home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Kormányválság
(o. i.)
2008.02.13.
LXIII. évf. 7. szám

A KORMÁNYFå NEM GRATULÁLT. A szerbiai elnökválasztás második fordulójában, február 3-án a DP jelöltje, Boris Tadić győzött, s ehhez - még a voksolás utáni este - elsőként a másik jelölt, a radikális párti Tomislav Nikolić gratulált. Szerbia régi/új elnökének azóta számtalan külföldi politi...

A KORMÁNYFå NEM GRATULÁLT. A szerbiai elnökválasztás második fordulójában, február 3-án a DP jelöltje, Boris Tadić győzött, s ehhez - még a voksolás utáni este - elsőként a másik jelölt, a radikális párti Tomislav Nikolić gratulált. Szerbia régi/új elnökének azóta számtalan külföldi politikus küldte el jókívánságait. Csak éppen a szerbiai kormányfő, az SZDP elnöke, Vojislav Koštunica nem gratulált még neki. Cinikusok szerint azért, mert a legendásan legalista Koštunica csak azt követően teszi meg ezt a gesztust, hogy a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) közzéteszi a hivatalos végeredményt. A hivatalos végeredményre viszont még várni kell: a RIK közölte, hogy Boljevac község egyik szavazóhelyén (362 bejegyzett szavazópolgárt érint!) meg kell ismételni a voksolást, mert egy Slavoljub Mitrović nevű helybeli polgár olyan személyi igazolvánnyal szavazott, amelynek érvényessége január 6-án lejárt. Szegény Slavoljub arról már nem tehet, hogy Belgrádban azóta is áll a bál, kormányválság van, s lapzártakor (hétfő délelőtt) sem tudni, hogy mi lesz a kimenetele. A groteszk helyzetek csúcsa az volt, amikor a radikális Tomislav Nikolić fölszólította Szerbia elnökét és a kormányfőt, hogy üljenek már tárgyalóasztalhoz, s orvosolják a helyzetet...
HÉTFåN KEZDåDÖTT. Brüsszel a vasárnapi szavazást követő első napon megküldte Belgrádnak az EU-val aláírandó politikai dokumentum szövegét. Az egyezmény az uniós külügyminiszterek január 28-án megtartott értekezletén levont következtetéseinek a megvalósulását jelenti, mely magában foglalja a stabilizációs és csatlakozási egyezményt, a vízumrendszer liberalizációjáról szóló párbeszéd kezdetét, a politikai párbeszéd elmélyülését. Ez a dokumentum egy politikai keret, amelyben nem esik szó Kosovóról és annak jövendőbeli státusáról. A DP és G17 kormányban ülő képviselői az egyezmény aláírása mellett szálltak síkra, és sürgették a kormányülés összehívását, hogy február 7-én, Božidar Đelić aláírhassa az egyezményt. (Azóta már tudjuk: nem utazott el aláírni, de az EU azt üzente, hogy a dokumentumba foglalt ajánlat továbbra is áll.)
Vojislav Koštunica nem volt hajlandó összehívni az ülést, viszont - miniszterei révén - Oliver Dulić házelnöktől követelte a szerbiai parlament összehívását. Szerinte a parlamentnek kell állást foglalnia az ügyben: az SZDP, ÚSZ nem akarja aláírni az EU-val való egyezményt, mert annak ,,Kosovo elvesztése az ára, aki aláírja, az hazaáruló. Az történt, hogy hétfőn megérkezett Belgrádba egy másik dokumentum is: az uniós tagállamok döntése, melyben előzetesen jóváhagyták az EU missziójának Kosovóba küldését. A kormányfő koalíciós partnere, Velimir Ilić (ÚSZ) és a két minisztere, Zoran Lončar és Slobodan Samardžić nyilatkozatháborúba kezdett, amely nemcsak a kormányválság elmélyülését eredményezte, hanem mellékhatásokat is szült. Belgrádban bomba robbant a szlovén Mercator áruházban, ugyancsak Belgrádban az Obraz nacionalista szervezet megakadályozta a kosovói művészek alkotásaiból szervezett kiállítás megnyitóját... A hétvége híre volt, hogy mégis leül tárgyalni Boris Tadić, Vojislav Koštunica és Oliver Dulić. Majd meglátjuk.
KÉSZÜLåDÉS. Prištinából egymást érik a hírek, hogyan készülődnek a tartományban Kosovo függetlenségének egyoldalú kikiáltására, amelynek dátumaként február 17-ét emlegetik. Arra a kérdésre, hogy ebben az esetben Szerbiában kihirdetik-e a rendkívüli állapotot, a Kosovo és Metohija ügyével megbízott miniszter, Slobodan Samardžić a B92 stúdiójában vasárnap este azt mondta: nem hallotta a híresztelést, nincs tudomása ilyen szándékról, bár a kormány által elfogadott és szigorúan titkos akciós terv életbe lépésével ,,valami az említett intézkedéshez hasonló történik majd. Egyébként Szerbia február 15-én ünnepli államiságának napját - ez a péntek munkaszüneti nap.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..