Konferencia a nemzeti érdekekről
Talpai Lóránt
2010.03.03.
LXV. évf. 9. szám

Február elején a Külügyi Intézetben konferenciát tartottak a magyar nemzeti érdekről ,,A magyar nemzeti érdek nyomában: nemzetpolitika, szomszédsági kapcsolatok és regionális együttműködés az EU-ban” címmel. A résztvevők részben határon túlról érkeztek, és magyarországi szakemberekkel, politik...

Február elején a Külügyi Intézetben konferenciát tartottak a magyar nemzeti érdekről ,,A magyar nemzeti érdek nyomában: nemzetpolitika, szomszédsági kapcsolatok és regionális együttműködés az EU-ban” címmel. A résztvevők részben határon túlról érkeztek, és magyarországi szakemberekkel, politikusokkal vitathatták meg a nemzetet vagy nemzeti érdeket érintő kérdéseket. A legfőbb kérdés a következő volt, hogyan kellene összekapcsolni a regionalizmust, az EU-t és a szomszédságpolitikát a magyar nemzetpolitikával.
A konferencia résztvevői között ott volt Szabó Vilmos külügyi államtitkár, Prőhle Gergely diplomata, Törzsök Erika, a MeH Nemzetpolitikai Főosztályának igazgatója, Szarka László, az Etnikai-Nemzetiségi Kisebbségkutató Intézet munkatársa és Soós Edit politológus. A politikusokat pedig Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi és Határon Túli Magyarok Bizottságának elnöke, Gémesi Ferenc, a MeH szakállamtitkára, Sárdi Péter, az Országgyűlés Külügyi Hivatalának vezetője, Gulyás András, a köztársasági elnök külpolitikai tanácsadója és Tabajdi Csaba EP-képviselő képviselte.
Szabó Vilmos szerint az EU-csatlakozáshoz elengedhetetlen kisebbségi engedmények a szomszédos országok részéről a visszájukra fordultak, ezért nagyon fontos, hogy Magyarország helyes kül- és nemzetpolitikai célokat fogalmazzon meg a következő 20-30 évre. Prőhle Gergely nemzetközi minták révén próbálta bemutatni a nemzetpolitikai érdekek képviseletét. Szerinte az itt élő népeknek régióként kell fellépniük, képviselniük önmagukat. Szarka László arról beszélt, hogy az anyaországiak ,,csak magukat keresik a másik oldalon", a külhoni magyarságot ,,meg akarják menteni", pedig valójában együttműködő partnerként kellene viselkedniük. Továbbá így fogalmazott: ,,Ez azt igényli, hogy szembenézzünk önmagunkkal, feladjuk a működésképtelen doktrínákat abból a célból, hogy egy új, ugyan kockázatos, de reményteli nemzetpolitika indulhasson be".
Németh Zsolt fideszes politikus arról beszélt, hogy az elkövetkezendő években meg kell teremteni a belső és a külső konszenzust a nemzetpolitikai célokhoz, és a nemzetpolitikát összekapcsolhatóvá kell tenni a szomszédságpolitikával, utóbbit pedig differenciálttá mind országonként, mind ágazatonként. Gémesi Ferenc szerint a jelenleg megfigyelhető, a tisztán etnikai pártszerveződést felváltó regionális szerveződés nem feltétlenül negatív, előnyeit Magyarországnak meg kell ragadnia. Ezzel egészítette ki tulajdonképpen mindazt, amit a közelmúltban megtartott sajtótájékoztatóján mondott. Akkor úgy fogalmazott, hogy a magyar kormány elkötelezett a megújított nemzetpolitika, a külhoni magyarsággal egyetértésben kialakított programok folytatásában. A költségvetési támogatás összege 2010-re is változatlan maradt, az idén februárban ötéves Szülőföld Alap pedig az előző évekhez hasonlóan az idén is kétmilliárd forintos kerettel rendelkezik. ''A nemzeti intézmények új körének meghatározásakor mindenekelőtt az adott intézmény anyanyelv- és nemzetiidentitás-megőrző erejét vettük figyelembe.'
Végezetül Tabajdi Csaba szocialista politikus a következőként összegezte a konferencia mondanivalóját: ,,Mivel Európa nem érti a magyar nemzeti érdekeket, a jobb- és baloldalnak együtt kell működnie ahhoz, hogy a nemzetpolitikát hatékonyan lehessen működtetni, az ügy pártpolitikai logikát meghaladó logikát igényel".
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..