home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Könyvek kísérik végig az életünket...
Összeállította: TÓTH Lívia
2005.12.27.
LX. évf. 52. szám
Könyvek kísérik végig az életünket...

Könyvek kísérik végig az életünket az első mesekönyvtől a tegnapi bestsellerig, az iskolai kötelezőktől a nagy, megrendítő olvasmányélményekig - ezzel a gondolattal bocsátotta útjára Békés Pál író 2005 elején A Nagy Könyv programot, amelynek eredetijével Nagy-Britanniában találkozott. Az an...

Könyvek kísérik végig az életünket az első mesekönyvtől a tegnapi bestsellerig, az iskolai kötelezőktől a nagy, megrendítő olvasmányélményekig - ezzel a gondolattal bocsátotta útjára Békés Pál író 2005 elején A Nagy Könyv programot, amelynek eredetijével Nagy-Britanniában találkozott. Az angol tapasztalatok azt mutatták, hogy a könyvek iránti érdeklődés látványosan emelkedett a műsornak köszönhetően, a végső listára került köteteket pedig tízszer-húszszor annyian kölcsönözték ki, mint korábban. A magyar Nagy Könyv fő vonásaiban a BBC-műsort követte, de alkalmazkodott a honi viszonyokhoz, a magyar kultúra hagyományaihoz és méreteihez. A Magyar Televízió, a Nemzeti Kulturális Alapprogram és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma együttműködésében megvalósuló eseménysorozat 2005 legjelentősebb kulturális vállalkozása volt. Az akció, amely márciustól folyamatosan az érdeklődés középpontjában állt, egyszerre zajlott a televízió képernyőjén, a világhálón, a könyvtárakban, az iskolákban és a könyvesboltokban. Közös játékra szólítottak fel minden magyar olvasót, a határon túliakat is.
Az esemény 2005. március elsején indult. A kedvenc regények jelölése változatos módon történt: a könyvtárakban, az iskolákban, a művelődési intézményekben, a könyvesboltokban elhelyezett, ingyenesen beküldhető szavazólap, és az internetes honlap egyaránt a résztvevők rendelkezésére állt. Az április 23-ai élő televíziós műsor mutatta be a legtöbb voksot kapott könyveket, azaz a TOP 100-as listát, de a végső sorrend alakulásához az adás alatti telefonos és sms-ben történő szavazás is lehetőséget adott.
Az újabb fordulóban ebből a száz könyvből választhatták ki a játékosok kedvenc regényüket, legfeljebb tizenkettőt. Így jött létre a június 11-i élő adásban a legkedveltebb tizenkét művet tartalmazó újabb lajstrom, a TOP 12-es lista: 1984, A Gyűrűk Ura, A kis herceg, A Mester és Margarita, A Pál utcai fiúk, Abigél, Az arany ember, Egri csillagok, Harry Potter és a bölcsek köve, Micimackó, Száz év magány, Tüskevár.
A nyár folyamán a leglátogatottabb magyarországi kulturális rendezvényekre: a VOLT Fesztiválra, a Művészetek Völgye programjaira, a Sziget Fesztiválra, a Könyvtárosok Országos Vándorgyűlésére vitte el a Nagy Könyv mozgó könyvtára a játékba beszavazott könyveket és a hozzájuk kapcsolódó irodalmi programokat. Ősszel a Győri Könyvszalon és a Debreceni Könyvszemle rendezvényein az irodalmi kampányfilmekkel jelentek meg.
A Nagy Könyv műsor- és programsorozat őszi folytatását, és egyben a döntő szakaszt a tizenkét könyvből készülő irodalmi versenyfilmek alkották. Minden regényt egy-egy neves, népszerű személyiség képviselt: Alföldi Róbert, Ákos, Csányi Vilmos, Gerlóczy Márton, Geszti Péter, Hernádi Judit, Kulka János, Schubert Éva, Sebestyén Márta, Szántó Dávid, Udvaros Dorottya, Völgyesi Gabi. Minden film azonos feltételekkel került a képernyőre: nyolc nap alatt, nyolcvan óra utómunkával kellett elkészíteniük a stáboknak a saját produkciójukat.
A szeptember 22-ei műsorban dőlt el sorsolással, hogy mely művek kerülnek párosával adásba október elsejétől hat héten keresztül. Az elődöntők után mindig egy hétig szavazhattak a nézők az általuk favorizált könyvre. A középdöntőkbe hat regény jutott be, majd végül kiderült, hogy a döntős A Pál utcai fiúk és az Abigél lett. A vigaszágas szavazás eredményeként, amely december első hetében zajlott, az Egri csillagok csatlakozott hozzájuk. Így a december 15-ei döntőben három mű versenyzett A Nagy Könyv, azaz Magyarország kedvenc regénye címért. Szoros küzdelemben az Egri csillagok győzedelmeskedett, amely a játék során összesen 102 983 szavazatot kapott.
Gárdonyi Géza (1863-1922) miközben oly szépen, világosan, egyszerűen és mégis árnyaltan írt emberekről, helyzetekről, elmúlt időkről és saját korának szenvedőiről, egyre inkább elidegenedett az emberektől. Végül Egerben találta meg otthonát, ott élt haláláig magányos, különc életet. Legsikeresebb regénye az Egri csillagok, amelyben a pontos történelem- és társadalomábrázolás vegyül egy nagy szerelem történetével. A mű a hazafiasság és a legszebb emberi erények nagyepikája, amely mindmáig hihetetlenül népszerű az erre rendkívül fogékony ifjúság körében. Igazi magyar klasszikus. A regény cselekménye csaknem két évtizedet fog át, a bevezető fejezetek színes, historikus korrajzát, a két fő részben tömbszerűen elbeszélt egri események - valóságos prózai hősköltemények - követik. A fiatal korosztályt talán a hadi események tárgyszerű leírása ragadja magával leginkább, de a hatáselemek közt ott vannak a Tinódi Lantos Sebestyéntől származó ,,kordokumentumok' s a lélekemelő hősiesség, árulás, titok ábrázolása is.
Az év során a legnézettebb Nagy Könyv-adások átlag fél-félmillió nézőt vonzottak a képernyők elé. A játék során a TOP12-re 747 905 szavazat érkezett. A főműsorok mellett, amelyeket az MTV 1-es és 2-es csatornája párhuzamosan közvetített, a tavaszi fordulóban társműsorként egy-egy mű rajongótáborának ,,könyvpárbajai' színesítették Regények csatája címmel a televíziós programokat. Befejezte csaknem féléves szárnyalását A Nagy Bagoly is, a középiskolások számára meghirdetett irodalmi vetélkedősorozat, amelyben a (magyarországi) bácsalmási Hunyadi János Gimnázium csapata bizonyult a legjobbnak. 2005. március 1-jétől elérhető a program internetes oldala is, a www.anagykonyv.hu A weboldal regisztrált felhasználóinak száma 110 ezer, indulása óta csaknem egymillió látogatója volt, összesen harminc országból. A programhoz 1300 iskola, 1500 könyvtár (köztük határon túli magyar nyelvű intézmény is), 500 könyvesbolt, valamint több szakmai és társadalmi szervezet csatlakozott. A Nagy Könyv hatása a kölcsönzési és beiratkozási adatokban egyaránt érzékelhető. Az elmúlt évhez képest átlag 17%-kal nőtt a kölcsönzések száma, és hosszú évek óta először növekedett érzékelhetően a beiratkozásoké. A könyvtárak jelezték, hogy A Nagy Könyv elsősorban az író-olvasó, könyvtáros-könyvtárlátogató, olvasó-olvasó kapcsolatok formálásában, fejlesztésében, újjáélesztésében ért el rendkívüli eredményeket. A felmérésben részt vevő 37 könyvtár az év folyamán összesen 545 Nagy Könyves rendezvényt szervezett, majdnem 51 ezer látogatóval, ebből 511 valósult meg a Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatásával.
A Nagy Könyv összesített szavazati statisztikái alapján a játék teljes időszaka alatt, több mint 1,7 millió szavazat érkezett szavazólapon, az internetes szavazatok száma meghaladja a 600 ezret, a telefonos/SMS szavazatok száma több mint 140 ezer, így összességében csaknem 2,5 millió szavazat érkezett a játék során. A telefonos/SMS szavazatokból befolyt bevételt A Nagy Könyv Programiroda a könyvtárak támogatására fordítja.
A szervezők határozottan állítják, hogy A Nagy Könyv továbbra sem zárul be. Erre elsősorban az év során életre hívott több mint kétezer olvasókör tevékenysége adhat garanciát. Nem szűnik meg az internetes oldal sem. A tervek szerint január végétől 24 órás ,,online könyvtáros'-ként segít abban, hogy arra érdemes regényeket ajánljon olvasásra. Elindul majd a Könyvek Csatája is, amelyben a felhasználók párbajoztathatnak regényeket és regényhősöket, és mindenki vezethet saját online olvasónaplót. A szavazás is folytatódik: a voksok alapján alakulnak ki azok a tematikus könyvlisták, amelyekből mindenki értesülhet a többiek kedvenc olvasmányairól.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..