home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Kitűnően szerepeltek versmondóink
KOVÁCS Csaba
2013.04.17.
LXVIII. évf. 16. szám
Kitűnően szerepeltek versmondóink

Budapesten, a Fasori Evangélikus Gimnázium dísztermében tartották meg április 6-án, a Quo vadis, Domine? elnevezésű, I. Kárpát-medencei szavalóverseny döntőjét. – Öt díjat nyertek a délvidéki szavalók

A versenyt a Mária Rádió indítványozta a Kárpát-medencében élő 14—20 éves fiatalok részére, akik az istenes versek megszólaltatásával a hit erejét állították középpontba. A verseny tervezetét Pásti József rendező, oktatásügy-igazgatási szakértő készítette el, és ő volt a tíz hónapig tartó munka fő koordinátora is. A helyi megmérettetések után következtek az elődöntők, melyek hat helyszínen zajlottak le. Többek között Szabadkán is, a Mária Rádió stúdióházában, februárban. Több százan jelentkeztek, közülük kerültek ki az országos döntő részvevői: 49 fiatal szavaló. Már a döntőig eljutni is kitűnő teljesítménynek számított, s élmény volt részt venni a szép helyszínen rendezett gálaműsorban, melyben fellépett Szvorák Katalin népdalénekes és Sinkovits Vitay András színművész is. Az országos döntő zsűrije a következő felállásban dolgozott: Dúl Géza, a magyarországi Mária Rádió műsorigazgatója, Németh Miklós Attila, az MTI főszerkesztője, Soósné dr. Veres Rózsa irodalomtörténész, Wiegmann Alfréd rendező, versszínházi alelnök, Bényi Ildikó, MTVA műsorvezetője, Pásti József rendező, oktatásügy-igazgatási szakértő. Fontos kiemelni, hogy a zsűri csak a neveket és az előadókat látta, nem tudta, ki honnan érkezett, ki a felkészítő tanár stb. éppen azért, hogy minden részrehajlás kizárt legyen. Mind a zsűri, mind a jelenlevők meglepődtek, amikor kihirdették az eredményeket. Az első korcsoportban (14-16 évesek) első helyezett lett az óbecsei Csernyák Hunor, második a szabadkai Pásztor Anasztázia, harmadik a kishegyesi Papp Ágnes. A második korcsoportban
(17-20 évesek) harmadik helyezett lett a szabadkai Rizsányi Attila és különdíjat kapott a szintén szabadkai Prcsity Dejan. Az eredményhirdetést óriási taps kísérte és Mucsányi János, a Duna TV szerkesztője találóan fogalmazta meg az eseményt átszövő érzést: „A délvidéki szavalók jöttek, láttak és győztek!” Büszkék is lehetnek a pedagógusaik munkájukra, tanulóikra. A szavalóversenyt és az utána készített beszélgetéseket a Duna TV műsorán lehet majd megnézni május 18-án a délelőtti órákban.
A délvidéki szavalók a Mária Rádió szervezésében utaztak az országos döntőre ft. Palatinus István igazgató és Kovács Csaba koordinátor vezetésével. A döntőben részt vett még a kishegyesi Kőműves Noémi és a zentai Andrasity Anett is, akik szintén sok munkát fektettek be az előkészületbe. Az elődöntő sikeres megszervezéséért a délvidéki Mária Rádiót is kitüntették. A szavalók csapata a döntő után meglátogatta a Szent István-bazilikát, közösen imádkoztak a Szent Jobb-kápolnában, majd folytatták útjukat a Párbeszéd házába a Jezsuita rendházba, ahol Horváth Árpád fogadta őket, és rövid ismertető után szerény ünneplés következett a jezsuiták által működtetett Loyola caféban.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..