home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
„Isten jókedvében teremtette a magyart és a lovat”
VARJÚ Sára
2013.04.30.
LXVIII. évf. 18. szám

A Budapesti Nemzeti Vágta előfutamaként szervezik meg Zobnaticán július 27-én első ízben a Vajdasági Vágtát, s legalább 10 000 látogatóra számítanak — hangzott el a Vajdasági Magyar Szövetség és a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány közös sajtótájékoztatóján. A Nemzeti Vágtát immár hatodik alkalommal szervezik meg Budapesten, szeptember 20-án.

Bunford Tivadar, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány elnöke azt nyilatkozta, hogy azért esett a választásuk a zobnaticai lóversenypályára, mert olyan történelmi lovashelyszínről van szó, ahol már az 1700-as évektől kezdve lótenyésztéssel foglalkoztak, és lóversenyeket tartottak. Kiemelte, hogy Zobnaticán már 6-7 éve nem szerveztek lóversenyt, ezért is nagyon fontos ez az esemény. A rendezvény részleteit ismertetve Bunford Tivadar elmondta, hogy vajdasági települések lovai, illetve lovasai versengenek majd egymással 1300—1500 méteres galopp-pályán.

— A települések állítanak versenyzőket, magyar nemzetiségű lovasokat, akik félvér lovakon vágtatnak majd. A versenynek nem az a célja, hogy telivér lovak mérjék össze erejüket, hanem az, hogy a többségben levő félvérek mérettessenek meg Vajdaságban.

— A Vajdasági Vágta 36 versenypárosának 6 előfutamából kerül ki majd az a 6 legjobb versenyző, aki indulhat a kora esti órákban kezdődő döntőben.

A vajdasági elődöntő első két helyezettje automatikusan részvételt nyer a Budapesti Nemzeti Vágtán, a harmadik részvevőt pedig a rendezvény bizottsága nevezi ki — fejtette ki az alapítvány elnöke.

Az estébe nyúló program keretében a futamok között szórakoztató, sport- és kulturális műsort is szerveznek, többek között megtartják a fogathajtó kupa egyik fordulóját, lesznek ügetőfutamok és madárreptetés is.

Pál Károly, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány igazgatóbizottságának elnöke a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy nem lóversenyről van szó, hanem nemzeti értékű találkozásról, amely az egész Kárpát-medencére kiterjedve erősíti a nemzeti kapcsolatokat, ezért is szeretnének ebből hagyományt teremteni Vajdaságban.

A jelentkezők a Vajdasági Fejlesztési Hálón keresztül nevezhetnek be a versenyre, kérdéseikre Pesti Csilla válaszol a 069/613-505-ös telefonszámon vagy a csilla.pesti@vfhalo.hu e-mail címen.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..