home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
Ki mint vet, úgy arat
VITKOVIĆ Aleksandar
2013.06.12.
LXVIII. évf. 24. szám

Beszélgetés Barcsik Mártával, a Topolyai Mezőgazdasági Szakszolgálat szaktanácsadójával

* Topolya területén 51 ezer, a kishegyesi határban pedig csaknem 15 ezer hektáron folyik mezőgazdasági termelés. Milyen a vetések állapota?
— A topolyai határban az olajrepce tenyészideje a végéhez közeledik, még egy hónap, és be lehet majd takarítani a termést. A gabonavetések az időjárásnak köszönhetően viszonylag sűrűk, ez pedig elősegíti a levélbetegségek megjelenését, akárcsak a nagy páratartalom. Így a gazdáknak tavasszal két permetezést is el kellett végezniük. Az utóbbi 5-10 évben a betegségekkel szembeni növényvédelem nem volt jellemző a gabonatermesztésre, nem azért, mert nem jelentek meg a kórokozók, hanem azért, mert a gazdák nem fordítottak rá kellő figyelmet. Az idén, úgy tűnik, a termelők megértették, hogy enélkül nem számíthatnak jó és minőségi hozamra. Ehhez mi is mint a Topolyai Mezőgazdasági Szaktanácsadói Szolgálat szakemberei is hozzájárultunk. Télen ismeretterjesztő előadásokat tartottunk a környező falvakban, s azóta is folyamatosan tanácsokkal látjuk el a termelőket.

* Megdőltek-e a kalászosok a topolyai és a környékbeli határban?
— Az idei év megfelelt a növények intenzív fejlődésének, a kalászosok szára a szokásosnál hosszabbra nőtt, így a növények hajlamosabbak a megdőlésre. A gazdák ezért, főleg a jó kondícióban levő talajokon, növekedésgátló hormonkészítményeket alkalmaztak. Erre az intézkedésre eddig nem igazán volt szükség. A növekedés visszafogását segítő készítmények alkalmazásakor óvatosak voltak a termelők. Gyakran előfordult, hogy csak a búzaparcellájuk egy részét kezelték ilyen hormonkészítménnyel, mert kíváncsiak voltak az eredményre. A földműveseknek ez a hozzáállása a jelenlegi gazdasági körülmények között érthető. Biztató pedig az, hogy a termelők nyitottak az újdonságok, illetve a tudomány újabb vívmányai iránt. Véleményem szerint a topolyai határra még nem jellemző a vetések megdőlése, egyelőre emiatt nem kell hozamkieséssel számolni. Természetesen ha folytatódik ez a csapadékos, szeles, viharos időjárás, akkor elképzelhető, hogy megdőlnek a kalászosok, elsősorban az árpa.

* Az elmúlt időszakban a zivatarok is megkeserítették a termelők életét.
— A zivatar és a jégeső a topolyai határt sem kerülte el, s ahol megnyíltak az ég csatornái, ott nagy károkat okozott az ítéletidő. Voltak olyan gazdák, akiknek újra kellett vetniük a napraforgót, zöldtakarmánynak kellett lekaszálniuk az árpát és a búzát, és olyan termelő is akadt, akinek az ipari paprikaültetvénye veszett kárba.

* Milyen a növények kondíciója, és milyen hozamra lehet számítani?
— Jelenleg a búza tejes érésben van, és most még sok minden történhet, ami kedvezőtlenül befolyásolhatja a termést, ezért nehéz most az esetleges hozamról beszélgetni. Ha azonban állandósul ez az időjárás, ha nem követi egy forró száraz időszak, akkor nagyon jó hozamokra számíthatnak a termelők, főleg azok, akik kellően elvégezték az alap- és a fejtrágyázást is, mert ez a jó hozamok előfeltétele.

* A tavaszi vetések hogyan viselik el a nedves, hideg időjárást?
— A tavasz eleje kimondottan hideg és csapadékos volt, aztán szerencsére szinte egy teljes hónapig kedvező időjárás következett, amit a gazdák ki is használtak és szinte éjt nappallá téve dolgoztak annak érdekében, hogy minél előbb földbe kerüljön a mag. A csapadék mindig jól jön, a hűvösebb időjárást azonban már nem annyira jól viselik a növények. A kukorica kimondottan fázik. Vannak parcellák, ahol ennek jeleként a leveleken sárga és piros elszíneződés jelenik meg. Noha a kapások fejlődése visszafogottabb a szokásosnál, jó kondícióban vannak a növények. A parcellák sem túl gyomosak, ez pedig azzal magyarázható, hogy a földművesek zöme még a csapadékos időjárás beállta előtt, illetve a vetés után és a kelés előtt elvégezte a vegyszeres gyomirtást, így a herbicid teljes egészében ki tudta fejteni hatását. A napraforgóföldeken helyenként észlelhető a fitotoxikus hatás, főleg, ahol nagyobb dózisban, bátrabban alkalmazták a gazdák a vegyszereket, s ott a kikelt napraforgó is károsult. Szerencse azonban, hogy ez a hatás csak átmeneti jellegű. Kórokozók jelenleg nem veszélyeztetik a kapás növényeket.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..