home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Kiírta a választásokat
2008.03.19.
LXIII. évf. 12. szám

MÁRCIUS 13., CSÜTÖRTÖK. Boris Tadić köztársasági elnök aláírta a szerbiai parlament feloszlatásáról szóló rendeletet, és május 11-ére kiírta a parlamenti választásokat. ,,A parlamenti választás egy demokratikus módja annak, hogy az ország lakosai megmondják, milyen irányban fejlődjön Szerbia a...

MÁRCIUS 13., CSÜTÖRTÖK. Boris Tadić köztársasági elnök aláírta a szerbiai parlament feloszlatásáról szóló rendeletet, és május 11-ére kiírta a parlamenti választásokat. ,,A parlamenti választás egy demokratikus módja annak, hogy az ország lakosai megmondják, milyen irányban fejlődjön Szerbia a következő néhány évben. Ez esély számunkra, hogy megerősítsük az ország szuverenitásáért és területi egységéért küzdő tartalékainkat, az európai integrációnak köszönhetően ugyanakkor az ország gazdasági kilátásait is javíthatjuk. A választás egy lehetőség az ország demokratikus kapacitásának növelésére és a dolgok javítására - olvasható a köztársasági elnök közleményében, melyet az elnök kabinetje adott ki.
A parlament elnöke, Oliver Dulić (DP) már egy nappal korábban megbeszélte a frakcióvezetőkkel, hogy a képviselőház nem folytatja a tavaszi ülésszakot: május derekáig az országot egy olyan kormány vezeti majd, amely komoly, a lakosság mindennapi életét jelentősen megváltoztató döntéseket nem hoz. A feloszlatott kormány és a parlament csak olyan döntéseket hozhat, amelyek vagy folyamatban vannak már, vagy halaszthatatlanok.
KI KIVEL? A Demokrata Párt még nem döntött arról, kivel indul együtt a választásokon. Annyi már biztos, hogy Rasim Ljajić Sandžaki Demokrata Pártja ezúttal is a DP koalíciós partnere lesz, de a tárgyalások még hátravannak a VSZL-lel, a G17 Plusz párttal és Vuk Drašković Szerb Megújhodási Mozgalmával. Nenad Čanak, a VSZL elnöke már megüzente: ha a DP valóban tárgyalni akar, azt sürgősen tegye meg, az óra ketyeg. Boris Tadić, a DP elnöke a választások utáni helyzetre gondolva máris kijelentette: ,,a Demokrata Párt kormányában Vojislav Koštunica nem lesz többé kormányfő.
A radikálisok elnökhelyettese, Tomislav Nikolić is megüzente: ,,kormányozhatunk együtt az SZDP-vel, de Vojislav Koštunica nem lesz újra miniszterelnök. Indoklásul elmondta: az SZRP harmadszor is felkínálja Koštunicának a választások utáni együttműködést, a közös kormányzás lehetőségét, de a kormányfőt az a párt adja majd, amely több szavazatot kapott. Márpedig arra nincs esély, hogy az SZDP több szavazatot kapjon, mint a radikális párt.
Az SZDP elnöke, Vojislav Koštunica közleményében különösen fontosnak nevezte az esedékes parlamenti választást, s arra hívta fel a szavazópolgárokat, hogy egy ,,felelős nemzeti kormányt válasszanak meg, melynek lesz ereje megvédeni Kosovót.
Egyébként: Nenad Čanak bejelentette, hogy a VSZL beperli Koštunica koalíciós partnerét, Velimir Ilić minisztert. Beperlik az Új Szerbia pártvezetőjét, Ilićet, amiért az ismételten szeparatistának és az ország szétverésére törekvő pártnak nevezte a ligát - de a Liberális Demokrata Pártot és a G17 Pluszt is.
ÖT ÉVE. Öt évvel ezelőtt, 2003. március 12-én gyilkolták meg Szerbia első demokrata miniszterelnökét, Zoran Đinđićet. Ebből az alkalomból megemlékezéseket tartottak a kormányépület udvarában, ahol emléktábla áll a merénylet színhelyén. A tragikus sorsú kormányfő emléke előtt tisztelegtek a néhai Đinđić kormányának miniszterei - az aktuális kormány alelnöke, Božidar Đelić is velük koszorúzott. Koštunica kormányfő és miniszterei mindössze 3 percet fordítottak a megemlékezésre - ebben az egyperces néma tisztelgés is benne volt.
A Čedomir Jovanović vezette Liberális Demokrata Párt több ezer ember kíséretében érkezett a kormányépület udvarába, s a koszorúzást követően azt nyilatkozta: Szerbiának vissza kell térnie arra az útra, amelyen Zoran Đinđić vezette volna az országot. Ehhez azonban le kell térni a mostani útról, ami nem más, mint Slobodan Milošević politikájának a folytatása. Zoran Živković, a Đinđićet követő miniszterelnök szerint ,,Đinđić halála után öt évvel Szerbia ismét a kilencvenes éveket éli át: Vojislav Koštunica kormánya ugyanis egy évtizeddel vetette vissza az országot. Az ország ellen nem vezettek be szankciókat, nem bombáznak bennünket, de minden más ugyanolyan, mint akkor volt. Szerbia jó úton halad afelé, hogy elzárja magát a világtól, s ami a legszörnyűbb: nincs remény. Szerbiában szétrombolták azt a reményt, amely Zoran idejében élt.
Szerbia elnöke, a DP elnöke, Boris Tadić a temetőben, a meggyilkolt miniszterelnök sírjánál a családtagokkal együtt rótta le kegyeletét.
TRAGÉDIA TORNYOSON. Pénteken, Tornyos határában halálos kimenetelű tragédia történt egy elhagyott tanyán. Négyen bontották a régi házat: a vert falú épület alapjaiból szedték ki a téglákat, amikor a fal rájuk zuhant. Életét vesztette a bogarasi Tóth Károly (52) és Zsolt (23), a fia. A harmadik áldozat a völgyesi illetőségű Sátai Benedek (24) volt. A negyedik munkás, a 28 éves Gere Krisztián még félre tudott ugrani: eltörött a karja, több zúzódás is érte, de túlélte a balesetet. (-ya)
Magyar állami kitüntetés
Kovács Frigyes, Szombathy Bálint és Thomka Beáta
Budapesten, a nemzeti ünnep alkalmából magyar állami kitüntetést vehetett át a Szépművészeti Múzeum épületében. Sólyom László köztársasági elnök megbízásából az elismeréseket Hiller István oktatási és kulturális miniszter adta át az idei ünnepelteknek, köztük a három vajdasági kitüntetettnek: Kovács Frigyesnek, Szombathy Bálintnak és Thomka Beátának. Kovács Frigyes, a szabadkai Népszínház színésze Jászai Mari-díjban részesült. Szombathy Bálint, a vajdasági-budapesti ismert képzőművész Munkácsi Mihály-díjat vehetett át. Thomka Beáta, az újvidéki Magyar Tanszék egykori tanára, a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem tanszékvezető tanára, irodalmár Balassa Péter-díjat kapott március 15-e alkalmából.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..