home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Ide süss!
Szakáll Laura
2022.12.17.
LXXVII. évf. 50. szám
Ide süss!

A szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ az adventi időszakban tartalmas és hangulatos programokat kínál az érdeklődőknek. Az intézmény meghirdette az Ide süss! elnevezésű pályázatát, melyre mézeskalácsból készített házikókat és egyéb termékeket lehetett küldeni. Olyan nagy volt az érdeklődés, hogy a fűszeres tésztából épített házikók kitettek egy falura valót, így ezekből kiállítás nyílt a körgalériában.

A pályázaton profi és amatőr, egyéni, kiscsoportos vagy nagycsoportos kategóriában is lehetett nevezni — az utóbbin például az iskolákat értjük — tudtuk meg Rumenyákovity Szilviától, a Népkör munkatársától.

— Művelődési központunk az idén is megszervezte a karácsonyra hangoló eseménysorozatát, melynek keretében nem csak a Népkörben voltak programok. Ismét meghirdettük az Ide süss! pályázatot, mely ezúttal annyiban változott, hogy nemcsak mézeskalács házakkal, hanem egyéb termékekkel is lehetett nevezni, például mézes tésztából készült adventi koszorúval vagy karácsonyi figurákkal. Elmondhatom, hogy az eddigi legsikeresebb pályázatot tudhatjuk magunk mögött. Több mint harminc alkotás érkezett, közöttük mintegy húsz házikó. Sok díjat kiosztottunk, és jövőre még több nevezőt várunk.

A beérkezett alkotásokat Marlene Dietrich szabadkai cukrászmester és Kádár Manni mézeskalács-készítő és szakoktató zsűrizte, aki a következőket mondta el magáról:

— Húsz évvel ezelőtt kezdtem tanulni a mézeskalács-készítést Lázár Julitól, aki a népművészet ifjú mestere. A Békés Megyei Népművészeti Egyesület által szervezett nyári táborban ismertük fel közösen a férjemmel, hogy a mézeskalács-készítés az a kézműves-tevékenység, amelyet mi évek óta keresünk. A titkunk a szorgalom és az alázat, valamint az, hogy mindketten szeretjük a készítés minden fázisát, és nagy örömünket leljük benne. Általában az ünnepkörökhöz kapcsolódó figurákkal dolgozunk. A fő időszak, amikor sütünk és díszítünk, a karácsony. Ilyenkor természetesen a karácsonyi mintákat használjuk: angyal, fenyő, csengő, csillag, hóember, üstökös, betlehem és a hozzá tartozó alakok. Év közben a huszár és a szív a leggyakoribb báb, melyet díszítünk. Minden figuránk írókás díszítményt kap, ritkán terülőmázzal kombinálva. A karácsonyt megelőző adventi időszakban manapság sokan sütnek és díszítenek mézeskalácsot, melyből lehet karácsonyfadísz, kerülhet az ünnepi asztalra, vagy ajándékba is adhatjuk.

* Önök hogyan díszítik a süteményeket?

— Nagyon sokféle technika sajátítható el az internetről, ezek általában terülőmázas alapúak, majd erre jön a díszítés. Én a hagyományos, a magyar népművészetre jellemző írókás mézeskalácsokat készítem, és ezt is tanítom, valamint minden fórumon igyekszem ezt népszerűsíteni, illetve a tudásomat átadni. Tanítom a mesterséget Békéscsabán, ahol a szakképzésben már másodévesek a hallgatóink, ezenkívül a tavasszal is volt egy csoportunk, mely harmincórás akkreditált képzés keretében tanult. Novemberben újraindult egy ilyen csoportom. Most, az adventi időszakban, több játszóházi foglalkozást tartottam szerte az országban. Emellett októbertől online formában mentorálom a Békés, a Bács-Kiskun és a Csongrád-Csanád megyében elindult mézeskalácsszakköröket. Ezek a Nemzeti Művelődési Intézet részére készült kisfilmekre alapoznak, melyeket 2020-ban forgattam Bujdosó Enikő mézeskalácsossal közösen.

* A szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központtal már hosszú ideje együttműködik.

— Igen, a Népkörrel úgy nyolc évvel ezelőtt kezdődött a kapcsolatunk, amikor először jártunk a fotószínházunkkal az Interetno Fesztiválon. Az idén újra sikeresen dolgoztunk együtt egy nyár végi rendezvényen, viszont a mézeskalács kapcsán most találkoztunk először. Az említett előzmények után a férjemmel — aki elkísért az útra — baráti, otthonos légkörben éreztük magunkat. Több ismerőssel találkoztunk, újabb ismeretségeket kötöttünk. Nagyon örültem, hogy a mézeskalács-pályázaton ilyen sokan és ilyen ügyesen vettek részt. Ezúton is szeretettel gratulálok mindenkinek!

Kádár Manni a Népkörben mézeskalácsworkshopot is tartott, melyen az érdeklődők egyebek között megtudhatták, hogyan kell készíteni ezt a finomságot, mi a jó cukormáz titka, milyen trükkjei vannak a mézeskalács tésztájának, hallottak a fénymázakról, és az írókázást is gyakorolhatták. 

A kiállítás december 19-éig tekinthető meg, előre egyeztetett időpontban a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban.

Fényképezte: Hodolik Boglárka

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..