home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Kampányban
(o. i.)
2008.04.09.
LXIII. évf. 15. szám
Kampányban

Ótos András felvételeNEM SIKERÜLT ÁTNYOMNI! Az ügyvezető kormányfő és koalíciós partnere - Koštunica és Veljo Ilić - az elmúlt tíz napban kétszer tett kísérletet arra, hogy ,,tűzön-vízen át véghezvigye az elhatározását. Először: hogy megszavaztassa az ügyvivő kormánnyal a Horgos...

Ótos András felvétele

NEM SIKERÜLT ÁTNYOMNI! Az ügyvezető kormányfő és koalíciós partnere - Koštunica és Veljo Ilić - az elmúlt tíz napban kétszer tett kísérletet arra, hogy ,,tűzön-vízen át véghezvigye az elhatározását. Először: hogy megszavaztassa az ügyvivő kormánnyal a Horgos és Požega közötti autópálya építésével kapcsolatos koncessziós szerződés elfogadását, melynek értelmében már április 1-jén megkezdődtek volna a munkálatok. Másodszor: elfogadtatni, átnyomni az Oroszországgal kötött energiaügyi szerződést. Egyik próbálkozásuk sem sikerült. Az első esetben a DP és a G17 miniszterei leszavazták őket: ellenezték a koncessziós szerződés aláírását. A külföldi koncessziós társaság ugyanis nem tudta biztosítani az építkezéshez szükséges anyagi hátteret: a Deutsche Bank nem adott bankgaranciát. A szerződés elfogadásának ellenzői azzal érveltek: nincs értelme koncesszióba adni az autópálya-építést, ha annak költségeit végül Szerbia polgárainak kell állniuk. Utóbb mégsem esett kútba az egész ügylet: másodszori nekifutásra a kormány telefonos megbeszélésen döntött arról, hogy három hónappal meghosszabbítja a koncessziós szerződés határidejét - időt hagy a társaságnak, hogy beszerezze a bankgaranciát. A tévékamerák előtti nagy esemény, az építkezés ünnepélyes kezdete azonban április elsején elmaradt - a nagy látványmester, Velimir Ilić nagy-nagy bánatára.
Az Oroszországgal kötött energia-megállapodás jóváhagyásának kísérlete sem járt sikerrel. A Demokrata Párt miniszterei nem szavaztak: szerintük az ügyvivő kormánynak nincs felhatalmazása arra, hogy egy ilyen fontos kérdésben döntsön. A G17 Plusz miniszterei el se mentek a kormányülésre, mert szerintük ,,a népnemzeti koalíció vezetője, Koštunica újfent vissza akar élni az ügyvezető kormánnyal, és azt a saját kampánycéljaira igyekszik felhasználni. Ráadásul Koštunica SZDP-s energiaügyi minisztere (!!!) sem volt jelen az ülésen. Aleksandar Popović energiaügyi miniszter Belgrád polgármesteri székére pályázik, s éppen ,,egy halaszthatatlanul fontos kampányrendezvényen kellett részt vennie: egy tévéműsorban szerepelt. Így aztán a nagy ajándékozási akció (,,baráti áron odaadjuk a NIS-t Oroszországnak a politikai támogatásáért cserébe) hitelesítése az új kormány feladata lesz. Sajnos, nem kell tartani attól, hogy kútba esik az egész ügylet. Csak elhalasztják a hivatalos rábólintást arra a szerződésre, amely szerint a Szerbiai Kőolajipari Vállalatot potom 400 millió euróért az orosz Gazprom veszi meg. Lényegében a DP és a G17 is támogatja a szerződést, Mlađan Dinkić szerint ugyanis ,,a szerződés jó, csak a NIS eladási árát kellene korrigálni - felfelé. Koštunica SZDP-je szerint a halasztásért a DP miniszterei a felelősek, akik Nenad Čanaknak, a VSZL elnökének a hatására cselekszenek úgy, ahogy cselekszenek. Az SZDP szóvivője, Andreja Mladenović szerint: ,,Čanak a szerbiaiak rémálma lett. Čanak ott rombolja Szerbiát, ahol éri. Hatására előbb az autópálya-építés koncesszióját állították le, most pedig az energia-megállapodást.
Maga Vojislav Koštunica is fölemlegette a két szerződés körüli történéseket, mondván: a kormánykoalíció nem Kosovo miatt bomlott fel, hanem a gazdasági kérésekben megnyilvánuló nézetkülönbségek miatt is. Márpedig ,,Szerbia jobbat érdemel Čanaknál, a DP-nél és a G17 Plusznál -- mondta kampánybeszédében Topolán.
OLAJ A TëZRE. A hágai nemzetközi törvényszék felmentő ítéletet hozott Ramush Haradinaj volt kosovói kormányfőnek, a Kosovói Felszabadítási Hadsereg egykori parancsnokának az ügyében. Haradinajt és két társát azzal a váddal állították bíróság elé, hogy Peć, Đakovica, Klina és Dečani községek területén 1998-ban háborús bűnöket követtek el a szerb, a roma és a szerb hatalomhoz lojális albán polgárok ellen. A bíróság nem találta bizonyíthatónak a vádat, ezért az egykori kormányfőt és parancsnokot felmentette. A csütörtökön érkezett hír mély felháborodást váltott ki Belgrádban, ahol amúgy is az a meggyőződés vert gyökeret: Hága csakis a szerbek fölött szándékozik ítélkezni, a horvátok, a bosnyákok meg az albánok által elkövetett gaztettek fölött pedig nem. Az ügyvivő szerbiai kormány elnöke, Vojislav Koštunica szerint: ,,A hágai törvényszék mai sötét döntése, amellyel felmentette Ramush Haradinajt, arról tanúskodik, hogy egy olyan bíróságról van szó, amely nem azért létezik, hogy igazságot hirdessen. Politikai elemzők szerint a friss hágai felmentő ítélet csak olaj a tűzre, ami kihatással lehet a szerbiai választásokra. Oly módon, hogy a Hága-ellenes lobbi malmára hajtja a vizet: a radikálisok és a népnemzetiek, Kostunicáék profitálhatnak belőle.
ÁTADTÁK A KÖZÖS LISTÁT. A Magyar Koalíció vezetői a Tartományi Képviselőházban átadták a tartományi választásokra készült közös listát. A múlt pénteken átadott listán összesen 60 név szerepel, melyből 40 képviselőjelöltet a VMSZ, 10-10 képviselőjelöltet pedig a VMDK és a VMDP adott. A 60-as listán 18 nő van; 11 jelölt 30 évnél fiatalabb; a jelöltek fele egyetemi végzettségű - közöttük nem egy magiszteri és doktori titulussal is rendelkezik. A lista átadása alkalmával Pásztor István, a VMSZ elnöke, az MK listavezetője elmondta: a koalíció összes listája esetében 7-8 nap alatt összegyűltek a támogatáshoz szükséges aláírások. A Magyar Koalíció minap elfogadott közös autonómiakoncepciójával kapcsolatban elmondta: egyfajta feltételes reflex az, hogy Szerbiában az autonómia szó hallatára rögtön szeparatizmust emlegetnek. ,,Nem vagyunk szeparatisták - szögezte le Pásztor.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..