home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Kormányalakítási valóságshow: kit szavaznak be, és kinek tágasabb kívül?
Markovics Annamária
2022.07.21.
LXXVII. évf. 29. szám
Kormányalakítási valóságshow: kit szavaznak be, és kinek tágasabb kívül?

Megkezdte a kormányalakítási tárgyalásokat a parlamentbe bejutott pártokkal Aleksandar Vučić köztársasági elnök. A választást a Szerb Haladó Párt nyerte meg, azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy a haladók kikkel irányítják majd a következő időszakban az országot.

250 parlamenti helyért folyt a verseny április 3-án (majd április 16-án és 28-án, május 27-én, valamint június 23-án és 30-án). A mandátumokat kiosztották, a Köztársasági Választási Bizottság végleges eredményei alapján az új parlamenti patkóban 120 hely jut a Szerb Haladó Pártnak, 38 az Együtt Szerbia Győzelméért nevű listának, 31 a Szerbiai Szocialista Pártnak és koalíciós partnereinek, 15 a Remény koalíciónak, 13 a Muszáj koalíciónak, 10 a Patrióta Blokknak és szintén 10 a Fogadalomtevők Szerb Pártjának. A kisebbségi listák közül öt került be a köztársasági képviselőházba, a Preševo-völgyi Albánoknak 1, az Együtt Vajdaságért elnevezésű listának 2, a Szandzsáki Demokratikus Akciópártnak szintén 2, A Mufti Hagyatéka nevű listának 3, míg a Vajdasági Magyar Szövetségnek 5 politikusa jutott be a parlamentbe.

A kormánykoalícióról egyelőre csak találgatások vannak, Aleksandar Vučić államfői kötelességeinek eleget téve egyeztetésre hívta mind a tizenkét listát, mely bekerült a parlamentbe. A meghívást többen elfogadták, egyes ellenzéki pártok, illetve tömörülések azonban elutasították.

Az első néhány nap konzultációs fordulói után egyértelművé vált, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség biztosan a parlamenti többség, illetve a kormánykoalíció része lesz. Pásztor István a köztársasági elnökkel folytatott megbeszélés után a sajtónak arról beszélt, hogy semmi meglepőre nem kell számítani a konzultációkat illetően, a VMSZ álláspontja ugyanis már eddig is ismert volt: a párt államtitkári szinten kíván részt venni az új kormány munkájában. „Továbbra sem gondoljuk, hogy nekünk miniszteri pozícióban kellene gondolkodnunk” — hangsúlyozta a pártelnök. Hozzátette: az elvi megállapodás lényege az, hogy a VMSZ a továbbiakban is 7 államtitkárral venne részt a kormányzásban, akik ugyanazokban a minisztériumokban — egészségügy, oktatás, mezőgazdaság, építésügy, pénzügy, államigazgatás, környezetvédelem — töltenének be tisztségüket, amelyekben eddig is. Emlékeztetett arra, hogy az utóbbi hetekben több találgatás is megjelent azzal kapcsolatban, hogy Kovács Elvira lehetne a parlament elnöke, ám ezt a VMSZ nem szeretné, azt viszont igen, hogy a pártnak legyen parlamenti alelnöke, aki lehetne Kovács Elvira, hiszen ő az előző ciklusban is ezt a tisztséget töltötte be.

A többi kisebbségi listával is tárgyalt az államfő, aki elnöki eskütételekor azt mondta: reméli, az új kormányban nagyobb szerep jut a nemzeti kisebbségeknek. Ezt szem előtt tartva érkezett meg az elnökség épületébe Tomislav Žigmanov, az Együtt Vajdaságért elnevezésű lista képviseletében. A Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetségének elnöke reményét fejezte ki, hogy pártja, illetve listája legalább közvetett módon hozzájárulhat a szerb—horvát kapcsolatok javításához. A politikus késznek mutatkozott arra, hogy pártja az új kormány tagja legyen.

A Mufti Hagyatéka nevű lista is részt venne a kormányzásban. A listát adó Igazság és Megbékélés Pártjának elnöke, Usame Zukorlić közölte: eddig is a Szerb Haladó Párt koalíciós partnerei voltak, és ezt a közös munkát folytatni szeretnék a következő időszakban is. Mint mondta: bármilyen ajánlatot hajlandóak elfogadni, amely a Szandzsák fejlesztését célozza, és összeegyeztethető a választási programjukkal. Hozzátette: több minisztérium iránt is érdeklődnek, a kormányban több olyan tisztség is van, amelyet elvállalnának.

Részt vett az egyeztetésen Shaip Kamberi, a Preševo-völgyi Albánok koalíciójának a vezetője is. A választást egyebek mellett azért kellett ötször megismételni, mert a dél-szerbiai Bujanovachoz tartozó Veliki Trnovac egyik szavazóhelyén a Szerbiai Szocialista Pártnak a listája és az albán kisebbség listája többször is fellebbezett az eredmények ellen. Az ötödik kör után végül a szocialisták úgy döntöttek, elfogadják a végeredményt, így az albán kisebbségnek egy képviselője bekerülhetett a parlamentbe. Az államfővel folytatott egyeztetés után Shaip Kamberi a sajtónak elmondta: pártjának nem az a legfontosabb célja, hogy bekerüljön a kormányba, sokkal inkább azt szeretnék elérni, hogy a hét pontból álló listájukon szereplő tételek megvalósulhassanak. Ezek mindegyike a Szerbiában élő albán kisebbség helyzetén javítana.

A Fogadalomtevők Szerb Pártjának hosszú évek óta vágyott célja valósult meg azzal, hogy a párt politikusai bekerültek a parlamentbe. A szélsőséges nacionalista nézeteket valló párt azonban nem kíván a kormány tagjává válni, ahogy Milica Đurđević Stamenkovski, a párt alelnöke fogalmazott: „államalkotó ellenzék” szeretnének lenni, mely támogatná az állami és a nemzeti érdekek védelmét. A megőrzendő értékek között a katonai semlegességet, az alkotmányos rend védelmét, Koszovó megvédését, valamint a külpolitikai nyomásnak való ellenállást emelte ki.

A Dveri Mozgalom és a Szerb Királyság Megújhodási Mozgalmának Patrióta Blokk nevű koalíciója sem kíván tagja lenni a kormánynak, a konzultációra szóló meghívást azonban elfogadták a politikusok. Boško Obradović, a Dveri Mozgalom elnöke a találkozó után határozottan leszögezte, hogy nem kíván a Szerb Haladó Párt által vezetett kormány tagja lenni, mert véleménye szerint ez a párt tette tönkre az országot, és nem lenne szabad, hogy a továbbiakban is ők kormányozzanak.

A Szerbiai Szocialista Párt és koalíciós partnerei továbbra is részt vennének a kormányzásban. Az Ivica Dačić vezette szocialisták 2012 óta koalíciós partnerei a haladóknak.

A meghívott listák közül az egyik bosnyák kisebbségi párt, a Szandzsáki Demokratikus Akciópárt nem kívánt jelen lenni a kormányalakítással kapcsolatos tárgyalásokon, míg a szerb listák közül csupán a Muszáj koalíció utasította el egyértelműen a konzultációkon való részvételt. Nebojša Zelenović társelnök közölte: listájuk nem szerzett annyi mandátumot, hogy többsége legyen a parlamentben, így miniszterelnököt sem tudnak jelölni, így pedig semmi értelme annak, hogy a köztársasági elnökkel tárgyaljanak.

Noha az Együtt Szerbia Győzelméért nevű koalíció a második helyen végzett az előre hozott választáson, a listán szereplő pártok máris egymás ellen fordultak, és még a parlamenti frakciók megalakulása előtt napvilágra kerültek az ellentétek. Így a koalícióból végül csak Marinika Tepić vett részt a konzultáción. Mint mondta: továbbra is az a céljuk, hogy a legkomolyabb ellenzéki erő legyenek Szerbia politikai térképén.

A parlamentbe bejutott listák vezetőivel folytatott tárgyalásokkal összefüggésben az államfő rámutatott, hogy az új kormányban számos új ember szerepel majd, de bizonyos tárcák élén megmaradnak a már jól bevált szakemberek. A Pink Televíziónak nyilatkozva Aleksandar Vučić arról is beszélt, hogy négy jelölt van a miniszterelnöki tisztségre, neveket azonban nem közölt. Újságírói kérdésre válaszolva, hogy Ana Brnabićról, Siniša Maliról, Marko Đurićról és Miloš Vučevićről van-e szó, az államfő annyit mondott, csak két találat helyes. A sajtóban egyébként lehetséges kormányfőként Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter, valamint Goran Vesić korábbi belgrádi polgármester-helyettes neve is felmerült, a legesélyesebbnek azonban a legtöbben az eddigi pénzügyminisztert, Siniša Malit tartják, akit Aleksandar Vučić többször a legmegbízhatóbb partnerének nevezett. A köztársasági elnök kiemelte: a pártokkal folytatott megbeszélésekről, illetve annak eredményeiről csak akkor kíván beszélni, ha már mindenkivel tárgyalóasztalhoz ült.

Az előzetes bejelentések szerint a szerbiai parlament alakuló ülését július 25-e és 27-e között tartják meg, utána pedig a politikusoknak további 90 napjuk lesz arra, hogy konzultáljanak és egyezkedjenek egymással a kormány megalakításáról, valamint a lehetséges koalíciókról. A törvényes határidőket figyelembe véve az új kormánynak így a legkésőbb október 22-e és 24-e között kell megalakulnia.

Fényképezte: Ótos András

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..