home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Jövőnk gyermekeinkben lombosodhat ki!
KOVÁCS Nándor
2007.08.22.
LXII. évf. 34. szám
Jövőnk gyermekeinkben lombosodhat ki!

Az ebéd utáni szabad percekben jut idő sms-t küldeni az otthoniaknakKecskeméttől tizennégy kilométerre, a nyárlőrinci erdőben több mint két évtizede építette fel a város református gyülekezete a táborozásokra, továbbképzésekre alkalmas épületegyüttest, amelyet Jézus feltámadásának örömhírét...

Az ebéd utáni szabad percekben jut idő sms-t küldeni az otthoniaknak

Kecskeméttől tizennégy kilométerre, a nyárlőrinci erdőben több mint két évtizede építette fel a város református gyülekezete a táborozásokra, továbbképzésekre alkalmas épületegyüttest, amelyet Jézus feltámadásának örömhírét vivő két emmausi tanítvány tiszteletére Emmaus-háznak neveztek el. Az erdő ölelésében nyugvó, kétszáz személy befogadására alkalmas konferenciaház udvarát ezekben a napokban mintegy ötven kecskeméti, felvidéki, kárpátaljai, partiumi, székelyföldi és délvidéki magyar református gyermek, valamint a biztonságukra felügyelő tizenegy nevelőtanár népesíti be. A Délvidékről a bácsfeketehegyi és újvidéki gyülekezetből érkezett gyermekek, mint mondták, az együttlét örömének megélésén kívül igyekeznek hit- és tudásbeli ismereteiket is elmélyíteni.
- A gondolat először a szívünkben fogalmazódott meg, majd itt, az Emmaus-házban beszéltünk róla, hogy milyen jó lenne, ha nemcsak a kecskeméti gyermekek élvezhetnék a ház nyugalmát, hanem találkozhatnának határon túli nemzettársaikkal is, és tőlük tanulhatnának magyarságot, szeretetet. Ebből fakadóan kapta egyébként a tábor a Szeretethét elnevezést is, hiszen ez a gondolat fogja össze, tartja egységben az elszakított területekről érkezett és az anyaországi gyermekeket. A ház a kecskeméti református gyülekezet tulajdonában áll, mely gyülekezet eleven kapcsolatokat ápol határon túli testvéreinkkel. A kapcsolattartás azonban lényegében a felnőttek körében volt jellemző, a jövő pedig éppen a gyermekekben rejlik, akik ha gyermekkorban tanulják és tapasztalják meg az együvé tartozás örömét, akkor ez a kapcsolat felnőtt korukra reményeink szerint bő termést eredményez - foglalja össze a tudnivalókat a tábor megálmodója, BÁRDOS Edit, a kecskeméti református tanintézmény hittanoktató pedagógusa.
- A keresztyén táboraink sorában azért különleges a Szeretethét tábor, mert a részvevők több helyről érkeznek, és az egy hét alatt a gyermekek, valamint az őket kísérő nevelők egyaránt ismerőssé és testvérré válnak egymás számára. A csodának azt az erejét tapasztalhatjuk itt meg, hogy ismeretlenként is egyet tudunk tenni - teszi hozzá a hitoktató, majd az éppen megszólaló harang hangját követően elköszön, hogy az előadóteremben megkezdjék a délutáni foglakozásokat.
- Mint már szóba került - mondja PÁL Ferenc református lelkész, gimnáziumi tanár -, a táborral főként a határon túli testvérgyülekezetekkel való kapcsolat erősítése, ápolása volt a célunk. A Szeretethét táborban eltöltött napok mindegyikének megvan a maga tárgyköre. Istenszeretettel kezdjük, számunkra, keresztyén emberek számára nyilván ez a legfontosabb szeretet, amit megtapasztalunk, illetve amiből élünk és amit továbbadunk. Ehhez szorosan kapcsolódik az emberszeretet, az embertárs megbecsülése, azután a természetszeretet megint egy nagy felelősségteljes kérdéskör a keresztyén ember számára, hiszen felelősséggel tartozunk a teremtett világért. Fontos momentum, hogy a tábor megtartását tavaly teljes egészében, az idén pedig nagyrészt a kecskeméti gyülekezet áldozatvállalása tette lehetővé. A program megvalósításához az idén némi támogatást nyertünk a Bács-Kiskun megyei Közoktatásért Közalapítvány pályázatán is. Az egyhetes Emmaus alaptábor tovább bővült, és szervesen kapcsolódik hozzá még egy hét, amelyet Köszönet hétnek neveztünk el, és amelyet minden évben a Kárpát-medence más-más országainak magyarlakta vidékein tartunk. Az idén Kárpátalján, Aklihegyen jártunk, jövőre a Délvidékre, 2009 nyarára pedig Erdélybe kaptunk meghívást. Célunk, hogy körbejárjuk azokat a területeket, amelyeket elcsatoltak tőlünk. Az anyaországi gyermekeink is megtapasztalhatják egyrészt, hogy mit jelent a nyelvhez, nemzethez való ragaszkodás, másrészt pedig ezáltal mindig együtt van a kárpát-medencei magyarság.
- Mivel a Délvidékről települtem át, régi vágyam volt, hogy testvértelepülési kapcsolatot létesítsek Kecskemét és szülőföldem valamely településével. Talán isteni gondviselésnek is nevezhető, hogy éppen itt az Emmaus-házban válhatott valóra ez, miután a tábor megálmodóival egymásra találtunk - kapcsolódik a beszélgetésbe TERÉNYI-KELEMEN Éva, a tábor egyik szervezője. Mint mondja, ebben a Kecskeméttől tizennégy kilométerre levő konferenciaházban kezdték meg tavaly a kárpát-medencei magyar református gyermekek táboroztatását. A Délvidékről először Bácsfeketehegyről érkezett csoport, az idén már újvidéki zeneiskolások is jöttek, Miavecz Kovács Edit zongoratanárnő vezetett egy ötfős csoportot. åk adták a tábor zenei arculatát. A délutánok kézműves-foglalkozásokkal telnek. De időt találnak a népi szokások, népi játékok felelevenítésére, énekórákra, sportvetélkedőkre, az irodalmi ismeretek élményszerű bővítésére is. Pénteken este például Buda Ferenc költővel találkoztak és beszélgettek a gyerekek. Igazi pihenésre valójában csak az éjszaka marad. Örömmel tapasztalják azonban, hogy ennek ellenére ragaszkodnak a gyerekek a táborhoz, és nagyon fontosnak tartják, hogy határok nélkül tudnak együtt lenni.
MOLNÁR Zita, a bácsfeketehegyi gyülekezet tagja, a délvidéki gyermekek utaztatásának szervezője szerint a Szeretethét táborban eltöltött napok sokkal többet jelentenek egyhetes kikapcsolódásnál, hiszen a gyermekeken keresztül a szülők között is kapcsolatok születnek, ezáltal pedig a gyülekezeteket összekötő szálak erősödnek.
- Ha a rokoni szálak mentén elindult kapcsolattartás ennyire kiteljesedett, akkor a ma már több mint ötven gyermek szívében megfogant szeretet mennyivel hatványozottabban gyümölcsözik majd. A gyermekek ugyanis az utolsó napot családoknál töltik, másnap délelőtt pedig közösen vesznek részt hálaadó istentiszteleten - mondja, miközben körbejárjuk a kecskeméti gyülekezet által fenntartott több funkciós lakóparkot, az Emmaus-házat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..