home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Ismerkedés és tapasztalatcsere
BÚCSÚ Ottó
2012.08.08.
LXVII. évf. 32. szám

- Amit mi tenni tudunk, az csak egy csepp a tengerben, de e nélkül a csepp nélkül sekélyebb lenne a tenger - idézte a néhai Teréz anya mondását Surányiné Réti Katalin szabadkai református lelkész, a családdal és az ifjúsággal foglalkozó civil szervezetek múlt hét végi szabadkai nemzetközi találkozój...

- Amit mi tenni tudunk, az csak egy csepp a tengerben, de e nélkül a csepp nélkül sekélyebb lenne a tenger - idézte a néhai Teréz anya mondását Surányiné Réti Katalin szabadkai református lelkész, a családdal és az ifjúsággal foglalkozó civil szervezetek múlt hét végi szabadkai nemzetközi találkozóján, amelyet a Smile Nagycsaládos Egyesület szervezett. A kétnapos rendezvényen részt vettek a szabadkai és az észak-bácskai nagycsaládos egyesületek, egyéb, a családokkal és az ifjúsággal foglalkozó civil szervezetek, továbbá budapesti, pécsi és kárpátaljai, beregszászi szervezetek, valamint az Emberi Erőforrás Minisztériumának képviselői.
A tanácskozáson, amelyet a találkozó első napján tartottak, először a szabadkai Smile Nagycsaládos Egyesület elnöke, Kovács Hajnalka köszöntötte a vendégeket, hangsúlyozva, hogy fő céljuk egymás megismerése és a tapasztalatcsere, mert honi társadalmunk nem foglalkozik a családdal, annak megsegítésével, ezért ez a feladat a civil szférára hárul. A családdal való törődés terén az utóbbi időben Magyarországon jelentős lépések történtek, és ők is ezt az irányvonalat kívánják követni. Ilyen célból csatlakoztak a májusban megalakult Kárpát-medencei családlánchoz, amely segíteni kívánja a családvédelmi szervezeteket az egymással való kapcsolattartásban. A nemzeti identitás bölcsője a család. Napjainkban a civil társadalomnak kell felvállalnia a család, az anyaság, illetve a gyermekvállalás értékeinek a megőrzését. Ez pedig összefogással érhető el.
A továbbiakban Benák-Búcsú Emese, a Smile alelnöke, egyesületük tevékenységéről szólt. A jelenlegi vezetőség, amely ez év márciusától dolgozik, egy sikeres gyermekrajz-pályázat lebonyolításán kívül sokat tett a tagság mozgósítására. A többi között ezt a célt szolgálta a vasárnapi családi délután megszervezése is. Évi munkatervükben gazdag családsegítő programot irányoztak elő. Ebben szerepel a magyar kultúra ápolása, a magyar történelem iránti érdeklődés felkeltése a gyermekek körében, a magyar közösség és iskolák fennmaradásának szorgalmazása, az Otthon segítünk program beindítása, a rászoruló sokgyermekes családok megsegítése, szakemberek bevonása a problémáik megoldásába stb. Programjaik megvalósításához pályázatok útján szeretnék előteremteni az anyagiakat. Sajnos, a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkársághoz benyújtott két és a Magyar Nemzeti Tanácsnak átadott három pályázatukat is elutasították, ami azt jelenti, hogy nem kívánják támogatni az egyesület családsegítő és nemzetiidentitás-megőrző programjait. Támogatást most már csak a magyarországi alapítványokhoz benyújtott pályázataik alapján remélnek.
A tanácskozás folytatásában a régióhoz tartozó nagycsaládos egyesületek és más civil szervezetek képviselői mutatták be egyesületük munkáját, utalva az együttműködési lehetőségekre. Kecskés László, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának képviselője elmondta, hogy a Minisztérium segíteni kívánja a határon túli magyar közösségeket, így egyik feladata a családok megerősítése is. Lehőc Mónika az Otthon segítünk program egy évtizedes magyarországi alkalmazásáról számolt be. Sámson László a pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesület, Török Dénes pedig a kárpátaljai civil szervezetek munkáját ismertette. Bunford Tivadar, a szabadkai székhelyű Háló Fejlesztési Alap igazgatója, az alap rendeltetéséről és eddigi eredményeiről számolt be. Azon kívül, hogy kifejezte együttműködési készségét a Smile Nagycsaládos Egyesülettel, szándéknyilatkozatot írt alá annak támogatásáról. A tanácskozás részvevőit Szalai Klaudia hajdújárási diáklány helybeli népmese művészi szintű elmondásával szórakoztatta.
A nemzetközi találkozó második napján a Smile Nagycsaládos Egyesület családi délutánt szervezett a makkhetesi kézművestanyán. Szüleikkel együtt mintegy száz gyermek vett részt ennek programjában: kézműves-foglalkozásokban, közös játékokban, játékkészítésben, horgászásban. Ebből az alkalomból tizenegy újabb család írta alá a belépési nyilatkozatot a Smile Nagycsaládosok Egyesületébe.
A kétnapos nemzetközi találkozóról mind a részvevők, mind a szervezők megállapították, hogy igen hasznosnak bizonyult.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..