home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Kinek az érdeke? — Még mindig nem adható bérbe a 14 ezer hektárnyi föld
VARJÚ Sára
2013.06.19.
LXVIII. évf. 25. szám

Hétszáz hektár miatt késlekedik tizennégyezer hektárnyi állami tulajdonban levő mezőgazdasági földterület bérbeadása. A Vajdasági Magyar Szövetség múlt heti sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy még februárban eljuttatták a mezőgazdasági minisztériumba a város területén található állami mezőgazdasági földterület bérbeadásáról szóló éves programot, de nem lett jóváhagyva mind a mai napig.

Az idei program jóváhagyásának egyik feltétele, hogy a szabadkai képviselő-testület helyezze hatályon kívül azt a 2007-ben meghozott törvényellenes rendelkezést, amelynek alapján az egyházaknak hétszáz hektár állami földet adtak bérmentes használatra. A kérdés felháborította a közvéleményt, és feszültségeket szít a városi koalíció berkeiben.

Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője a sajtótájékoztatón elmondta: az önkormányzat február óta több határidőt sem tartott tiszteletben, az erre az évre vonatkozó programot a minisztériumnak már március 31-éig el kellett volna fogadnia, az árverésnek pedig június 1-jéig kellett volna lezajlania, hogy a termelők idejében megkezdhessék a földek megmunkálását. Bérbeadásuk elmaradásával tetemes bevételek forognak kockán, olyanoké, amelyeknek a negyven százaléka a város kasszájában marad, ami a városhoz tartozó mezőgazdasági területek esetében csaknem nyolcvanmillió dinárt jelentene.

— Ezek alapján különféle kérdések merülnek fel: kiknek vagy kinek az érdeke az, hogy Szabadkán ne legyen ilyen program, hogy ne lehessen ezeket az pénzeszközöket használni? Kinek az érdeke az, hogy a termelők ne tudjanak állami földeket bérelni, illetve hogy az árverésekre ne kerüljön sor? — tette fel a kérdéseket Fremond Árpád, majd elmondta, hogy ezeket az összegeket a mezőgazdaság fejlesztésére és korszerűsítésére kellene fordítani, például a határba vezető utak javítására, az öntözőrendszerekre, a kanálisok tisztítására, jégvédelemre vagy a tanácsadói irodák működtetésére.
Osztrogonác Simon, a Városi Tanács mezőgazdasággal megbízott tagja azt nyilatkozta, hogy a Városi Tanács a kérdéssel kapcsolatban kikérte a minisztérium véleményét, de az elutasítóan azt a választ adta, hogy ezzel a problémával nem kíván foglalkozni, már állást foglalt ez ügyben, és mivel a törvényellenes rendelkezés a városi képviselő-testület döntése alapján született meg, így neki kell megoldania a problémát.

— A városi képviselő-testületnek mielőbb semmissé kellene nyilvánítania a rent, amelynek értelmében állami tulajdonú földterületeket intézményeknek, egyházaknak és vallási közösségeknek kell használatra adni, hiszen ez előfeltétele annak, hogy a szóban forgó hétszáz hektárt árverésre lehessen bocsátani — fogalmazott a tanácsos.

A rendelet eltörlésére június 20-án kerül sor a városi képviselő-testület ülésén.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..