home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Kockulás helyett írás
Bíró Tímea
2019.03.01.
LXXIV. évf. 8. szám
Kockulás helyett írás

Szombat délelőtt még alvó lélekkel és hunyorgó szemmel érkeznek a könyvtár padlástermébe, de amint lekerül róluk a sapka, sál, nagykabát, és játszani hívom őket, fülig ér a mosoly, és tele van kíváncsisággal a tekintet.

A topolyai Juhász Erzsébet Könyvtárban december óta havi egy alkalommal kreatív írás folyik. Hét—tizenkét éves gyerekek próbálják szabadjára engedni a fantáziájukat. A tanfolyamnak nem az a célja, hogy műremekek szülessenek vagy a résztvevők tollforgatók legyenek, hanem az, hogy játékosan tanuljanak, rögtönözzenek, és ha nehézségeik támadnak a fogalmazás terén, akkor ne adják fel, hanem más megközelítésből oldják meg a feladatot. Éppen ezért a másfél órás foglalkozásokon nemcsak egyénileg dolgoznak, hanem párban és csapatban is, illetve az íráson kívül képzőművészet, drámapedagógiai elemek, társasjátékok és szituációs feladatok tarkítják az órákat.

Az első alkalommal a levélírásé volt a főszerep, januárban az újságírásban próbálhatták ki magukat a gyerekek, februárban pedig a mesék megkoronázott királyai voltak másfél óra erejéig. Az elmúlt időszak tapasztalatai szerint a topolyai és a kishegyesi diákok imádnak szóban fogalmazni, spontán jutnak eszükbe a legjobb történetek, ezért talán észszerűbb bekapcsolni a hangrögzítő készüléket, és legépelni az elhangzott alkotásokat.

 

HÍR ÉS HIRDETÉS

Nagyon nagy hó esett a héten. Az emberek nem tudnak boltba menni. Ennek az egésznek csak a gyerekek örülnek, mert a téli szünet három héttel tovább fog tartani. Bár szánkózni sem lehet, mert a hó betemette az ajtókat.  (Virág Anna)

*

Szeretném elcserélni a rossz villanykörtét egy rossz égőre. A rossz égőt egy rossz lámpára. A rossz lámpát egy rossz íróasztallámpára. A rossz íróasztallámpát pedig egy jó lámpára és egy 5000 eurósra. (Fenyvesi Kristóf)

*

Jó biznisz

Virágmintás törülközőt árulok, nem kell kifizetni! Csíkos törülköző az ára. Akciósan adom! Most csak a törülköző felét adom.

Érdeklődni: galambpostán

Cím: Galamb utca 999.

Ui.: A csíkos törülköző mellé cukorkát is kérek. (Virág Anna)

*

Szeretném elcserélni a matracomat egy új matracért. Szeretném elcserélni a rajzosztályzataimat az angollal. Szeretnék elmenni nyaralni 100 euróért. Szeretném elcserélni a garázsunkat a rokonainkéval. (Fenyvesi Gergő)

*

A régi plüsseimet elcserélném egy 80 négyzetméteres házért. A plüssök még jó állapotban, ezért nyolcszobás, tenger melletti házat kérek cserébe. Telefon: 0682008831 (Kisimre Zoja)

*

A régi játékaimat odaadnám szegény gyerekeknek, hogy boldogok legyenek. Sok hasznukat vettem, de már nem játszok velük. Bent, a szobában lehet velük játszani. (Virág Énok)

*

CSALIMESE

Egy unikornis

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy unikornis, aki mindennap egy felhőn játszott és repkedett. Egy nap, ahogy repkedett, beverte a fejét egy gyémántszárnyba, és ő lett az unikornisuralkodó. Ha nem veri be a fejét, az én mesém is tovább tartott volna. (Forgó Veronika)

*

Állatmese

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kiselefánt, aki sokat játszott. Egyik nap úgy döntött, hogy elmegy az iskolába, mert kevés dolgot tud. Az iskolában megtanult írni, olvasni, összeadni, kivonni. Hazaért, megcsinálta a házi feladatot, és rájött, hogy már mindent tud. (Virág Énok)

*

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy mackó. Az a mackó nagyon szerette a mézet. Ennek a mackónak nagyon sok barátja van. (Rózsa Kincső)

*

Hősmese

Egyszer volt, hol nem volt, a számítógéphegyen túl élt egy „hős”.

Igaz, nem mindenki, sőt senki sem tartotta hősnek, de szuperereje volt, ő tudott ugyanis a világon a leggyorsabban futni, REPÜLNI és számítógépezni. Amikor épp nem embereket mentett, akkor csak kockult, ha pedig nem játszott, akkor pedig megmentette az embereket. Imádott macskákat simogatni. Egyszer sikítást hallott, elindult a hang irányába, és talált egy cicalányt, melyre ráborult egy kosár, megmentette, és elvitte, hogy megmutassa neki, hogyan kell számítógépezni. Ma is kockulnak, ha el nem fáradtak. (Virág Anna)

*

SZTORIKOCKÁKKAL SZÜLETETT RÖVID MESÉK

Afrikában sok piramis van, ezért bementem az egyikbe virágot szedni. Sok rejtvényt oldottam meg. Amikor rátaláltam a kulcsra, végigmentem egy hosszú folyosón. Sok nyilat láttam, és a végén ott volt a virágoskert. (Virág Énok)

*

A piramisban élt egy telefonáló szörny. Nem tudott kijutni az otthonából, mert a ház alakú kulcslyuk el volt varázsolva. Rendelt telefonon egy inast, aki nem tudott bejönni, mert, ugye, zárva volt az ajtó. Így a szörny és újdonsült inasa, Pálcika a ház alakú kulcslyukon keresztül beszélgettek. Végül rendeltek egy csákányt, amivel valahogy kitörték az ajtót. Elmentek együtt nyaralni, és boldogan szörnyeskedtek, amíg meg nem unták. (Virág Énok)

*

Volt egyszer egy másik dimenzióban egy macskaszellem, aki a varázslatos mágnespatkójával a holdat egy másik bolygóhoz vonzotta. Éjszaka ő az univerzum őre. (Forgó Veronika)

*

KÖZÖSEN ÍRT MESE

(rögtönzés a mese felépítése alapján, a tanulók az előttük elhangzó részre írták tovább a történetet)

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy király, akinek három lánya volt. Elküldte a legkisebbet málnát szedni. Málnaszedés közben összetalálkozott egy bohóccal, aki elmesélte, hogyan kell eljutni a cirkuszba, hogy megnézze az előadást. A bohóctól kapott egy bohócorrot, és el akarta rabolni egy sárkányló. A sárkány elvitte a kastélyába, ahol bezárta. Megnyomkodta a varázsbohócorrot, és ott termett a bohóc, aki megmentette. Visszamentek a kastélyhoz, kihívták a másik két királylányt, és halálra ették magukat. (Anna, Énok, Kincső, Kristóf, Veronika)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..