home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Kényszerszüneten
Tóth Tibor
2020.04.25.
LXXV. évf. 17. szám
Kényszerszüneten

Március 16-án a koronavírus-járvány következtében szinte az egész világon, így Szerbiában is leállt a sportélet. Csak az öreg kontinens keleti részén játszanak, Fehéroroszországban ugyanis megkezdődött a labdarúgó-bajnokság, Oroszországban és Ukrajnában pedig asztaliteniszben zajlanak különböző kupaversenyek.

A labdarúgó-Európa-bajnokságot és a tokiói nyári olimpiát egy évvel elhalasztották, a Forma—1 első kilenc futamát és a wimbledoni tenisztornát ugyancsak törölték, és már az is biztos, hogy a francia kerékpáros körverseny (Tour de France) sem rajtol el az eredetileg tervezett időpontban. A kényszerszünet a vajdasági sportolókat is érinti, hiszen ők sem készülhetnek zavartalanul, viszont nem lazíthatnak, hiszen a jócskán megnehezített körülmények ellenére valamilyen szinten formában kell tartaniuk magukat. Sorozatunkban sportolókat, edzőket, klubvezetőket, sportmunkásokat kérdezünk arról, hogyan találták fel magukat az előállt helyzetben.

 

Edzés a családi házban

A 2017-ben világbajnoki címet szerzett birkózót, a zentai Nemes Viktort egy magyarországi edzőtáborban érte a sportesemények felfüggesztéséről szóló hír. A nagybecskereki Proleter versenyzője a budapesti olimpiai selejtezőre készült, ahol jó eséllyel pályázott volna az ötkarikás játékokon való részvételre.

— Az edzőtáborban jól és felkészültnek éreztem magam, élveztem a birkózást, és már a selejtezőre összpontosítottam. A halasztást tíz nappal a verseny megkezdése előtt jelentették be, aminek nem örültem, hiszen formámat erre a viadalra időzítettem. Ha előre tudom, hogy a selejtező elmarad, akkor valószínűleg másképp készülök a római Európa-bajnokságra, de ezeket a dolgokat nem lehet előre tudni. A nyári olimpiát szerencsére egy évvel elhalasztották, és ennek megfelelően a budapesti selejtezőt is csak jövő márciusban tartják meg. A jelenlegi helyzetben a birkózóklubba sem tudunk lemenni, viszont edzeni kell, nem állhattunk le teljesen. Elsőként a súlyzó- és futóedzéseket oldottuk meg testvéremmel, Mátéval. Súlyokat a zentai birkózóklubtól, egyéb erősítő eszközöket pedig Zelić Aleksandartól, a Fit for Life Crossfitklub vezetőjétől kaptunk, és az erőnléti edzések kérdése egy csapásra megoldódott. Szőnyegmunkát is végeznünk kell, így a családi ház egyik szobájában leraktuk a birkózószőnyeget, és Mátéval ezen edzünk. Nincs nagy helyünk, de ketten elférünk rajta. Hiányoznak az edzőtáborok és a versenyek hangulata, de örüljünk neki, hogy ebben a megváltozott helyzetben is dolgozhatunk. Próbáljuk tartani a formát, hogy a járvány elmúlása után felkészült állapotban kezdhessük az edzőtáborokat. Az olimpia évében nem rendeznek világbajnokságot, most viszont azt rebesgetik, hogy az ötkarikás elhalasztása miatt lehet, mégis lesz az idén vb. A legfontosabb, hogy mindenki maradjon otthon, hiszen csakis így lehetünk túl ezen az egészen. Vajdaság területén az emberek jobbára betartják az intézkedéseket, a nagyobb gondok délebbre vannak. Zentán az emberek viselkedése példaértékű, hiszen nagy részük maszkot visel, és a boltokban is betartják a 2 méter távolságot.


Nemes Viktor

 

Európa-bajnokság októberben

Kajdocsi Tamást a tavalyi évben sérülés kínozta, emiatt a grúziai Európa-bajnokság után hosszabb szünet következett számára, és csak az év vége felé emelhetett újra. A Spartacus súlyemelőjét elsőre megdöbbentették a szigorítások, hiszen már az áprilisra tervezett moszkvai Eb-re való felkészülés utolsó harmadában tartottak.

— A március 15-ei hétvégén még volt egy versenyünk, melyen meggyőződtünk arról, hogy mennyire jó formában vagyunk. Nagy reményeket fűztünk az Eb-hez, de a felkészülést félbe kellett szakítani, majd néhány nappal később arról is értesítettek bennünket, hogy a kontinenstornát is elhalasztották. Az említett verseny utáni egyhetes szünetben próbáltuk kitalálni, hogyan lehetne megoldani az edzéseket. A klubban levő rudakat és súlyokat szétosztottuk magunk között. Az egymáshoz közel lakó és hasonló tömegű súlyokkal készülő versenyzők eljárnak egymáshoz edzeni, de arra figyelünk, hogy egyidejűleg csak két személy gyakoroljon az ideiglenes megoldásként kialakított termekben. Így próbáljuk tartani a formát, hogy ne visszafelé haladjunk. Időközben az áprilisra tervezett Eb-t októberre halasztották, így ehhez a dátumhoz tartjuk magunkat. Sérülésem még nem múlt el teljesen, de rendesen tudok edzeni. A felkészülés alatt egyszer-kétszer éreztem ugyan, viszont a korábbiakhoz képest már sokkal jobb, és hamarosan a múlté lesz.


Kajdocsi Tamás

 

„Gyorsan kellett reagálnunk”

Nemes Máté a 2019. évi kazahsztáni világbajnokságon nyert bronzérmével olimpiai vízumot szerzett Szerbiának a 67 kilogrammosok között. Mivel az olimpiai kvóta nem személyre, hanem országra szól, egyelőre nem lehet tudni, melyik szerbiai birkózó indulhat a jövő évi tokiói ötkarikás játékokon.

— Az Európa-bajnokság után hallottunk arról, hogy Kínában felütötte fejét a koronavírus, de azt hittük, eddig nem ér el, és a mi életünkre nem lesz semmilyen hatással. Amikor a magyarországi edzőtáborban arról értesültünk, hogy Olaszországban is megjelent a kór, már sejtettem, hogy a mi életünket is átalakítja. Előbb az olimpiai selejtezőt halasztották el, majd Szerbia lezárta határait. Március 16-án, miután minden edzőteremre lakat került, hirtelen nem is tudtuk, mit csináljunk. Gyorsan reagáltunk, a klubból súlyokat és rudakat vittünk haza, szerdán pedig már szőnyeget is kaptunk, melyet Viktor szobájában helyeztünk le. Nincs nagy helyünk, mindössze 15-20 négyzetméternyi terület áll rendelkezésünkre, de ennyi kettőnknek éppen elég. Jól halad a munka, viszont egyre nehezebb, hiszen csak egymással edzünk, senki mással nem találkozunk. Pályafutásunk alatt sokszor edzettünk együtt, így egy kicsit már unalmas, főleg az edzőtábor után, ahol minden súlycsoportban legalább nyolc országból érkező birkózóval készülhettünk. A határok lezárásakor már sejtettem, hogy az olimpiából az idén semmi sem lesz. Több országban jelentős szigorítások vannak érvényben, és ilyen körülmények között a sportolók nem tudnak megfelelően felkészülni egy akkora világversenyre, mint az olimpia. Mi is edzünk, de korántsem akkora intenzitással, mint az edzőtáborokban. Bízom benne, hogy mihamarabb túl leszünk ezen az egészen, mert már egyre nehezebb. Ha a járvány egy hónap múlva el is vonul, a hatásait még néhány hónapig érezzük, mert a határokat nem tudják azonnal megnyitni, és edzőtáborok szervezésére sem lesz lehetőség. Az országos csapatbajnokság remélhetőleg az ősszel elindul, és lehet, hogy világbajnokságot is tartanak az idén. Jó lenne versenyezni, mert a hosszú kihagyás senkinek sem tesz jót. Egy-egy hazai versenynek is nagyon tudnánk örülni, mivel mégiscsak más, mint az edzés. A szabályok betartásával egyszer csak ezen is túl leszünk, és az élet valamelyest visszatérhet a régi kerékvágásba. Addig ki kell tartanunk!


Nemes Máté


(Folytatjuk)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..