home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Kalapács alatt
(o. i.)
2007.11.07.
LXII. évf. 45. szám

ELNÖKVÁLASZTÁS JANUÁRBAN? Múlt pénteken éjszaka megegyezés született a hatalmi koalíció pártelnökei között. A hosszú heteken át tartó huzavona után Boris Tadić (Demokrata Párt), Vojislav Koštunica (Szerbiai Demokrata Párt) és Mlađan Dinkić (G17 Plusz) megállapodott abban, hogy a...

ELNÖKVÁLASZTÁS JANUÁRBAN? Múlt pénteken éjszaka megegyezés született a hatalmi koalíció pártelnökei között. A hosszú heteken át tartó huzavona után Boris Tadić (Demokrata Párt), Vojislav Koštunica (Szerbiai Demokrata Párt) és Mlađan Dinkić (G17 Plusz) megállapodott abban, hogy a szerbiai elnökválasztást december 10-e után írják ki, a szavazást pedig 2008 januárjában tartják. Furcsa egy megállapodás született azon az éjszakán. Hiszen pontos dátum nem szerepel benne. A szerbiai elnöki kabinetből kiadott közlemény szövege pedig fölöttébb baljós: ,,Teljes mértékű egyetértés alakult ki, amely szerint, amennyiben december 10-e után -- amikor befejeződik a Kosovo-tárgyalások jelenlegi fordulója -- nem veszélyeztetik közvetlenül az ország területi integritását, kiírjuk az elnökválasztást. És ha valaki úgy ítéli meg, hogy veszélyeztetik?
A három pártvezér megállapodásra jutott abban, hogy november 8-áig befejezik a választás kiírásához szükséges törvények egyeztetését, hogy ezeket a törvényeket december 10-éig elfogadhassa a parlament. Továbbá: a legrövidebb időn belül elfogadják azokat a törvényeket is, amelyek a tartományi és önkormányzati választások kiírásához szükségesek. A hír közzététele után a G17 Plusz közölte: támogatja az elnökjelölt Boris Tadićot. Az SZDP ebben a kérdésben nem nyilatkozott, viszont ,,szerényen úgy kommentálta a történteket: szó sincs az SZDP újabb győzelméről a DP felett, pusztán ,,az értelem került előtérbe.
ELÁRVEREZETT ÍGÉRETEK. A mögöttünk hagyott hét az árverezésekről szólt. Belgrádban elkelt a Belgád Áruház üzlethálózat: a 32 áruházat 360 millió euróért vette meg a Verano Motors képviselője. Hogy ki fizeti ki, kifizetik-e ezt az összeget? Még nem tudni. De annyi már biztos: hatalmas botrány lett belőle. Az Újvidéken megtartott árverésen a szabadkai Tržnica (az ócskapiacként ismert bevásárlóközpontot is magába foglaló cég) volt a sláger: 910 millió dinárt adtak érte. Újvidéken kalapács alá került és elkelt a Zombori Rádió, a Szenttamási Rádió és a Kúlai Tájékoztatási Központ is. Mégis dobra kerültek azok a kisebbségek nyelvén is adásokat sugárzó rádiók, amelyek kapcsán a Demokrata Párt azt ígérte: leállítja az elárverezésüket.
Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti képviselője a Magyar Szónak ezzel kapcsolatban a következőket nyilatkozta: ,,A VMSZ még júniusban elkészítette a műsorszórási törvény módosítási javaslatát, miután a kormány erre nem volt hajlandó. Azóta hiába kértük Oliver Dulić házelnököt, hogy tűzze napirendre a javaslatot, nem tette meg, ennél fontosabb volt a kubai Castro-rezsim támogatásáról vitázni. A VMSZ korábban el tudta érni, hogy odázzák el a rádiók eladását, most azonban már kevés volt ehhez a szavunk. Az, hogy most elkeltek ezek a rádiók, egyértelműen a demokraták felelőssége, akik nem tartották magukat az ígéretükhöz. Az egész történetben az az egyedüli vigasztaló, hogy a Szenttamási Rádió a dolgozók kezébe került. A VMSZ pedig folytatni fogja a harcot a törvény módosításáért, mert van még néhány kisebbségi (nem csak magyar) nyelven sugárzó rádió, melyet meg kell őrizni. Itt mondjuk el: Oliver Dulić, a szerbiai parlament DP-s elnöke azzal vádolta meg a VMSZ-t, hogy a műsorszórási törvény módosítása és a kisebbségi nyelven sugárzó rádiók eladásának a megakadályozása nem őszinte szándék, pusztán választási kampányfogás.
MIT MONDOTT BUDAPESTEN SZERBIA KÜLÜGYMINISZTERE? Október 31-én Budapesten tárgyalt a magyar és a szerb külügyminiszter, Göncz Kinga és Vuk Jeremić. A megbeszélés fő témája az EU nyugat-balkáni bővítése és Kosovo státusának a rendezése volt, de szóba került az esetlegesen Európából Szerbiába visszatelepülők kérdése is. Göncz Kinga a megbeszélést követő sajtótájékoztatón kifejtette: ,,a klasszikusan békés és nagyon jó együttélést megbolygathatja, ha sokan nem azokra a területekre települnek vissza, ahol korábban éltek.
A belgrádi vendég találkozott Németh Zsolttal, az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok kérdéseivel foglalkozó bizottságának fideszes elnökével. Ezen a találkozón a külügyminiszter bejelentette: Szerbia támogatja a vajdasági magyarok kettős állampolgárságát. Németh Zsolt örömmel vette a bejelentést, s tekintettel arra, hogy a vajdasági magyarok és a magyar társadalom többsége is támogatta a kettős állampolgárságot, ,,így most már egyedül csak Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek kellene támogatnia az ügyet, amely azért is sürgető, mert a vajdasági magyaroknak december 20-a, Magyarország schengeni csatlakozása után 35 eurót kell majd fizetniük minden egyes határátlépéskor. A menekültproblémáról szólva kijelentette: Magyarország számára elfogadhatatlan, hogy a vajdasági magyar települések etnikai összetételét tovább rombolja a menekülteknek a betelepítése. Újságírói kérdésre válaszolva Németh Zsolt hozzátette: Szerbiának nemzetközi kötelezettsége van ennek megakadályozására, az etnika összetétel megváltoztatásának tilalma ugyanis európai norma. Szerbiának meg kell találnia a megfelelő eszközt ebben az ügyben. Az MTI jelentése szerint ,,Vuk Jeremić ugyanakkor azt mondta: ha a menekültek érkeznek, és ők szabad emberek, akkor ott telepednek le, ahol akarnak, és ha a Vajdaságot választják, akkor nincs törvényes eszköz arra, hogy ezt meg lehessen akadályozni.
Emlékeztetőül: itthon a hivatalos Belgrádot képviselő Tanja Miščević ennek éppen az ellenkezőjével nyugtatja a vajdasági magyarokat. Hetek óta hajtogatja: a toloncegyezményben érintett személyek az EU országaiból csakis oda térhetnek vissza, ahonnan kitelepültek, az pedig Dél-Szerbia...
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..