség kikiáltásáról - a készülődésről, a parlamenti ülésről, az azt követő hatalmas ünnepségről és tűzijátékról - mintegy ezer újságíró tudósított a világ minden tájáról. A prištinai ünneplés incidens nélkül zajlott le. Kosovska Mitrovica északi részén, az ENSZ kosovói missziója bíróságának udvarán vasárnap 18 óra tájban bomba robbant - szerencsére csak egy jármű rongálódott meg.
BELGRÁD. Vasárnap délután négy órakor a szerbiai kormányfő, Vojislav Koštunica tévékamerák előtt mondott beszédet, amelyben az Egyesült Államokat, annak elnökét és európai követőit tette felelőssé a történtekért. Szerinte ,,Kosovo, a hamis állam kikiáltása annak a politikának az utolsó felvonása, amely 1999-ben Szerbia kíméletlen bombázásával kezdődött, a hamis állam alapozásában a NATO-bombák voltak az alapkövek. Koštunica szerint az USA a nyers erőszak alkalmazásával magát az EU-t is megalázta, hiszen az EU megsérti azokat az alapelveket, amely alapelvek mentén az unió létrejött. ,,Az USA elnöke és európai követői felelősek ezért az erőszakért, amely miatt fekete betűkkel kerülnek bele Szerbia történelmébe, de a nemzetközi jog történelmébe is - mondta a miniszterelnök, és bejelentette: a kormány és a parlamenti pártok békés tüntetéseket szerveznek, hogy ,,megmutassuk: az erőszak politikája fölött állunk.
Szerbia elnöke, Boris Tadić más hangnemben szólt a képernyőről a polgárokhoz: békességre intett. Arra kért mindenkit, hogy az elkövetkező napokban minden tettet a józan mérlegelés előzzön meg, mert ebben a pillanatban az emberek élete és biztonsága a legfontosabb. ,,Még egyszer felszólítom Szerbia állami és pártvezetőit, hogy a kialakult helyzetben viselkedjenek felelősségteljesen. Minden politikustól azt várom el, hogy békességre, komolyságra és visszafogottságra szólítsa fel híveit. Félre kell tenni a pártérdekeket, hogy az állam felelősségteljesen és egységesen cselekedhessen - mondta Tadić, és aláhúzta: Szerbia soha nem fogja elismerni Kosovo függetlenségét, de nem lesz erőszakos fellépés. Az államelnök még vasárnap éjjel elutazott az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésére, ahol ismertetni fogja Szerbia érveit és követelését: nyilvánítsák semmissé a kosovói függetlenségi nyilatkozatot.
RANDALÍROZÁS BELGRÁDBAN ÉS ÚJVIDÉKEN. Koštunica beszédét követően Belgrádban néhány száz fiatal kezdett gyülekezni az amerikai nagykövetség épülete előtt, és kövekkel dobálták meg, megpróbálták lábbal berúgni az alagsori ablakokat, majd összetűztek a nagykövetséget védő rendőrökkel. A randalírozók (mert tüntetőknek nem nevezhetők - nem voltak követeléseik) később a szlovéniai nagykövetség épületén bevertek minden ablaküveget, berúgták a bejárati ajtót, útközben külföldi kirendeltségek és üzletek ablakait verték be, szétverték a Mc Dolnalds-féle éttermet. Kővel dobálták nemcsak a rendőröket, de az eseményről tudósító újságírókat, tévéstábokat, sőt a véletlen járókelőket is. A randalírozásban 30 rendőr és 35 polgár sérült meg. Újvidéken futballhuligánok rendeztek hasonló jeleneteket: ott elsősorban az albán pékségek kirakatai ,,bánták a Kosovo függetlenségének kikiáltásáról szóló hírt.
AZ ÁLLAMISÁG NAPJA. Február 15-én, Szerbia államiságának napján Belgrádban, a parlament ünnepi ülésén Boris Tadić, Szerbia másodszor is megválasztott elnöke letette a hivatali esküt. A parlament díszülésén az eskütételt követően elmondta: soha nem adja fel a Kosovóért vívott harcot, ugyanakkor minden erejével azon fog fáradozni, hogy Szerbia az Európai Unió tagországa legyen. Az eskütételen jelen volt Vojislav Koštunica kormányfő is, pedig olyan hírek keringtek, hogy nem fog elmenni Tadić beiktatására. Elment, de hogy valójában mit gondol, azt az államiság napja alkalmából megtartott központi ünnepségen (melynek színhelye Orašac volt) mondta el. Néhány ezres tömeg előtt és a pravoszláv egyházi méltóságok jelenlétében Koštunica elmondta: ,,Azt követelik Szerbiától, hogy üljön le az Európa család közös asztalához, de Szerbia legyen az egyetlen olyan állam, amely méltatlan alku árán vette meg magának a széket: önszántából kell lemondania az emlékeiről és identitásáról... Azt követelik tőlünk, hogy rabok módjára elfogadjuk Kosovo elrablását. Nálánál élesebben a múlt héten csak egyetlen ember nyilatkozott: az egyházi elöljáróság, Artemije püspök, aki egyenesen fegyveres harcra szólított föl, ha Priština egyoldalúan kikiáltja Kosovo függetlenségét. A harcias Artemijéhez viszonyítva a radikális Tomislav Nikolić most egészen ,,szelíd felhívással fordult a nyilvánossághoz: csütörtökön az SZRP Belgrádban hatalmas békés tiltakozást tervez, ha a többi párt is úgy akarja, csatlakozzon hozzájuk... (o. i.)
Tragédia Újvidéken
A szombatról vasárnapra virradó éjjel két óra tájban tűzvész pusztított az újvidéki Lounge kávézóban. Hét fiatal a helyszínen életét vesztette, három súlyos sérültet kórházba szállítottak (lapzártakor egyikük életéért az orvosok küzdöttek). Az Újvidék belvárosában álló, egy régi lakóház tetőterében kialakított kávézó egyetlen bejárata lángokban állt (ami lehetetlenné tette a menekülést), a gyúlékony falburkolat és tetőszerkezet pillanatok alatt kiégett. A riasztásra szinte azonnal a helyszínre érkeztek a tűzoltók és a mentők, ám a bennrekedteken már nem tudtak segíteni. A tragédiát minden valószínűség szerint szándékos gyújtogatás okozta. A rendőrségi jelentés szerint őrizetbe vettek két személyt szándékos gyújtogatás és a gyújtogatásban való segédkezés vádjával. A tűzvész hét áldozatának kilét az illetékesek hétfőig nem tudták közölni. A tragédia hírére Újvidék városa háromnapos gyászt hirdetett.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..