home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Húszéves a Kill Bill
Brasnyó Zoltán
2023.10.26.
LXXVIII. évf. 42. szám
Húszéves a Kill Bill

Több mint 1700 liter művér, egy kettévágott, monumentális akcióorgia, soha meg nem valósult folytatások és egy botrányos, eltitkolt baleset. Meg persze egy több mint 320 millió dollárt termelő popkulturális referenciafilm. Ez a Kill Bill mérlege, a hongkongi akciófilmek és japán szamurájos mozik előtt fejet hajtó homage, Quentin Tarantino egyik legnépszerűbb alkotása.

A Kill Bill két epizódja általában a negyedik, ötödik helyet foglalja el a rajongók kedvenc QT-alkotásait felsorakoztató listákon, nem reprezentatív felmérésem szerint. Ez az a film, amely annyi meghökkentő, helyenként megbotránkoztató, de főképp agyzsibbasztóan szórakoztató jelenetet tartalmaz, hogy napestig lehetne sorolni az idézeteket vagy a látványos összecsapások emlékezetes momentumait.


(Szalai Attila rajza)

Tarantino a Kutyaszorítóban, a Ponyvaregény és a Jackie Brown után tartott egy nagyobb, hatéves szünetet, kiéheztetve a legnagyobb rajongóit. A producer, az azóta hírhedtté vált szexuális ragadozó, Harvey Weinstein javaslatára két részben mutatták be a Kill Billt. Az elsőt 2003. október 10-én, a másodikat pedig nem sokkal később, 2004 áprilisában. A két film műfaji szempontból is különböző lett. Az első inkább a kemény hongkongi akciófilmeket idézte, a második a dialógusokra koncentrált, sőt, még a western jellegzetességei is tetten érhetőek voltak benne. A film eredeti koncepcióját Uma Thurman és Quentin Tarantino ötlötte ki közösen, hogy aztán csak 2002-ben kezdjenek dolgozni rajta, mivel Thurman teherbe esett. A rendező megvárta kedvenc színésznőjét, akihez mindvégig ragaszkodott. Bill szerepét viszont eredetileg más játszotta volna a néhai David Carradine helyett. Szóba került Warren Beatty, majd később Jack Nicholson és Burt Reynolds is, mivel azonban ezek a hollywoodi legendák nemet mondtak, Carradine került a képbe, aki mint kiderült, zseniális választásnak bizonyult. A már említett óriási mennyiségű művér az első rész végén lezajlott, hatalmas összecsapáshoz kellett, melyen ráadásul még spóroltak is, már ami a látványelemeket illeti. Nem használtak CGI-t, inkább praktikus trükkökkel dolgoztak: azaz a művért például kilyuggatott óvszerekből permetezték a színészekre.

A Kill Bill forgatása során egy baleset is történt, melyről évekig nem lehetett hallani, egészen a Weinstein körül kirobbant botrányokig, amikor ráadásul az is napvilágot látott, hogy a producer több nőt is zaklatott, aki részt vett a munkában, köztük Uma Thurmant is. A színésznő a második rész nyitójelenetében egy autót hajt, erre azonban a legkevésbé sem vágyott. Dublőrrel szerette volna megcsinálni a felvételeket, Tarantino viszont lebeszélte róla. Baleset lett belőle, térdsérülés és agyrázkódás, ami után Thurman ragaszkodott a felvételek elkéréséhez egy esetleges bírósági ügy elindítása érdekében. Weinstein azonban elérte, hogy Thurman ne használja fel ezeket a felvételeket a Miramax ellen. Jóval később, tizen-egynéhány évvel a forgatás után viszont mégis per lett belőle, Tarantino pedig kiállt Thurman mellett.

A Kill Bill 55 millió dollárból készült el, az első rész mindjárt 180 milliót hozott, a második pedig 150-et. A Miramax egyik legsikeresebb produkciója lett a maga idejében. Már a második rész bemutatója előtt arról cikkezett a filmes sajtó, hogy minden bizonnyal folytatás is készül, hiszen az első részben hidegre tett Vernita Green lánya, Nikki életét megkímélte a Menyasszony, sőt, azt mondta neki, nyugodtan jöjjön bosszút állni, amikor felnő. Maga Tarantino is így tervezte, és szinte nincs is azóta olyan sajtótájékoztató, ahol egy-egy újságíró ne tenné fel a kérdést a legendás rendezőnek, vajon lesz-e valami ebből. De nem lett, sőt, egyre kisebb erre az esély, mivel Tarantino jelenleg egy filmkritikusról szóló mozin dolgozik, melyről azt állítja, ez lesz az utolsó rendezése.

A Kill Bill húsz évvel ezelőtt szinte új műfajt alkotott, mely a végletekig elvitte a menő harcok, dumák és zenék ötvözését. Biztos vagyok benne, hogy a politikai korrektség miatt ma már nem készülhetne ilyen film. Ha hasonlót szeretnénk látni, inkább a japán animék között érdemes keresgélnünk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..