home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Kérdezze a polgármestert!
A kérdéseket és válaszokat lejegyezte: Németh Ernő
2006.12.14.
LXI. évf. 50. szám

Februárban is nagyon sok levelet kaptunk olvasóinktól, amelyekben a polgármestert kérdezik, illetve tájékoztatják azokról a problémákról, amelyekre felfigyeltek. Ezt a hónapot is a nyereményjátékunk sorsolásával zártuk a múlt csütörtökön, a Szabadkai Rádió élő műsorában.A Szabadka monográfia nyertes...

Februárban is nagyon sok levelet kaptunk olvasóinktól, amelyekben a polgármestert kérdezik, illetve tájékoztatják azokról a problémákról, amelyekre felfigyeltek. Ezt a hónapot is a nyereményjátékunk sorsolásával zártuk a múlt csütörtökön, a Szabadkai Rádió élő műsorában.
A Szabadka monográfia nyertese: Gólya Etel, Szabadka.
Egy tranzisztoros rádiókészüléket nyert: Pozsár András, Szabadka.
Gratulálunk a nyerteseknek! Márciusban is várjuk kérdéseiket az itt közölt szelvényen feltüntetett címre, illetve villámpostán: msz@radiosubotica.co.yu
Jóska, Szabadka (internetes kérdező)
A földgázvezetékre való rákapcsolódás a város területén több mint 60 ezer dinárba kerül. Konkrét esetben Palicson ugyanezért 40 ezer dinárt kell fizetni. Olvasónk tudomása szerint a 10 ezer dinár különbözet a helyi járulékból lett fedezve. Hogyan keletkezett mégis az árkülönbség a városiak kárára? A környező településeken szintén 40 ezer dinár körül mozog a gázbekötés. Miért van Szabadka mindig a legdrágább városok között?
Kucsera Géza polgármester:
Valóban van eltérés az árakban, de nem akkora, mint ahogyan a közvélemény gondolja. Palicson azért kell kevesebbet fizetni, mert az ottani polgárok megszavazták a helyi járulékot a gázhálózat fejlesztésére. Az így befolyt pénz a két ár közötti különbözet. Valójában ők sem fizetnek kevesebbet, csak az előzőleg befizetett eszközök miatt most kisebb a számlájuk. Hogy 10 ezer dinárról van-e szó vagy többről, azt nem lehet pontosan meghatározni. Az összeg 10 és 20 ezer dinár között mozog és mindig attól függ, hogy mennyien kapcsolódnak a hálózatra. Természetesen a többi helyi közösségben is, ahol társítják a polgárok az eszközeiket, a távfűtőművek hajlandó hasonló pénzügyi szerkezetben támogatni az ilyen építkezést. Információim szerint 2007-ig a városban be kell fejezni a gázvezeték-hálózat kiépítését, azután következnek majd a környező települések.
Boldizsár József, Drea
Olvasónk levelét terjedelme miatt csak részleteiben közölhetjük:
A földművesek kötelező nyugdíjbiztosítása szép elgondolás, de sajnos nap mint nap után növekszik azoknak a tábora, akik képtelenek fizetni a járulékot. Úgy látszik, az a célja a jelenlegi államapparátusnak, hogy ily módon tegye tönkre a kis falusi gazdaságokat, amelyeknek 7-8 hektárnyi és annál kevesebb földje van. (...) Szeretném nyomatékosítani, hogy nekünk itt a mezőgazdaságban nem kell semmi más, csak reális árarányok, felvásárlási árak, és ami a legfontosabb: a korrekt kifizetési határidő.
Léteznek különböző hitelkonstrukciók. Ezek is nagyon kecsegtetőek, csak nem mindenki számára elérhetőek. Ezek a hitelpályázási lehetőségek úgy vannak beállítva, hogy csak a nagy gazdaságoknak felelnek meg. Egy kis és középgazdaságnak másra nem jut, csak fóliasátorra. (...) Nagyon érdekes elgondolás az is, amikor a földművesek gazdaságuk bejegyzésekor kötelesek banki folyószámlát felmutatni. Attól tartok, hogy az adóhivatal így úgymond civilizált módon bármikor leveheti arról az adót, még mielőtt kényszerbehajtást végeztetne.
Ezért vagyunk bizonytalanok és ezért nem akarjuk bejegyeztetni a gazdaságot. Félünk, mert már számtalanszor átvert, becsapott bennünket a Miloševiæi rendszer, de éppúgy a mostani is. Nem a járulékok fizetésétől akarunk mi menekülni, hanem választ akarunk kapni arra, miként lehetséges az, hogy pénzt követelnek, ők viszont az elvégzett munkáért, az átadott terményért sem akarnak fizetni. Egyszerűen itt nincs jogállam, és ha így folytatódik, akkor még 50 év múlva sem lesz.
Kucsera Géza polgármester:
Nagyon sok mindenben egyetértek Önnel, vannak viszont bizonyos kérdések, amiről vitatkozni szeretnék. Egy modern országban rendnek kell lennie és a szabályokat mindenkinek el kell fogadnia. Sajnos ebben az országban még nincs ilyen rend. Az uniós rendeletek is azt mondják, hogy rendszerezni kell a mezőgazdasági termelést, ezért a termelők bejegyzése nagyon fontos dolog, hisz csak így tudnak majd pénzforrásokhoz jutni. Ami a szövetkezetbe való kényszerű tömörítést illeti, ezzel nem tudok teljesen egyetérteni. Különbséget kell tenni a valamikori szövetkezetek és a mostaniak között. Akkor valóban úgy hajtották be az embereket a szövetkezetbe. Most előtérbe kellene helyezni az olyan szövetkezéseket, amelyek érdekből történnek. A kis- és középtermelők érdeke, hogy közösen tudjanak termelni, mert a kisebb földterületek tulajdonosai egyedül nem tudnak megvásárolni korszerű gépeket. A fejlett Nyugaton pár száz hektárokat művel meg egy-egy gazda korszerű gépekkel. Nálunk társulni kell, hogy összefogva korszerűbben, több és jobb minőségű árut termeljenek. Ami viszont a rendszabályozást illeti, egyelőre talán még jogos a félelem. Az állam bácsi mindent be akar hajtani, ami neki jár, s ebből nagyon sok gondunk van, de ha Európához akarunk tartozni, akkor el kell fogadni azokat a jogszabályokat, amelyeket a jogharmonizáció során hoznak, hisz, előbb-utóbb ugyanazok a törvények lesznek érvényesek itt is, mint Európában. A szabadkai önkormányzatban úgy próbálunk segíteni -- noha a kérdés nem tartozik a hatáskörünkbe --, hogy létrehoztunk egy mezőgazdasági alapot, amiből gépet vásárlására alacsony kamatok mellett tudunk pénzt adni.
Jenő Anna, Szabadka
Lehetne-e jelzőlámpát állítani a Zorkánál levő vasúti átjáróhoz?
Kucsera Géza polgármester:
Sajnos, a jelzőlámpa állítása nem a mi hatáskörünkbe tartozik, hanem a vasúti igazgatóság feladatkörébe. Nemrégen jártak nálam az igazgatóság képviselői. Egy nagyon komoly felújítást terveznek, hisz európai eszközöket kaptak, s ebből szeretnék a biztonsági rendszerüket felújítani. Javasolni fogom, hogy e vasúti átkelőt is újítsák fel. Van egy közös program, amelynek értelmében bizonyos felújításokat közösen végzünk el. Mi az eszközöket biztosítottuk, de a vasút igazgatósága eddig a problémával nem igazán törődött. Helyettük a munkát természetesen nem tudjuk elvégezni.
Olvassa a jövő héten:
Helyijárulék-vita Békova és Gabriæ között. Lehetnének-e gyógyfürdők Szabadkán is?
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..