home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Jól nyaralni gyerekkel
Bíró Tímea
2023.07.25.
LXXVIII. évf. 29. szám
Jól nyaralni gyerekkel

A legtöbben nagyon várjuk a nyarat, hogy elutazhassunk a tengerhez vagy a közelünkben levő strandokon, fürdőkben sok-sok csobbanással védekezhessünk a hőség ellen. Kétségkívül a gyerekek is imádják a legmelegebb évszakot, és a legvidámabb élményeiket a vízközelben szerzik. Ahhoz, hogy jól süljön el a nyaralás, és gondtalanul élvezhessük a hűsítő vizet, a szülőnek elővigyázatosnak és figyelmesnek kell lennie, hogy megelőzze a bajt.

Sok szülőpár várja izgatottan az első nyaralást a babával, gyermekkel, amikor már családként utaznak el megpihenni és feltöltődni. Hogy mikortól érdemes kisgyermekkel üdülni menni, arról a zentai dr. Szabó Török Ildikó gyermekorvost kérdeztem meg.

— Nincs korhoz kötve, hogy mekkora babával mehetünk nyaralni, de én azt szoktam javasolni, hogy legyen a baba legalább két hónapos, mert előtte sem az édesanya, sem a baba nem olyan rugalmas. Féléves kortól már bátran lehet nyaralásban gondolkodni, de itt se az egzotikus helyeket nézegessük. A kisbabáknak nem ajánlatos nyilvános medencében fürödni, kivéve, ha a medenceközpontnak van baba-, illetve gyerekmedencéje. Én személy szerint nem vagyok híve a medencés fürdőzéseknek, inkább a nyílt vizeket, a természetes tavakat, a folyót vagy a tengert ajánlanám. A nyílt vizeknek van egy öntisztító folyamatuk, ellentétben a medencékkel, ahol több eséllyel kaphatunk el gombás vagy húgyúti fertőzést, illetve az is előfordulhat, hogy valakinél allergiás reakció lép fel a klór hatására. Hároméves korig én az otthoni medencézést javaslom, ha nincs tó vagy folyó a közelben. A gyakori fürdőzésnek, víz alá bukásnak hallójárat- vagy középfülgyulladás lehet a hozadéka, mely nagyon fájdalmas, ennek elkerülésére lehet fülsprayt használni, mely eukaliptuszolajat tartalmaz, tehát természetes anyagokkal tisztítja ki a fület — mondta el a doktornő.

A nyilvános fürdőhelyek egyik legnagyobb veszélye a lábgomba, melynek a megelőzése érdekében papucsot vagy szandált adjunk a gyermek lábára, valamint tanácsos a vizes fürdőruhát száraz ruhaneműre cserélni, vagy meztelenül hagyni a gyermeket, miután kijött a vízből. A gyermekorvos emlékeztet a naptejek használatára, mely pici gyerekeknél kiemelten fontos.

— Mivel már 10 órakor nagyon erős az UV-sugárzás, már olyankor érdemes bekenni a gyermek testét. Kisbabák esetében 50 faktoros naptejet használjunk, később, amikor már kapott egy kis színt a bőr, vagy ha valaki kreolabb bőrtípusú, akkor alacsonyabb faktorú krém is megfelel. Érdemes jobb minőségű naptejet választani, a Nivea vagy a Chicco fényvédő krémjei nagyon hatásosnak bizonyultak. Tévhit, hogy a víz lemossa a naptejet, hiszen manapság a jobb minőségű készítmények vízállóak, ezért bátran kenjük be velük a gyermeket, mielőtt pancsolni menne. Külön oda kell figyelni a test kiálló részeire, mint a vállak, az arc, az orr. 11 és 15 óra között inkább az árnyékban tartózkodjanak a kisebb gyerekek, természetesen fürödhetnek, de semmiképp ne legyenek utána a tűző napon. Mindenképp vigyünk magunkkal vékony vászonkalapot és rendes napszemüveget is, mert az erős napfény bántja a szemet. Ne ijedjünk meg, ha melegkiütés vagy a napfényre jelentkező apró, piros dudorok jelennek meg a baba vagy a gyermek bőrén, ami esetleg viszketéssel is járhat. Ez különösen a csecsemőknél fordul elő, mert ők még nem tudnak úgy izzadni. Ezt nem lehet megelőzni, esetleg csak annyit tehetünk az elkerülése érdekében, hogy nem öltöztetjük túl a gyermeket, még éjszaka sem. A nyári éjszakákra bőven elég a pelenka és egy kis trikó vagy egy body. Ha megjelentek a kiütések, akkor folyékony púderrel érdemes bekenni őket, de csak akkor múlnak el igazán, amikor lehűl a levegő. Akik allergiásak a napfényre, azoknak valóban kerülniük kell a napon való tartózkodást. Az egyik gyakori bőrprobléma az ekcéma, melynek nagyon jót tesz a folyó- és a tengervíz. Az ekcémás helyzeten is az izzadtság ronthat, de naptej használatával enyhíthetjük a bőr kipirosodását és kiszáradását — emelte ki dr. Szabó Török Ildikó.


Melegkiütés

Érdemes az utazás előtt összeállítani egy elsősegélycsomagot, melyet megbetegedés esetén elővehetünk. Mivel nem ismerjük a külföldi gyógyszertárak kínálatát, biztonságosabb az ismert, már bevált készítményeket becsomagolni.

— Feltétlenül vigyünk probiotikumot a hasmenés megelőzésére és kezelésére, a gyermekeknek könnyebb beadni a cseppek formájában kapható probiotikumot, mely íztelen is. Hányás ellen utazási tablettát érdemes vásárolni. Legyen nálunk Aerogal vagy Aerius szirup, melyek az allergiát orvosolják, és már féléves kortól adhatóak. Szoktam javasolni a szülőknek, hogy a nyári hónapokban mindig legyen náluk Hiper Hama gél vagy Dermodrin krém, melyek nem tartalmaznak szteroidot, és csípésre, kiütésre, melegkiütésre is jók. Természetesen a gyermek életkorának megfelelő lázcsillapítót is tartalmazzon a gyógyszercsomag. Kerülendő a csapvíz és az utcai árusoknál levő fagylalt fogyasztása, mert bakteriális bélfertőzés forrása lehet. Mivel már nincsenek olyan hideg telek, mint régebben, illetve mivel sokáig volt nedves a levegő, ez nagyon kedvez a vírusoknak és a baktériumoknak. Nyáron leginkább a kéz-, láb-, szájfertőzések, a kiütések, valamint a bakteriális fertőzések közül a szalmonella üti fel a fejét. A szalmonella azért is nagyon alattomos, mert szagtalan. Fokozottan oda kell figyelni a zöldségek és a gyümölcsök alapos megmosására. A nyár másik fontos velejárója a különféle csípések megjelenése. Ilyenkor fennáll a veszély, hogy a gyermek ezeket a csípéseket kikaparja, elfertőződnek, és pecsét formában terjedni kezdenek a testen. Ebben az esetben okvetlenül orvoshoz kell fordulni, mert helyi és szájon át alkalmazható antibiotikumos kezelésre van szükség — tudtuk meg a doktornőtől, aki azt is elmondta, hogy a rostosabb étkezésnek köszönhetően elképzelhető, hogy napi egy-két székelése is lesz a gyermeknek, ami teljesen normális, de napi öt-hat lágyabb széklet esetén már érdemes orvoshoz fordulni.

Elfertőződött rovarcsípésé

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..