home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Kormányalakításban
Fehér Márta
2020.07.23.
LXXV. évf. 30. szám
Kormányalakításban

A múlt héten megkezdődtek a kormányalakítási tárgyalások. A köztársasági elnök fogadta a parlamentbe bejutott pártok képviselőit. A hét közepén a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét és munkatársait fogadta Aleksandar Vučić. Pásztor István, a VMSZ elnöke nyilatkozott lapunknak.

„Mi ezzel a június 21-ei választási eredménnyel egy hihetetlenül széles és nagy felhatalmazást és kötelezettséget kaptunk. Nagyon végig kell gondolni, hogy hol, hogy és mint tudjuk ezeket a felhatalmazásokat visszaigazolni. Ez az elsődleges szándékunk. Másrészről az, ami szintén nagyon fontos, megállapodtunk, hogy az elkövetkező napokban eljuttatjuk azt a koalíciós megállapodástervezetet, amit most is alá szeretnénk írni. Ennek a kiindulási pontja a választási programunk. Ez azért fontos, mert a mindennapi életben aztán négy éven keresztül a jogalkotásban, a jogalkalmazásban egyfajta kapaszkodót tud jelenteni azokban a konfliktushelyzetekben, amiktől nem mentes a pártpolitika, függetlenül attól, hogy milyenek a partneri viszonyok.”

* Megállapodtak abban, hogy köztársasági szinten államtitkári, tartományi szinten pedig titkári tisztségekben érdekeltek, illetve ön lesz újra, harmadik mandátumban a vajdasági képviselőház elnöke. Önkormányzati szinten is szeretnének a hatalomban részt venni. Mikor kezdődnek, illetve milyen szinten, kik között folynak a konkrét tárgyalások, hogy hol, melyik minisztériumban, melyik titkárságon, melyik önkormányzatban milyen formában?

— Az országos szintű beszélgetést a Szerb Haladó Párt elnökével fogjuk folytatni, ami a tartományt és az önkormányzatokat illeti, azokat az általa kijelölt személyekkel. Ami az országos szintet illeti, szeretném elmondani, hogy a köztársasági elnök reménykedve ajánlotta fel, hogy az elkövetkező időszakban miniszteri szinten vegyünk részt a kormányzás feladatainak az ellátásában. Nem lepte őt meg az, hogy mi ezzel kapcsolatban nemleges választ adtunk, de volt egy őszinte, reménykedő felvetés ezzel kapcsolatban.


Fotó: @pasztorvmsz

* Miért nem kívánnak élni ezzel a lehetőséggel?

— Azért, mert az a politizálásunkban, az ügyintézésünkben egy másfajta prioritásrendszert, egy másfajta súlyelrendezést, súlypontot jelentene, és amikor az ember végiggondolja, hogy egy nagy feladatra kell-e összpontosítani a rendelkezésre álló erőknek a túlnyomó részét, vagy pedig sok egyéb kisebbre, de egészében az egytől sokkal nagyobb feladatra, akkor én ennek a másodiknak vagyok a híve. A közösségi érdekérvényesítés szempontjából ez a második az, ami nagyobb kihívás, felelősség, vagányabb vállalás, fontosabb a közösség nagyobb része számára, mint az, hogy miniszteri pozícióban embert adjunk. Ezt mi most sem tartjuk olyan jellegű prioritásnak, hogy erősebb legyen, mint az, amiről itt az előbb beszéltem. Az államtitkári helyek fontosak. Nem pontosítottuk a minisztériumok számát, mert ebben a pillanatban azt sem tudjuk, hogyan alakul majd ki a minisztériumok struktúrája, mert ezt mindig az adott pillanatban egy törvénnyel szabályozza a parlament. Azt szeretnénk, ha azokban a minisztériumokban államtitkáraink lehetnének, ahol eddig voltak. Ez az oktatás, a mezőgazdaság, az infrastruktúra és az egészségügy. Az, amiben még gondolkodunk, az mindenféleképpen a környezetvédelem, ha lesz ilyen minisztérium. Fontosnak tartanánk, hogy a pénzügyminisztériumban most először államtitkárt tudjunk adni, illetve az igazságügyi minisztériumot is fontolgatjuk. Nem tartom kizártnak, hogy akár hét-nyolc államtitkárunk is lehet.

* Hogyan látja ebben a pillanatban, hol lehetnek polgármestereik?

— Ez egy egyszerű helyzet: ott, ahol nekünk többségünk van a mandátumok számát figyelembe véve. Ez nem azt jelenti, hogy nem lehetne esetleg másfajta politikai megállapodást kötni, hogy ott is legyen polgármesterünk például, ahol kevesebb a mandátum, de ez egy elég komoly kitettséget és problémát hordozhat magában. Nem tartom racionálisnak. Nem beszélgettünk ezekről a dolgokról konkrétumok vonatkozásában. 80 százalékkal sikerült megnövelni az önkormányzati mandátumok számát, azt gondolom, hogy ez komolyabb befolyást jelent az önkormányzatok működése szempontjából, még akkor is, ha egy adott önkormányzatban nem lesz nekünk polgármesterünk, mint például Szabadkán.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..