home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Kincseink a helyi termékek
(T. T.)
2013.04.03.
LXVIII. évf. 14. szám
Kincseink a helyi termékek

Végéhez ért a hajdújárási Ludas-puszta Térségi Társulás és a szegedi Dél-Alföldi Regionális Társadalomtudományi Kutatási Egyesület (DARTKE) közös IPA-projektuma, mellyel a házi termékek, a házi ételkülönlegességek jelentőségére hívták fel a figyelmet.

A projekt 2011. október 1-jétől 2013. március 31-éig tartott, össz költségvetése 158 816 euró, melyet a szerb-magyar határ térségének gazdasági fejlesztésére fordítanak mindkét oldalon. A termékbemutatóval egybekötött záró konferencián Ábrahám Csilla, a Ludaspuszta Térségi Társulás elnöke elmondta, hogy hagyományőrzésként az egyesület évek óta foglalkozik helyi termékekkel.

— Először az volt a célunk, hogy a hagyományos módon készített termékeket átadjuk az utókornak, azonban rájöttünk arra, hogy ezekben a termékekben komoly piaci lehetőség rejtőzik. A nyersanyag és a tudásunk adott, így nem maradt más hátra, mint a megtermelt elsődleges mezőgazdasági termékek feldolgozása és fejlesztése a mai kor követelményeinek megfelelően. Létrejött a Juliska nevet viselő brand, melybe tíz-tíz hajdújárási és környékbeli, valamint szegedi termék került. A sikeres projekt ékes példája annak, hogy nem az íróasztal mellől, hanem helyben, a faluban kell vidéket fejleszteni. Hatalmas kincs van a kezünkben, hiszen mi az idősebbektől megkaptuk azt, amire másoknak nincs lehetőségük.

Nagy Gábor Dániel, a DARTKE elnöke kihangsúlyozta, hogy a Csongrád megyei termelők számára a projektum komoly lehetőséget jelent, hiszen az előállított termékek piaci áttörést és jövedelemszerzési forrást szavatolhatnak a termelők számára.

— A kézműves- és az agrártermékek párosításával előállított termékekre egyre nagyobb igény mutatkozik, hiszen az emberek szeretnének megfelelő áron, jó minőségű termékekhez jutni. Emellett a két régió kapcsolata szempontjából is óriási a jelentőségük, hiszen általuk megismerhetjük egymás házi ízeit, házi termékeit, melyet a termelők szívvel-lélekkel készítettek. Közös történetünk a záró konferenciával még nem ér véget, hiszen reményeink szerint az együttműködést a további agrártermékek fejlesztése érdekében tovább folytatjuk — emelte ki Nagy.

Dobó Márta, a szabadkai Városi Tanács regionális és nemzetközi kapcsolatokkal megbízott tanácstagja örömét fejezte ki, hogy a projektum főleg az agrárterületen élő és tevékenykedő nőket öleli fel, ami rendkívül fontos Szabadka számára.

— Amikor egészséges táplálkozásról és egészséges környezetről beszélünk, akkor az alapoktól kell indulni. Kerüljön elő a benne lévő gyümölcs, és nem a hozzáadott cukormennyiség miatt édes házi lekvár, a paradicsom ne a nagyüzemben készített felhígított folyadék legyen, hanem őrizze meg házi jellegét, nagyanyáink ránk hagyott ízeivel együtt, s nem utolsósorban a termékek bizonyos megélhetést is biztosítsanak készítőiknek. Mindenkit arra biztatnék, ne csak a helybeli értékesítésben gondolkodjanak, hanem próbáljanak meg kilépni a határon túlra is — mondta Dobó.

Ricz András agrárközgazdász a falusi vendéglátás és a helyi termékek közötti kapcsolatról fejtette ki véleményét.

— Fontos, hogy a hozzánk érkező vendég elégedetten távozzon. Ehhez a ma bemutatott házi termékek is hozzájárulnak, hiszen amennyiben a vendég megkóstolja, majd hazaviszi e termékeket, megkínálja szomszédjait, barátait is, és ezáltal népszerűsíti termékeinket. Fontos, hogy a házi termékek minél szélesebb körben megjelenjenek a helyi vendéglátók kínálatában, hiszen tudjuk, hogy a falusi vendéglátásban csakis összefogással érhetjük el a kitűzött célt. Reméljük a projekt egy új kezdetet jelent és a helyi termékek minél több helyen megjelennek — mondta Ricz.

A folytatásban a termelők bemutatták saját termékeiket, így Vásárhelyi Teréz a csurgói édes-savanyú görögdinnyéről, Kenyeres Ildikó a sűrű paradicsomléről, Nagy Angéla a búza süniről, Somogyi Ilona a Somogyi csemege tormáról, Budai Gábor az Erős Gabiról, Kis Katalin a Hajvárról, Tornai Rózsa a tönköly ostyáról, Kis Torma Angéla pedig a savanyú csicsókáról szólt az érdeklődőknek.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..