home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Javítani kell a határátkelők átjárhatóságán
Kartali Róbert
2023.07.03.
LXXVIII. évf. 26. szám
Javítani kell a határátkelők átjárhatóságán

A magyar—szerb határon működő átkelőket lazítani kell, és le kell egyszerűsíteni az átjutást — nyilatkozta Szabadkán Magyar Zoltán József, Magyarország szerbiai nagykövete. Mint mondta, a határátkelők működésében nem szabadna azt éreznünk, hogy akadály átjutni az egyik oldalról a másikra. Őexcellenciáját első hivatalos szabadkai látogatásán dr. Pásztor Bálint köztársasági parlamenti képviselő, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke fogadta.

Szabadka városa az egyik legfőbb haszonélvezője a Szerbia és Magyarország közötti kapcsolatoknak — mutatott rá a találkozó után Pásztor Bálint. Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke szerint ez nemcsak azért fontos, mert egy határ menti város vagyunk, hanem azért is, mert rengeteg kettős állampolgár él ebben a városban, illetve a magyar nemzeti közösségnek számos tagja és Szabadka a vajdasági magyarság egyik központja.

— Köszönetet mondtam a támogatásokért, amelyek Magyarország Kormányától érkeztek ide az elmúlt esztendőkben, annak ügyében vagy annak érdekében, hogy számunkra nagyon fontos, történelmi léptékkel mérve műemlék-jelentőségű épület állagmegőrzése és felújítása realitássá válhasson. Ebbe a körbe tartozik a szabadkai zsinagóga, amelyet magyar és szerb kormányzati eszközökből újítottunk föl, de sokkal jelentősebb volt a magyar kormány támogatása anyagi értelemben. Vagy a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karnak az épülete, a szabadkaiak által Sárgaházként ismert objektum, amely újra a központ egyik dísze, amely szintén teljes egészében magyarországi támogatásból épült föl, és remélem, hogy az együttműködés a továbbiakban is konkrétumokban fog megmutatkozni, legyen szó gazdasági együttműködésről vagy pedig kulturális, oktatási együttműködésről.

Nemrég szerb—magyar csúcstalálkozót tartottak Palicson, ahol a két ország elnökei, miniszterelnökei és miniszterei tanácskoztak. A találkozón 12 stratégiai megállapodás aláírására került sor, valamint megalakult a két ország közti Stratégiai Együttműködési Tanács. Ennek köszönhetően a két ország eljutott egy olyan szintre, ami korábban elképzelhetetlen volt — mutatott rá sajtónyilatkozatában Magyarország belgrádi nagykövete.

— Stratégiai szintekben kezdtünk el gondolkodni, ennek ékes bizonyítéka, hogy a két kormány kormányzati csúcs formájában vitatta meg az előtte álló feladatokat. Most sikerült egy újabb szintet lépni, hiszen ez az együttműködés még szorosabbá, még határozottabbá vált. Magyar részről hasonlóképpen a magyar államelnök asszony is bekapcsolódott ebbe, és óriási jelentősége van a parlamenti képviselőknek is, hogy részt vettek ezen a stratégiai tanácson, ugyanis a parlamenti képviselők a parlamentben delegált saját képviselőink, óriási szerepet játszanak a két ország kapcsolatában, ezért is nem lehet elvitatni azt a mondatot, amelyik úgy hangzott, mind a szerb elnök, mind a magyar miniszterelnök részéről, hogy milyen nagy feladatot és milyen nagy önzetlen erőfeszítést vállalt a VMSZ ebben a kapcsolaterősítésben. Ahogy a magyar miniszterelnök mondta, úgy tekintünk a két nemzeti közösségre, mint akik becementezik a két ország viszonyát, ami azt jelenti, hogy egy nagyon fontos kötőerővel bíró jelentősége van mind az itteni magyar közösségnek és ugyanúgy Magyarországon az ott élő szerb közösségnek is.

Magyar József aláhúzta, azt szeretnék, hogy Szerbia közeledjen az Európai Unióhoz, de ehhez a határokat jobban átjárhatóvá kell majd tenni.

— Tudjuk azt, hogy mit jelent ma beállni egy sorba, legyen szó személyi természetű átlépésről, vagy akkor, amikor teherautók állnak itt a sorban, de ugyanúgy a szolgáltatások előtt is sok mindent tehetünk még annak érdekében, hogy ez a kötelék, ez a viszony még jobb legyen. Ami a határátkelők számát illeti, nem állunk rosszul, mert ezen a szakaszon kilenc határátkelő üzemel. A lényeg, hogy az átkelők milyen feltételek mellett üzemelnek, erről kell beszélni, mert ha azt akarjuk, és mi akarjuk, hogy az itt élő magyar közösség mielőbb az Európai Unión belül legyen, akkor ezeket a határokat, legalábbis az átjutást lazítani kell, le kell egyszerűsíteni. Ebben van nekünk óriási szerepünk, hogy ez a kötelék olyan természetes szövete legyen a közös gondolkodásunknak és a fizikai valóságunknak, hogy ebben ne érezzük azt, hogy akadály átjutni az egyik oldalról a másikra. Ez lesz az elsődleges feladatunk, és ebben Szabadkának is, az itt élő magyarságnak óriási szerepe lesz majd a következő időszakban.

Magyarország belgrádi nagykövete a gazdasági kapcsolatáról szólva elmondta, hogy tavaly a két ország történelmi méretű áruforgalmat bonyolított le, csaknem 6 milliárd euró értékben, továbbá az energiabiztonság is óriási jelentőséggel bír a két ország együttműködésében.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..