home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Kerek és egészséges élvezet
Bíró Tímea
2023.07.17.
LXXVIII. évf. 28. szám
Kerek és egészséges élvezet

Mákos kaland, Tropicana, Mogyoró kapitány, Eperke — a többi közt ilyen nevű torták szerepelnek Sábity Lenke, a Vegimegi megalapítója kínálatában. A Facebook közösségi oldalon is megtalálható Vegimegi kellemes csalódás azok számára, akik kételkedtek abban, hogy a torta egészséges változata finom is lehet, egyre többen tértek át ugyanis a hagyományosról a szabadkai tortakészítő finomságaira.

— Mivel a párommal vegetáriánusan étkezünk, tudtuk, miből áll a vegán étrend, de nem találkoztunk vegán desszerttel addig a pillanatig, amíg néhány családtagunk meg nem hívott bennünket egy budapesti kávézóba, ahol minden nyers vegán alapanyagokból készült. Életünk legfinomabb desszertjét fogyasztottuk ott el, és elhatároztam, megtanulom a nyers vegán desszert elkészítési módját. A párommal részt vettünk egy budapesti workshopon, ahol nagyon alapos tudást kaptunk, és ha elakadok, vagy kérdésem van, a mai napig kérhetem az oktató segítségét. Azt tapasztalom, hogy Vajdaságban sokan még nem ismerik a nyers vegán tortákat, de kíváncsian érdeklődnek, hogy milyen lehet az az édesség, amely teljes mértékben nyers alapanyagokból áll. Itt nálunk eddig még nem találkoztam olyan személlyel, aki nyers vegán étrendet követne, így ezek a torták még a vegán étrendet követők számára is különlegességnek számítanak — tudtuk meg Lenkétől.


Lenke az egyik finomsággal

A torták alapja a datolya, a saját mogyoróültetvényen termett mogyoró, a dió, a kesudió és a mandula. Lenke elmondta, hogy kiemelten figyel arra, hogy helyi termelőktől szerezze be az alapanyagokat.

— Oda kell figyelnem az inzulinomra, ezért olyan alternatívát kerestem, amely a hasonló problémával küzdő embereknek is megfelel, így a tortákat agávésziruppal édesítem, mivel ez nem emeli meg túlzottan a vércukorszintet. Az almaszirup jelenleg kísérleti fázisban van, meglátjuk, mennyire tudom felhasználni. Fontos számomra, hogy azok is ehessenek édességet, akik különféle egészségügyi problémákkal küzdenek, hiszen rengeteg lehetőség létezik, csak meg kell őket találni, és én ebben próbálok segíteni. Vannak olyan vásárlóim, akik öt-tíz éven át nem ehettek tortát, és most gond nélkül megtehetik. Kezdetben az emberek rácsodálkoztak, hogy mindössze 17 centiméter átmerőjűek a tortáim, de miután megkóstolták, rájöttek, hogy ezek töményebbek, sűrűbbek, laktatóbbak, mint a hagyományosak, így nem lehet belőlük sokat megenni. Egy tortából 8-10 átlagos méretű szeletet kapunk, viszont többen jelezték, hogy az enyéim olyan tömények, hogy inkább 14-16 szeletre osztják szét. Egy torta súlya 1 és 1,2 kilogramm között van. A kínálatban megtalálhatóak még a 6 centiméter átmérőjű tortácskák is, melyeket például gyakran kérnek nők napjára. Azt szoktam kérni, hogy a vásárlók a megrendelésüket egy héttel vagy legalább öt nappal előbb adják le, mert ezeknek a tortáknak az elkészítése több időt vesz igénybe. A folyamat a magok áztatásával kezdődik, és mivel nincs liszt, tojás, tej a tortában, több időt kell a hűtőben eltölteniük, hogy összeálljon az édesség. Az is különleges még bennük, hogy egy hétig is elállnak a hűtőben, nem romlanak meg — mesélte Lenke.


Minitortácskák

Jelenleg tizenöt íz szerepel a Vegimegi kínálatában, és ezek közül a csoki-narancs (Chocolate orange — Jaffa), a csoki-meggy (Cherry choco), illetve az áfonya-mangó (Tropicana) kombinációjú torta a legkeresettebb.

— Szerencsére nagyon sok rendelést kapok, és vannak, akik már többször is vásároltak nálam. Nagyon fontosnak tartom, hogy visszajelzést kapjak az emberektől, mert igazán csak az alapján tudom, hogy jó úton járok-e. Szeretném még bővíteni a kínálatot, ezért folyamatosan új ízekkel, kombinációkkal kísérletezem, a családtagjaim pedig szívesen elvállalják a kóstolói szerepet. Megbízom bennük, mert tudom, hogy őszintén elmondják a véleményüket. Általában valamilyen ünnepségre vagy a vasárnapi ebédhez kérnek tortát, de egyre több olyan megkeresést kapok, hogy szeretnék nyers vegán tortával meglepni a szeretteiket. Arra is volt már példa, hogy megkértek, vigyem el a gyermekágyban levő újdonsült anyukának a meglepetéstortát, melyről még az apuka sem tudott. Nagy örömet szerez az efféle gondoskodás, hiszen ki ne örülne egy egészséges és finom desszertnek, mely tele van vitaminnal, a természet gyümölcseivel.

Mákos kaland

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..