home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Jótékonysági húsvéti kiállítás
(re)
2013.03.13.
LXVIII. évf. 11. szám
Jótékonysági húsvéti kiállítás

A VMSZ Női Fórumának vasutas-települési tagozata 2009-ben alakult meg Bognár Beátával az élén. Jelenleg 16 aktivistával működnek. Az elnök asszonnyal a szervezet céljairól és a közelgő húsvétról beszélgettünk.

* Mely célokat igyekeztek megvalósítani a munkátokkal?
— A nehéz anyagi körülmények között élő személyeken, családokon szeretnénk segíteni, valamint célunk a közösség összekovácsolása, a közösségformálás is.

* Milyen akciókat vittetek sikerre eddig?
— Számos akciót tudunk már magunk mögött. A többi között megszervezzük minden évben kétszer a ruhagyűjtést. Ez a megmozdulás nyitott, bárki hozhat, illetve vihet magával ruhaneműt, ha szüksége van rá. Örömünkre szolgál, hogy évről évre többen járulnak hozzá adományaikkal a kezdeményezéshez, ugyanakkor sajnálatos tény, hogy egyre több polgártársunknak van szüksége használt ruhára. Ezenkívül minden év augusztusának utolsó két hetében tanszergyűjtést szervezünk. Ilyenkor az új tanszerekkel együtt a régi, már használtakat is elfogadjuk (táskát, tolltartót, ceruzát), és szeptember első napjaiban a rászoruló gyermekek körében ki is osztjuk. Mikulás napja előtt játékokat gyűjtünk, mi magunk készítünk belőlük csomagokat, majd személyesen elvisszük őket a gyerekek otthonába. Tavaly decemberben szerveztük meg negyedik alkalommal az adventi műsorunkat. Erre az eseményre meghívunk egy néprajzkutatót is, aki a karácsonyi szokásokról, hagyományokról beszél a közönségnek. Az előadást betlehemezők, szavalók, énekesek előadásai teszik még érdekesebbé. A műsor után következik a csomagosztás. 2011-ben a VMSZ szerezte be a karácsonyi csomagokat, tavaly azonban már önerőből tudtuk előteremteni őket. Adományozóink jóvoltából 62 élelmiszer- és édességcsomagot állítottunk össze a szegény sorban élők számára. 2012. március 15-én ünnepi megemlékezést rendeztünk az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 164. évfordulója alkalmából. Az előadást dr. Mészáros Zoltán történész tartotta. De szerveztünk már egészségügyi előadást is hölgyek számára Együtt az emlőrák ellen! címmel. Ezzel az előadással az volt a célunk, hogy minden nő választ kapjon az addig megválaszolatlan kérdéseire, és hogy felhívjuk a figyelmet a megelőzés fontosságára.

* Ezeknek a műsoroknak tehát „küldetésük” van?
— Természetesen. Elsősorban közösségformáló küldetésük, hiszen azon kívül, hogy hallhatunk a népszokásainkról, segítünk a rászorulókon is. Emellett a rendezvényeink után minden alkalommal sort kerítünk egy kötetlen beszélgetésre is, amelyet az aktivistáink által készített süteményekkel, forralt borral próbálunk még kellemesebbé tenni.

* Közeleg a húsvét. Erre az ünnepre is készültök műsorral?
— Minden évben megszervezzük a húsvéti műsorunkat, amelynek keretében magáról az ünnepről, a húsvéti szokásokról mondanak ismertetőt néprajzkutatók, ezt az előadást is minden alkalommal színes program követi, majd élelmiszercsomagokat osztunk ki a rászorulók között. Ezeket a csomagokat tavaly a VMSZ biztosította.

* Az idén először szervezitek meg a húsvéti vásárt. Milyen céllal?
— Jótékonysági céllal, hiszen a megmozdulással a nehéz anyagi körülmények között élőket segítjük meg. Elképzelésünk szerint a kiállítók a bevételük egy részét élelmiszercsomag vásárlására fordítják, és ezek a csomagok még húsvét előtt kiosztásra kerülnek. A vásáron kedvünkre válogathatunk majd hímes tojások, hímzett kötények, gyöngyékszerek közül, vásárolhatunk kürtőskalácsot, s kínálunk még szőtteseket, rongyszőnyeget, gölöncsérmunkákat és egyéb ünnepi használati tárgyakat is. A kiállított termékek nemcsak esztétikai élvezetet nyújtanak majd az ide látogatók számára, hanem általuk megismerhetik a technikákat, a motívumokat, a hagyományainkat, s továbbörökíthetik őket. Ezenkívül nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a vásárlással egybekötött kiállítás humanitárius jellegű, minden vásárló hozzájárulhat a nehéz anyagi körülmények között élők megsegítéséhez. Aki tehát szívesen részt venne az akcióban, látogasson el március 16-án (szombaton) a vasutas-település Majsai úti üzletközpontjába 8 és 15 óra között!

A VMSZ Női Fórumának vasutas-települési tagozata március 23-án húsvéti foglalkozást tart a helyi közösség épületében. Erre a foglalkozásra a gyerekekkel együtt a szülőket is várják, és a festett tojásokon kívül egyéb húsvéti díszeket is készítenek majd. A foglalkozás után kiosztják az élelmiszercsomagokat a nehéz sorsú családoknak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..