home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Képzőművészeti tagozat a Bolyaiban!
Orosz Ibolya
2008.03.26.
LXIII. évf. 13. szám
Képzőművészeti tagozat a Bolyaiban!

Bunyik Lili újvidéki festőművészA zentai tehetséggondozó gimnázium megkapta a jóváhagyást: minden feltételnek eleget tesz a képzőművészeti szak megnyitásához - A felvételi felkészítő első találkozójára 32 diák ment el, a következő hétvégén már 40-en voltakeLsz-e művészképzés Zentán? címmel f...

Bunyik Lili újvidéki festőművész

A zentai tehetséggondozó gimnázium megkapta a jóváhagyást: minden feltételnek eleget tesz a képzőművészeti szak megnyitásához - A felvételi felkészítő első találkozójára 32 diák ment el, a következő hétvégén már 40-en voltak
eLsz-e művészképzés Zentán? címmel február 20-án jelent meg lapunkban Tóth Lívia írása arról, hogy Zenta a Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban és Kollégiumban egy új szakot szeretne nyitni. A cikkben a magyar tannyelvű képzőművészeti tagozattal kapcsolatos tervről Kovács Nándor, a zentai községi képviselő-testület alelnöke és Gajda Attila, a tehetséggondozó gimnázium igazgatója nyilatkozott. Nos: a kérdés már nem kérdés. Lesz képzőművészeti tagozat a Bolyaiban! A jó hír hallatán telefonon kerestem meg Gajda Attilát, a gimnázium igazgatóját, s a következőket tudtam meg tőle:
- A Tartományi Oktatási és Művelődési Titkárságtól megkaptuk a jóváhagyást: iskolánk megfelel minden feltételnek az új szak megnyitásához. A tartományi oktatási titkár, Jeges Zoltán úr pedig arról biztosított bennünket, hogy benne leszünk az idei pályázati értesítőben. A magyar tannyelvű képzőművészeti tagozatot az idei középiskolai pályázat Zentán is és Újvidéken (a Bogdan Šuput Iparművészeti Középiskolában) is meghirdeti. A tagozatnyitás kérdését gyakorlatilag a jelentkezők száma dönti el. Én el sem tudom képzelni azt, hogy Zentán ne legyen 20 jelentkezőnk. Hiszen a képzőművészetből meghirdetett felvételi felkészítő tanfolyam első találkozójára (március 1-jén) 32 gyerek jött el. A második hétvégén már 40 jelent meg, két csoportra kellett osztani őket, hogy dolgozni lehessen velük. Meggyőződésem szerint ez a szám a következő hetekben még növekedni fog. Nagyon elégedett vagyok, hiszen csak az újságban hirdettük meg a tagozatot, az iskolákban még nem is jártunk - a szokásos bemutatkozó és diáktoborzó körútra majd csak ezután indulunk el. Még mindig be lehet kapcsolódni a munkába, utólag is lehet jelentkezni a felkészítőre. Három művész foglalkozik a jelentkezőkkel: Bunyik Lili festőművész (Újvidék), Kókai Elena festőművész (Ada) és Balla Ákos iparművész (Zenta). Természetesen azok a nyolcadikosok is jelentkezhetnek majd a felvételi vizsgára, akik nem jártak a Bolyai Farkas Alapítvány által szervezett előkészítő tanfolyamra. Egyszóval: bizakodó vagyok. Legfeljebb húsz gyereket fogadhatunk az első osztályba, s biztosan lesz ennyi diákunk. Ami a vidéki diákok kollégiumi elszállásolását illeti, nem merem bejelenteni, hogy mindenkinek helyet tudunk biztosítani, hiszen ott máris telt ház van. Az elsősök közül néhányan, akik eleget tesznek a kritériumoknak (a család anyagi helyzete, tanulmányi eredmény, utazási feltételek) nyilván bekerülnek majd. Kollégiumunk 68 férőhelyes: erre a gyerekeknek külön kell pályázniuk. Itt szeretném fölhívni a vidéki szülők és az új szak iránt érdeklődő gyerekeik figyelmét: mi komolyan vesszük a tehetséggondozást, teret és lehetőséget biztosítunk a kibontakozásra, de elvárásaink is vannak. Nálunk egész naposak a foglalkozások: délelőtt tanítás, amely az általános tudást hivatott biztosítani. Délután pedig külön foglalkozások, személyre szabott készségfejlesztők. Ezért ha valaki úgy képzeli, hogy majd ,,ingázó diák leszek, és tanítás után már szaladok is, mert fél kettőkor indul a buszom, jó, ha előre tudja: ez a megoldás nem fog működni.
A felvételi vizsgára felkészítő tanfolyammal kapcsolatban lapunk február 27-ei számában megszólaltattuk Bunyik Lili újvidéki festőművészt és szaktanárt is, aki tavaly már vezetett ilyen kurzust Újvidéken, az iparművészeti középiskola első ízben megnyíló magyar tagozatára készítette fel a gyerekeket. Elmondta: már rajtban szervezettebb lesz ez az idei zentai kurzus, és lesz elég idő (három hónap) a munkára. A március 1-jei első zentai találkozó után most a benyomásairól kérdeztem.
- Nagyszerű, hogy 32 gyerek jelent meg, hiszen ez messze felülmúlta az elvárásainkat. Húsz diákra számítottunk, s a munkához szükséges legjobb minőségű anyagot is 20 gyerekre számítva szereztem be Újvidéken, amit aztán pótolni kellett. Az első hétvégén (március 1415.) pénteken még egy kicsit feszültek voltak, de szombaton már feloldódtak, és nagyon szépen lehetett velük dolgozni. Annyit mondhatok, hogy a gyerekek hozzáállása is jobb, mint amilyet tavaly tapasztaltam. Nyugodtan mondhatom, hogy megfelelnek az elvárásoknak, érettség tekintetében nagyjából egy szinten vannak, őszintén érdeklődnek és értelmesek: nem kell többször is elmagyarázni, hogy mi az, amit elvárunk tőlük. Biztos vagyok abban, hogy őszre a Bolyai tehetséggondozó gimnáziumban lesz képzőművészeti tagozat - mondta a fiatal művésznő.
A felvételire való előkészítő április 1112-én folytatódik, majd 1819-én is dolgoznak a gyerekek. Májusban három hétvégén lesznek foglalkozások: 910-én, 1617-én és 2324-én. Érdeklődni és jelentkezni a 024/816-700-as telefonszámon lehet, e-mailben a bfalapit@bolyai-zenta.edu.yu címen, illetve személyesen az alapítvány irodájában: Posta utca 18. (II. emelet).

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..